1986blutengel
Dobrý den,
nejprve se krátce představím. Jmenuji se Sebastian, je mi 28 let a už asi 14 let se věnuji fotografování jako nadšený amatér s vlastní temnou komorou.
Poté, co jsem úspěšně vyvolával filmy C41 a E6, jsem se nyní pustil do vyvolávání barevných fotografií.
Moje vybavení:
Barevný zvětšovací přístroj Kaiser System V
Kaiser expozimetr
Jobo CPA barevný procesor
Jako Ra 4 kit používám Rollei Digibase Print Kit společně s Fuji Crystal Archive DP 2.
Když jsem chtěl pořídit zkušební snímky bez filtrování, zjistil jsem, že po vyvolání (a samozřejmě bělení a fixaci) při přesně 38 °C a různých časech a clonách nebylo vůbec nic vidět. Nádoba byla předehřátá, vyzkoušel jsem i předmáchání, dokonce jsem provedl expozici na obě strany papíru, jeden list jsem vyndal ve tmě, rozsvítil jsem světlo v místnosti a vyvolal. Nic. Jsem příliš hloupý, dělám něco špatně, nebo je to papírem nebo vývojkou?
Byl bych velmi vděčný za pomoc. Moc jsem se těšil na vyvolávání barevných fotografií, ale teď mě to bohužel úplně přešlo.
S pozdravem
Sebastian
€
Magirus
Ahoj Sebastiane,
Porucha vývojky?
Špatné namíchání? Pořadí, teploty, „špinavá voda“.
Už se mi to stalo, že byly snímky úplně růžové a barvy špatné.
Ale nic… Není toho moc.
Fixační lázeň se přidává až na konec…
S pozdravem, Bernd
1986blutengel
Namíchal jsem to přesně podle návodu při teplotě 38 °C. Nejdřív Color Dev., pak BFix. Jak se to dá namíchat špatně? Ještě bych měl dodat, že jsem použil destilovanou vodu.
Magirus
Právě jsem byl v temné komoře.
Máš ještě nějakou černobílou vývojku?
Provedi expozici poloviny listu papíru Fuji při pokojovém osvětlení
a vyvolaj ho v černobílé vývojce. Teplota v nádobě je jedno.
Abychom ten papír otestovali.
S pozdravem, Bernd
1986blutengel
Díky za tip. SW vývojka ještě mám. Vůbec jsem netušil, že se u SW vývojek vůbec něco děje.
Magirus
No, barevnost by mohla být lepší
1986blutengel
Právě jsem provedl test. Vzal jsem kousek papíru v naprosté tmě. Poté jsem rozsvítil světlo. List zbarvil do světle modra. Po ponoření do černobílé vývojky modrá barva okamžitě zmizela a papír se opět stal bílým. Poté papír zešedl. Stejný test jsem provedl s dalším kouskem v barevné vývojce. Výsledek byl stejný, až na to zešednutí. Ten kousek zůstal bílý.
Renate
Je možné, že jsou chemikálie příliš staré. Vývojky se v plastových lahvích neuchovávají příliš dlouho. Mám na mysli koncentrát. Jakou barvu má koncentrát vývojky? Zkus namočit kousek černobílého filmu do vývojky. Ten musí v každém případě zčernat. Pokud zůstane bílý, je vývojka zkažená; pokud zbledne, jsou štítky prohozené (něco takového mě kdysi dohnalo k zoufalství).
€
Škoda, že tvůj start s barevnou fotografií je hned tak problematický.
€
S pozdravem
€
Renate
Magirus
Ten nápad s filmem je ještě lepší
Ale ta šedá barva je přece jen dobrým znamením, že papír ještě funguje.
S pozdravem Bernd
1986blutengel
Ahoj,
Mám teď novou vývojku a funguje to. Teď se mi tam objevil červený nádech. Ten se mi podle mě podařilo odstranit. Teď má obrázek ještě žlutý nádech. Musím teď přidat ještě žlutou barvu? Magenta je teď na 50.
Magirus
45/60/0 YMC
To jsou moje standardní hodnoty
S nastavením -/50/- je to přece jen dobrý začátek
Hodně štěstí
Bernd
Wolfgg
Dobrý den,
€
Ve světě barevných negativů jsou komponenty (film a papír) sladěny tak, že při použití neutrálního filtru je třeba pokud možno vždy snížit sytost žluté (Y) a modré (M) a pokud možno nikdy sytost zelené (C).
Naučit se neutrální filtrování znamená především trénovat oko. Je třeba si uvědomit, že v našem mozku neexistuje barevná paměť, takže si barvy nedokážeme přesně zapamatovat. Zda je filtrování úspěšné, lze tedy zjistit pouze porovnáním (např. s šedou kartou). Jako první zvětšeninu by proto bylo rozumné zvolit motiv, který kromě nejdůležitějších barev obsahuje také neutrální šedou (karton, pokud není k dispozici šedá karta). Pro posouzení filtrování pak stačí držet šedou kartu vedle (suché) zvětšeniny, nejlépe za denního světla. Pouze tak uvidíte i malé barevné odchylky a naučíte se filtrovat přesně.
S pozdravem Wolfgang
Ewald
Zkus se podívat na tento návod, mně přišel velmi poučný.
€
€
€
€
file:///home/user1/Dokumente/Berichte/Bedienungsanleitungen/Farbfotos ausfiltern - neu.pdf
€
€
Ewald
Morte
To nepůjde, když nám pošleš odkaz na svůj pevný disk. ;)
Ewald
To nebude fungovat, když nám pošleš odkaz na svůj pevný disk. ;)
?
?
Teď jsem do stejného příspěvku vložil jiný odkaz (viz níže), když ho zkopíruju do adresního řádku prohlížeče, návod se otevře.
Doufám, že to vyjde.
?
file:///home/user1/Dokumente/Berichte/Bedienungsanleitungen/Farbfotos ausfiltern - neu.pdf
?
€Ewald
?
[size=2][PS. Jsem autor příspěvku][/size]
Morte
Milý Ewalde! Takhle to nejde. Je to zase odkaz na tvůj domovský adresář. Že ti to funguje, je jasné, protože se na to díváš ze svého vlastního počítače. Všechny ostatní počítače se dívají do prázdna. To by bylo ještě lepší, kdybychom všichni měli přístup k tvému počítači.
Pokud chceš zde poskytnout soubor PDF, musíš ho nahrát například na Dropbox nebo něco podobného. Tento odkaz pak můžeš zkopírovat sem, protože obsah se nachází na veřejně přístupné stránce/v cloudu.
Nebo klikni dole na „Přepnout na plnohodnotný editor“ a poté na „Přidat soubory“. Tam můžeš soubor PDF nahrát přímo sem na stránku fóra.
Ewald
Díky, Morte,
zkus to.
?
Tak jo, nový pokus, podle těch dobře míněných rad.
?
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
?
?
?
S pozdravem
Ewald
Morte
Skvělé, vyšlo to, díky za to!
Ten posuvník na laboratorní vzorky si prohlédnu podrobněji, něco takového už delší dobu hledám do své černobílé temné komory.
Ewald
Skvělé, vyšlo to, díky za to!
Ten posuvník na laboratorní vzorky si prohlédnu podrobněji, něco takového už delší dobu hledám do své černobílé temné komory.
€
„der Vollwertige Editor“ to sehnal.
€
Mimochodem, na eBayi jsem narazil na 2 průmyslově vyráběné posuvníky, ale ty jsou jen na formát 10x15 cm, zatímco ten můj je určený pro formát 13x18 cm.
Pokud chceš takový malý, prosím, za poštovné.
€
S pozdravem
Ewald
Neutrino
Ahoj, díky za ten PDF soubor.
€
Před pár měsíci jsem se s dobrým kamarádem pustil do barevného zvětšování. Protože jsme to chtěli nejdřív jen vyzkoušet a nechtěli jsme za to utrácet moc peněz, „sestavili“ jsme si levné provizorní řešení. Vykazovací vaničku a vaničku na bělení a fixaci (obě pro formát 24x30) jsme postavili na malé podstavce do vaničky o rozměrech 30x40. Vaničku 30x40 jsme naplnili vodou. Pod vaničky s chemikáliemi jsme umístili regulovatelný akvarijní topný článek. Tak jsme dosáhli přibližně konstantní teploty chemikálií kolem 33 stupňů ±0,5. Doba vyvolávání jsme oproti normální době trochu prodloužili. Celé to fungovalo docela dobře. Na dvě fotografie jsem stále hrdý, protože se nám tam barvy povedly velmi přesně.
€
Přesto to bylo velmi pracné. Naše metoda prostě není optimální. Mísy často klouzají po stojanech, proto je lze naklánět jen velmi opatrně. Navíc nemáme vhodné duální světlo. Proto jsme udělali malou škvíru v těsnění okna, abychom mohli alespoň v obrysech něco rozeznat díky pouličnímu osvětlení. Dále nemáme ani lampu s denním světlem, abychom mohli barvy opravdu smysluplně posoudit. Pro první pokusy to ale stačilo...
€
Až si znovu pořídíme tu ne zrovna levnou chemii, rád bych to ale udělal alespoň trochu profesionálněji.
€
Ve své práci píšeš, že používáš ohřívače misek Kaiser. Fungují dobře? Jak dobře udržují teplotu?
€
Osvětlení temné komory pro barevný papír se už nově nedá koupit, že? Můžeš mi doporučit nějaké jiné, kromě těch, o kterých píšeš ve svém textu?
€
Jak bys charakteristicky odlišil papír Kodak od Fuji Chrystal Archive?
€
Existují možnosti, jak upravit kontrast, například zkrácením nebo prodloužením vyvolávání při pozitivním procesu?
€
€
€
€