mattes
Ahoj všichni.
Určitě se tu najde někdo, kdo má zkušenosti s dvouokou Mamiyou C. Podělte se prosím o to, jaké je s ní zacházení, jaké má mouchy a na co si při koupi dát pozor.
Rád fotím zblízka a v této souvislosti se často zmiňuje právě Mamiya C kvůli jejímu měchu. Dá se s ní opravdu dobře pracovat v blízkém okolí? Jak je to s paralaxou? Model C330 má prý hledáček, který ji kompenzuje. Jak to funguje?
€
Moc děkuji.
Přeji vám veselé svátky a vše nejlepší do nového roku.
Mattes
Wolf_XL
... mám – kromě různých jiných středoformátových fotoaparátů – také model C330f.
?
Výhoda tohoto systému: Sotva existuje nějaký středoformátový systém, u kterého by se daly na tak malém prostoru spojit širokoúhlý, standardní a teleobjektiv...
?
Teď ale bohužel přichází velká nevýhoda:
?
Díky principu dvou okulárů se fotoaparát nehodí ani pro extrémní makro, ani pro dlouhé ohniskové vzdálenosti. Je sice k dispozici kompenzace paralaxy v podobě omezovače horního výřezu obrazu, ale ta není příliš užitečná, protože v závislosti na tom, jak blízko se přiblížím nebo jakou ohniskovou vzdálenost použiji, zůstává více či méně velká oblast, kterou nevidím. Kompozice snímku se tak mění v hádání... Pro tento problém sice existuje Mamiya-Paramender – ale tím pak ztrácím skutečné výhody systému, protože jsem s ním odkázán na stativ.
?
Takže stručně shrnuto: Květinku u cesty se s modelem C podaří zachytit tak, že vyplní formát. Stejně je tomu i u teleobjektivů. 135 mm je ještě v pohodě, u 180 mm je to na hranici a 250 mm je v zásadě použitelné nanejvýš se sportovním hledáčkem...
?
Pokud hledáš cenově dostupný systém s vestavěným měchem, Mamiya RB67 by byla určitě lepší volba. Ale to je prostě „heavy metal“...
?
Tady je jedna fotka pro srovnání...
Urnes
Jinak si ale s modelem C užijete spoustu zábavy. Například portréty se s ním daří velmi dobře, protože se s ním dá přiblížit o kousek blíž. Za své peníze obvykle dostanete opravdu výkonný fotoaparát a spolehlivou mechaniku. Já jsem ho nejraději používal na cestách.
S pozdravem Sven.
mattes
Moc děkuji za vaše odpovědi.
Matthias