fotosepp
Ahoj všichni,
Mohl by mi někdo poradit, jestli bych měl do svého Varioscope 60 raději nasadit 250W žárovku? Mám je totiž na skladě. Koupil jsem je za poloviční cenu při výprodeji v obchodě. Momentálně tam mám 150W. Má smysl svítit silněji, ale za to kratší dobu?
Otázky začínajícího nadšence!
S pozdravem
Wolf_XL
... ne, expozice kratší než pět sekund by se měly vyhnout. Kromě toho máš při delších expozičních časech výhodu, pokud někdy potřebuješ odstínit. Když se Varioskop objevil na trhu, fotografický papír nebyl zdaleka tak citlivý jako dnešní papíry – proto u zvětšovacích přístrojů z té doby můžeš bez problémů zvolit o číslo slabší žárovku. Vložkové filtry ti za to budou vděčné i kvůli menšímu výdeji tepla...
Urnes
Záleží to ale také na velikosti výtisku a na tom, jestli objektiv ještě cloníš. Svůj Leitz Focomat jsem vždy napájel 250 W
. Nejprve bys ale měl zkontrolovat, kolik wattů tam maximálně smíš dát. U Fotomatu jsem to už drasticky překročil. Hlavním problémem při vývoji tepla nejsou filtry, ale životnost tvých lamp. Pokud je to v kouli, praskne to.
Pozdravuje Sven.