Cześć Tepe,
?
aby ograniczyć gęstość filmów Aviphot i monitorujących w wyższych zakresach, musisz sięgnąć po inny wywoływacz.
Nie pracowałem jeszcze z wywoływaczami SILVERMAX, ale przeprowadziłem długą serię testów z filmem AGFA ASP 400S w różnych wywoływaczach.
Przebieg krzywej gęstości dla filmów ASP 400S, Rollei 400S, Superpan 200 i RR80s jest niemal identyczny.
?
Uwe (piu58) polecił mi „krótki wywoływanie statyczne” dla RR80s (i podobnych filmów) w D74 DC lub Rollei RHS DC:
http://aphog.de/forum/viewtopic.php?f=2&t=28138
Wypróbowałem to i wynik był o wiele, wiele lepszy niż w XTOL i RODINAL.
?
Najlepsze doświadczenia miałem jednak z A49 ATOMAL w rozcieńczeniu 1+1. Krzywa gęstości przebiega niemal idealnie. Wadą jest to, że A49 „wygładza ziarno” filmu, czyli rozpuszcza ziarno srebra.
A49 jest wywoływaczem z drobnym ziarnem, a nie wyostrzającym. Istnieje jeszcze możliwość użycia A49 w rozcieńczeniu 1+2, wtedy „siarczanowy zmiękczacz ziarna” jest bardziej rozcieńczony i obraz staje się nieco bardziej ostrości.
?
Wywoływanie statyczne w Rollei RHS DC daje znacznie większą ostrość niż A49, ale krzywa nie jest tak płynna jak w przypadku A49 (gęstości rosną od strefy 8).
?
Pozdrawiam, Oliver