GeorgK
<P class="">Úvodem: Své vývojky vždy připravuji z převařeného roztoku a.d. a poté je rozdělím do plně naplněných, vzduchotěsných PET lahví odpovídající velikosti tak, aby každá dávka vystačila na jeden vývojový cyklus (bez částečného odebírání). Například u vývojky C41 lze tímto způsobem – při pokojové teplotě a skladování v temnu – dosáhnout prakticky neomezené (> 1 rok) trvanlivosti. Problémem však vždy byl A49/ATOMAL, protože i za těchto podmínek, které jsou pro domácí laboratoře téměř optimální, se výsledky vyvolání staly již po několika týdnech nepředvídatelnými – někdy to fungovalo, jindy došlo k výraznému podvyvolání. Zajímavé také bylo, že již po poměrně krátké době se v lahvích objevil gelovitý sediment, což naznačovalo růst bakterií.
<P class="">?
<P class="">Nyní jsem zkusil následující: do každé lahve s vývojkou jsem vložil asi 1 cm dlouhý kousek exponovaného a vyvolaného (zčernalého) začátku filmu. Myšlenka byla taková, že A49/ATOMAL (zejména při odpovídajícím plnění) zjevně nehynou primárně oxidací, ale citlivě reagují na bakteriální rozklad. Kousek filmu měl nyní zajistit určitou koncentraci iontů stříbra, které, jak je známo, působí antibakteriálně.
<P class="">?
<P class="">Jelikož jsem se v posledních měsících stejně téměř nedostal k vyvolávání, stály takto připravené lahve přece jen více než rok. Včera jsem vývojku poprvé použil (mimochodem, žádný sliz nebyl vidět) a výsledkem byl (při ředění 1:1) bezchybně vyvolaný film CHS100-II. Nechci teď zacházet tak daleko a tvrdit, že vývojka byla ještě 100% aktivní; k tomu mi chybí přímé srovnání s čerstvou dávkou. Ale vzhledem k mým dosavadním zkušenostem je to velmi dobrý výsledek. Alespoň si v budoucnu nemusím dělat starosti s 1–2 měsíce starým A49.
<p class="">?
<p class="">Ještě jedna rada: (znovu použité) láhve jsem před novým naplněním důkladně vypláchl domácím chlorovým čisticím prostředkem. Tím by se mělo zabránit tomu, aby se již přizpůsobené bakterie (takzvaní specializovaní požírači A49) přenášely mezi jednotlivými dávkami.
<P class="">?
<P class="">Mimochodem: Při vyvolávání v hluboké vaně dochází při dlouhodobém používání samozřejmě automaticky k „konzervaci“ díky rozpuštěnému stříbru z filmu.
<P class="">?
<P class="">My, hobbyisté, někdy „trpíme“ příliš nízkým průtokem; možná může být tento tip pro někoho užitečný při používání A49 (který sice není dokonalý, ale v některých kombinacích je přece jen jedinečnou vývojkou).
<P class="">?
<P class="">G.
<P class="">?
?
Wolf_XL
...vývojky vždy skladuji ve skleněných lahvích podle normy Apo. Takto mi základní roztok A49 vydrží bez problémů celý rok. Vývojky připravené z tohoto základního roztoku však vždy používám v odpovídajícím ředění jako jednorázové vývojky.
MirkoBoeddecker
Také bych se přikláněl spíš k chlóru než k tomu úryvku z filmu.
Můj poslední A49 byl také v PET lahvích (chemické lahve, čisté) a byl z března. Naposledy jsem ho použil v prosinci.
Možná v těch PET lahvích něco bylo. Nebyl v nich předtím ovocný džus?
S pozdravem,
Mirko
GeorgK
Ošetření lahví chlorovým čisticím prostředkem jistě hraje svou roli. Lahve jsem u sebe částečně používal opakovaně, což samozřejmě zvyšuje riziko „šíření“ bakterie. Jakmile se tam jednou usadí bakterie, které jsou odolné vůči louhům a dokážou metabolizovat vývojovou látku, je samozřejmě s následujícími dávkami velmi rychle „konec“. A poté, co mi nakonec došlo, že bakteriální napadení bylo zjevně hlavním faktorem (v některých případech) velmi krátké životnosti A49 u mě, chtěl jsem problém pro jistotu řešit ze dvou stran: zaprvé prevencí, resp. omezením počáteční infekce, a zadruhé potlačením možného růstu bakterií; Ionty stříbra jsou přitom velmi účinné již v nejmenších koncentracích (měděné mince ve vodní lázni by byly podobným příkladem). Tento tip poskytuje o něco větší jistotu a navíc je tak nenáročný, že by se dal zařadit do kategorie „když to nepomůže, tak to alespoň neublíží“.
Co je nyní hlavním faktorem, samozřejmě nemohu s konečnou platností posoudit.
Pro mě je podstatné, že nyní mohu bez obav znovu používat vývojku, která je pro mě, např. pro Rollei 80s, jedinou skutečně fungující vývojkou.
?
S pozdravem
Georg
michael-kielgmxnet
Právě jsem si s zájmem přečetl toto vlákno. Také velmi rád používám ATOMAL a občas mám problém s tím, že roztok nespotřebuji během několika týdnů.
Nedávno jsem viděl reportáž o systémech na filtrování vody. V ní se uvádělo, že některé vodní filtry uvolňují do vody malé množství iontů stříbra, aby zabránily růstu bakterií. Pravděpodobně by se toho dalo využít i u ATOMALU – tím, že k přípravě roztoku použijeme filtrovanou vodu. Zda je koncentrace stříbra dostatečná, je samozřejmě jiná otázka, vždyť musí být tak nízká, aby neměla žádné zdravotní dopady.
Olivinyl
Ahoj všichni,
také používám vývojku A49 v poměru 1+1, ale pouze pro bezpečnostní a letecké snímky (tedy v zásadě i pro RR80S). A49 je opravdu jednou z mála vývojek, která tyto typy filmů vyvolává uspokojivě bez výrazného nárůstu hustoty od zóny 7...
Můj A49 se připravuje s destilovanou vodou a plní se do 250ml lahví Aponorm naplněných až po okraj, které jsem předtím také vypláchl trochou destilované vody.
Po částečném odebrání vývojky přidám do láhve trochu plynu do zapalovače.
A49 mi vydrží minimálně 6 měsíců. Jednou jsem použil i láhev, která už měla za sebou 14 měsíců (naplněná po okraj, skladovaná v temnu při cca 16 °C). Ještě fungovala, ale už jsem nedosáhl přijatelných hustot.
Stejně postupuji i s Xtol. Ten vydrží minimálně 12 měsíců. (Aktuální příprava: říjen 2013)
Zatím mi žádný A49 ani Xtol „nezplesnivěl“? :rolleyes:??
LG Oliver