Ahoj Tepe,
?
abys omezil avifotografické a bezpečnostní filmy na vyšší hustoty, budeš muset použít jinou vývojku.
S vývojkami SILVERMAX jsem ještě nepracoval, ale provedl jsem dlouhou sérii testů s filmem AGFA ASP 400S v různých vývojkách.
Průběh hustotní křivky u filmů ASP 400S, Rollei 400S, Superpan 200 a RR80s je téměř identický.
?
Uwe (piu58) mi doporučil „krátké stání“ pro RR80s (a podobné filmy) v D74 DC nebo Rollei RHS DC:
http://aphog.de/forum/viewtopic.php?f=2&t=28138
Také jsem to vyzkoušel a výsledek byl mnohem, mnohem lepší než v XTOL a RODINALu.
?
Nejlepší zkušenosti jsem ale měl s A49 ATOMAL v poměru 1+1. Křivka hustoty se téměř shoduje s ideální křivkou. Nevýhodou je, že A49 „vyhlazuje“ zrno filmu, tedy rozpouští stříbrné zrno.
A49 je vývojka pro jemné zrno, nikoli pro ostrost. Ještě existuje možnost použít A49 v poměru 1+2, pak je „zrnko-rozpouštějící sulfid“ silněji zředěný a výsledek je o něco ostrější.
?
Stacionární vývoj v Rollei RHS DC dává podstatně ostrější výsledky než A49, ale křivka není tak hladká jako u A49 (hustoty se zvyšují od zóny 8).
?
LG Oliver