AchimBauer
Jeszcze raz wszystkiego najlepszego w nowym roku,
?
Kto poszukuje w sieci, znajdzie wiele sposobów na wywołanie filmu Adx CMS 20 nawet bez użycia ADOTECH – od rozcieńczonego Diafine’a po Rdinal w homeopatycznych dawkach, 2 tygodnie w lodówce lub coś w tym rodzaju.
Ale nigdzie nie znalazłem nic na temat ADOTECH i filmu standardowego.
Kiedy wczoraj szybko wywoływałem film, znalazłem jeszcze butelkę ADOTECH 2 i resztkę Filmotec Ennevierundsiebzig z płytkami testowymi, na których testowałem Acurol.
Wpadłem więc na pomysł, żeby wypróbować te dwa produkty razem, nie oczekując konkretnego rezultatu ani nie kierując się żadną filozofią, po prostu dla zabawy.
Czas wywoływania mógłby być nieco dłuższy, ale miałem film tylko na 3 fragmenty.
W oryginale wygląda to nieco lepiej w świetle przechodzącym, a na skanie – tak jak czasami wrzucam do cyberprzestrzeni normalnie wywołane filmy – wydaje się nieco rozmyte.
?
Nie jest to coś, nad czym bym się teraz zagłębiał, ale może komuś ten szalony pomysł przyda się do czegoś.
?
?
Pozdrawiam, Achim
?
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Olivinyl
Cześć Achim,
?
Film, który jest już gotowy do użycia w ADOTECH...?
...też o tym myślałem kilka dni temu. :)
?
Właśnie szukam porządnego „wywoływacza zmiękczającego”, wraz z czasami wywoływania i proporcjami, żeby wywołać moje ostatnie filmy Kodak TPan KB.
Zdecydowałem się na Rollei RLC i ADOTECH II jako wywoływacze, ale brakuje mi jeszcze danych i zaleceń dotyczących Kodaka Tpan.
A co zrobić z resztą wywoływacza? Dokładnie to, co ty zrobiłeś.
Ciekawi mnie, jak za pomocą wywoływacza LC można dostosować krzywą cieniowania w przypadku filmu lotniczego lub monitoringu (robię to już z powodzeniem przy użyciu A49 1+1)
?
Pozdrawiam, Oliver
AchimBauer
Cześć Oliver,
?
Kiedyś do zmiękczania Technical Pan używano Neofin Doku lub Technidol LC firmy Kodak. Firma Cg Chemie oferowała FLG (Film low Gamma), który nadal figuruje na liście surowców chemicznych Mörscha.?
Albo wywoływacz Pota, który podobno jest spokrewniony z Technidolem.
Składa się on z 900 ml wody, 2 g Calgonu, 30 g sępości siarczanu sodu, 15 g fenidonu (w temperaturze 40°C) oraz 15 ml diglikolu, uzupełnionego do 1000 ml. Czas wywoływania wynosi 10–15 minut.
Chciałem kiedyś pracować z Technical Pan, ale było to przed wynalezieniem Internetu, co utrudniało zaopatrzenie na prowincji.
?
Pozdrawiam, Achim
jochen53
Cześć Achim,
mała, ale ważna poprawka do Twojej receptury P.O.T.A.: powinno być 1,5 g fenidonu zamiast 15 g, bo to byłoby zdecydowanie za dużo i nie rozpuściłoby się. W oryginalnej recepturze brakuje też Calgonu; zamiast tego zaleca się użycie wody destylowanej. Ten wywoływacz nie ma długiego okresu przydatności, dlatego należy go zawsze przygotowywać na bieżąco.
AchimBauer
Cześć Jochen,
dzięki za wskazówkę, ale moje notatki są już bardzo stare i nigdy nie miałem okazji ich wypróbować; zamiast tego będę dalej eksperymentował z CMS, Corą i ATP.
?
Pozdrawiam, Achim