fotosepp
Witam wszystkich,
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy lepiej byłoby wkręcić w mój Varioscope 60 żarówkę o mocy 250 W? Mam kilka takich w zapasie. Kupiłem je za połowę ceny podczas wyprzedaży likwidacyjnej. Obecnie mam w nim żarówkę o mocy 150 W. Czy ma sens zastosowanie mocniejszego, ale za to krótszego światła?
Pytania początkującego!
Pozdrawiam serdecznie
Wolf_XL
... nie, należy unikać czasów naświetlania poniżej pięciu sekund. Poza tym dłuższe czasy naświetlania mają swoje zalety, jeśli kiedykolwiek będziesz musiał wykonać dodatek światła. Kiedy na rynek trafił Varioskop, papier fotograficzny nie był tak czuły jak dzisiejsze papiery – dlatego w powiększalnikach z tamtego okresu można bez problemu wybrać żarówkę o jeden rozmiar mniejszą. Filtry wkładane również będą ci wdzięczne za mniejsze wydzielanie ciepła...
Urnes
Zależy to jednak również od rozmiaru wydruku oraz od tego, czy przymkniesz przysłonę obiektywu. Mój Leitz Focomat zawsze zasilałem mocą 250 W
. Najpierw jednak sprawdź, ile watów maksymalnie możesz włożyć. W przypadku Fotomatu znacznie przekroczyłem tę wartość. Głównym problemem związanym z wydzielaniem ciepła nie są filtry, ale żywotność lamp. Jeśli w kuli jest za gorąco, to pęka.
Pozdrawiam, Sven.