highscore
Cześć
Czy ktoś z was ma większe doświadczenie z Caffenolem?
Od dawna interesuje mnie ten temat.
Dwa tygodnie temu przeprowadziłem próbę z połową rolki Fomapan 400.
Skład Caffenolu C L: 500 g wody, 27 g sody oczyszczonej, 16 g witaminy C oraz 20 g kawy rozpuszczalnej w temperaturze 20°C
Wstępne namoczenie i 7,5 minuty, potrząsając trzy razy co 60 sekund.
W kąpieli zatrzymującej z octem mocno się pieniło!
Drugą połowę wywołałem w Fomadon R09
Wyniki:
Barwa negatywów była nieco inna.
Podczas powiększania i drukowania również nie było żadnych problemów
Ale teraz mam kilka pytań.
- jakie jeszcze znacie receptury
- na co należy zwrócić uwagę
- gdzie mogę kupić / zamówić bromek potasu (mieszkam we Francji)
- co nie pieni się tak jak ocet w kąpieli zatrzymującej
- czy są jeszcze inne surowce, które można zdobyć
AntiLynd
Kilka częściowych odpowiedzi:
?
* Surowce możesz zdobyć (niestety nie u naszego gospodarza, ale np.) u Wolfganga Moerscha,
http://www.moersch-photochemie.de/content/rohchemie
?
* Pomiń ocet i po prostu dodaj wodę... czy nadal się pieni?
?
* Czy trzeba zaopatrzyć się w inne składniki? To zależy od tego, czy jesteś zadowolony z wyników – jak dotąd brzmi to całkiem nieźle. Na razie nie zmieniałbym niczego, tylko dalej testowałbym ten przepis, aż ewentualnie osiągniesz granice możliwości.
?
Życzę dalszych sukcesów
Nils
mattes
Zapytaj w aptece. Farmaceuci są tzw. osobami posiadającymi odpowiednią wiedzę specjalistyczną i mogą posiadać te substancje chemiczne. Ceny są dość wysokie, ale jeśli potrzebujesz tylko niewielkiej ilości, to i tak wyjdzie taniej niż zamówienie wysyłkowe. Kupiłem już kiedyś nadmanganian potasu i siarczyn sodu w naszej aptece; co prawda dokładnie wypytano mnie, do czego potrzebuję tych substancji, i musiałem okazać dowód osobisty, ale udało mi się je dostać.
Matthias
grommi
Cześć highscore,
jak już wspomniał Nils: w przypadku wywoływaczy o wysokiej zawartości węglanu (sody oczyszczonej) nie należy stosować kwaśnej kąpieli zatrzymującej, ponieważ prowadzi to do powstawania dwutlenku węgla, a nawet do uszkodzenia emulsji. Zaleca się 2–3-krotne przepłukanie wodą z kranu; podczas tego procesu energicznie potrząsam, co pozwala uzyskać czystsze negatywy.
Bromek potasu jest często dostępny w bardzo przystępnej cenie na Eb.., a poza tym również w Moersch, jak już wspomniano. W aptece zazwyczaj płaci się przysłowiowe ceny. We Francji może być jednak tańszy. Zapytać nic nie kosztuje.
„A więc Caffenol C L: 500 g wody, 27 g sody oczyszczonej, 16 g witaminy C oraz 20 g kawy rozpuszczalnej 20°C”.
To nie jest Caffenol-C-L, to jest Caffenol-C-M z podwójną ilością witaminy C. Caffenol-C-L na 500 ml to:
20 g kawy rozpuszczalnej
8 g sody oczyszczonej bezwodnej
5 g witaminy C
w zależności od filmu do 0,6 g bromku potasu
7,5 minuty? Czas wywoływania też wydaje się bardzo krótki.
We Francji dostępna jest soude cristeaux, czyli soda pralnicza zawierająca ok. 50% wody krystalicznej. W tym przypadku konieczne jest przeprowadzenie testu w piekarniku dla C-C-L, patrz blog Caffenol caffenol.blogspot.com
Foma400 daje „ładne” ziarno w Caffenolu i RODINALU (R09)
Dobrego światła – Reinhold
highscore
Cześć
Niedawno zostawiłem sodę do prania w piekarniku na trzy godziny
Wynik: przedtem ok. 750 g, potem nieco ponad 400 g!
Straciła 47% wody.
Jako wywoływacz do papieru bardzo cenię sobie Caffenol. Gdyby tylko nie wydzielał tego okropnego zapachu.
Ale gdyby w weekend skończył mi się wywoływacz, chętnie znów bym go znosił.
@grommi.
W przypadku Foma 400 nie uważam Caffenolu za ziarnisty.
Ale to raczej moja osobista opinia.
Od kiedy właściwie należy dodawać KBr?
Chociaż u siebie jeszcze nie zauważyłem zamglenia.
Chyba jestem trochę ślepy ;-)
ralle
Instrukcja dotycząca Caffenol-C-L 400 800 1600 ASA
Caffenol-C-L jest najlepszym rozwiązaniem do tzw. wywoływania typu „semi-stand” (pół-stojącego).
Konkretnie: po wlaniu uruchom stoper; następnie 10 razy przełóż; po 2 minutach 3 razy, po 4 minutach 3 razy, po 8 minutach 3 razy, po 16 minutach 3 razy, po 32 minutach 3 razy. Potem i pomiędzy: odstaw.
To wszystko.
Caffenol-C-L najlepiej nadaje się do uzyskania łagodnej gradacji, czyli do filmów o podwyższonej czułości (Tmax 400 lub Ilford HP5). Filmy te można naświetlać i wywoływać zgodnie z ich „boxspeed” (czułością podaną na opakowaniu), czyli przy ISO 400. Można je jednak również „pchnąć” (push), tzn. przeprowadzać naświetlanie tak, jakby miały czułość ISO 800 (1 stop push) lub ISO 1600 (2 stop push). I odpowiednio dostosowuje się czas wywoływania. Oznacza to dla TMAX 400: bez „pushingu” (wzmocnienia) 30 minut, następnie kąpiel zatrzymująca, a potem utrwalacz. Z „pushingiem”, czyli podczas naświetlania przy ISO 800 (aparat lub ekspozytometr ustawiony na ISO 800 zamiast 400), czas wywoływania wydłuża się do 45 minut, a następnie kąpiel zatrzymująca i utrwalacz. I odpowiednio, jeśli ekspozymetr jest ustawiony na 1600 ASA/ISO, a TMAX 400 jest więc poddany niedoświetleniu o 2 stopnie, czas wydłuża się do 65–70 minut.
Zasadniczo podana na opakowaniu wartość ISO jest jedynie wartością orientacyjną. Tylko wtedy, gdy filmy są wysyłane do dużego laboratorium, trzeba się tego trzymać. Jeśli sam wywołujesz, masz pełną swobodę.
Aby podać przykład: Fomapan 400 zawsze wychodził totalnie do bani, dopóki w końcu zamiast ISO 400 nie ustawiłem ISO 200 i tak przeprowadziłem naświetlanie, a potem Caffenol-C-L tylko na 20 minut. Wtedy nagle wyszedł naprawdę dobrze. Fuji Acros wychodzi genialnie przy czułości podanej na opakowaniu (tj. przy ISO 100; zgodnie z informacją na pudełku)
Procedura/mieszanie zasadniczo się nie zmienia. Zmienia się jedynie czas po ostatnim przewróceniu (czyli po 32 minutach), w którym po prostu pozostawia się film w spokoju. W przypadku „zgodnie z zaleceniami” (boxspeed): nie pozostawiać już w roztworze, tylko odlać, zatrzymać itp. W przypadku podwojonej czułości ISO: jeszcze kwadrans. W przypadku czterokrotnej czułości: pozostawić jeszcze na pół godziny.
Przepis dostałem od znajomego
Pozdrawiam, Ralle
grommi
„Ostatnio zostawiłem sodę w piekarniku na trzy godziny, żeby się „wypociła”.
Wynik: przedtem około 750 g, potem nieco ponad 400 g!” Jakiej sody użyłeś? Z Niemiec znam jak dotąd tylko bezwodną, zwaną też „kalcynowaną”.
€
„Od kiedy właściwie należy dodawać KBr?”
?
Przy naświetlaniu ISO 400 lub więcej. Oczywiście wszystko da się jakoś zeskanować, ale negatywy ze
znacznie
zwiększonym zamgleniem tła raczej sprawiają problemy, nawet przy „prawidłowym” powiększaniu. TMax400 np. w Caffenolu bez środka przeciwzamglenia uważam za dość graniczny, żeby nie powiedzieć g...., a tym bardziej przy 800 lub 1600. Trochę zamglenia jest w porządku, nie potrzebujemy idealnie czystych negatywów, a zbyt duża ilość KBr może w niektórych przypadkach osłabić rysunek w cieniach. 0,5–1 g/l powinno pasować do większości filmów. KBr jest również ważny w wywoływaniu statycznym, zapewniając równomierny przebieg procesu bez smug bromekowych. Alternatywnie można użyć około 10-krotnej ilości soli jodowej, ale KBr jest po prostu lepszy. Jednak nawet filmy o czułości 100 mogą mocno zamglać się w kawie. Na przykład stary, oryginalny, prawdziwy APX100 z Leverkusen był właśnie takim filmem.
?
?
@ Ralle:
?
Uważam, że czasy są nieco za krótkie, ale jeśli pasuje, to pasuje. Acros 100 w Caffenol-C-L = dream team od ISO 25 do 400. Thomas Graichen napisał kiedyś fajny wpis na temat Caffenol-C-L na moim blogu, wywołuje 30 minut przy czułości nominalnej i 70 minut przy Push+2:
http://caffenol.blogspot.de/2011/08/its-so-easy.html
?
Pozdrawiam – Reinhold
adophil
Jako wywoływacz zdjęć na papierze bardzo cenię sobie caffenol.
?
Jakie receptury nadają się do procesu pozytywowego? Jakich rezultatów można się spodziewać?
highscore
Cześć
Używając Caffenolu jako wywoływacza do papieru, zastosowałem proporcje: 20 g sody, 10 g C i 20 g kawy na litr.
Czas wywoływania wynosił około 5 minut.
Skala szarości wyszła dobrze, ale maksymalna czerń nie osiągnęła 100%.
Następnym razem zwiększę ilość sody i kawy, bo moja mieszanka była zbyt rzadka.
To powinno również skrócić czas wywoływania.
Moim zdaniem jest to jednak bardzo dobra alternatywa. Ale ten zapach...!
Najlepszy wynik
adophil
Dzięki! Wydaje mi się, że jego zastosowanie w procesie pozytywowym jest jednak nieco ograniczone. Długi czas wywoływania i niska wartość Dmax. To by też wyjaśniało, dlaczego na ten temat można znaleźć stosunkowo niewiele informacji. Mimo to warto to przetestować przy okazji.
Andreas_23
€
<BLOCKQUOTE class="ipsBlockquote" data-author="highscore" data-cid="18356" data-time="1426255522">
<DIV>
Jako wywoływacz zdjęć na papierze uważam, że caffenol jest świetny.
€
Jakie receptury nadają się do procesu pozytywowego? Jakich rezultatów można się spodziewać?
€
</div>
</blockquote>
Witaj adophil,
moje doświadczenia z Caffenolem jako wywoływaczem pozytywowym opisałem
tutaj kilka lat temu.
Pozdrawiam,
Andreas
adophil
Dzięki, Andreas. Trzeba się nauczyć, jak prawidłowo wyszukiwać... Wypróbuję to kiedyś. Nie jest to zresztą metoda standardowa, a raczej rozwiązanie na „wypadek awarii”, do tworzenia efektów specjalnych i zadziwiania dzieci.
highscore
Cześć wszystkim
Niedawno porównałem moją kliszę Fomapan 400 wywołaną w Caffnolu z kliszą wywołaną w Fomaton R09.
Teraz już wiem, o czym mówicie, kiedy wspominacie o „mgle”!
W końcu udało mi się wylicytować na eBayu 1,75 kg KBr za rozsądną cenę, wliczając w to akceptowalne koszty wysyłki.
Uważam bowiem, że prawie 18 € tylko za wysyłkę to wygórowana cena. Nie chciałem w żadnym wypadku kupować u tego sprzedawcy. Musiałem więc poczekać na korzystniejszą okazję.
Teraz jednak muszę wywołać jeszcze 175 lat filmów, zanim zużyję tę ilość.
W przyszłym tygodniu ponownie użyję Caffenolu, ale tym razem podczas naświetlania filmu Foma 200 do 160 ASA.
Aha, jeszcze jedno: moje krótkie czasy wynikają z faktu, że pracuję z wodą o temperaturze 20 °C.
Podczas przygotowania roztworu ogrzewa się ona jednak do około 23,5 °C z powodu egzotermicznej reakcji sody oczyszczonej.
Dzięki temu nawet przy wspomnianych krótkich czasach uzyskuję wynik, który dobrze się powiększa. I ładne odcienie szarości.
Czy dzięki temu osiągam wartość D 0,7? – Nie mam pojęcia. Nie mam miernika.