1986blutengel
Witam,
na początek przedstawię się krótko. Nazywam się Sebastian, mam 28 lat i od około 14 lat jestem zapalonym fotografem-amatorem posiadającym własną ciemnię.
Po tym, jak z powodzeniem wywołałem filmy C41 i E6, zacząłem teraz zajmować się wywoływaniem odbitek kolorowych.
Oto mój sprzęt:
Powiększalnik kolorowy Kaiser System V
Kaiser Belichtungsuhr
Jobo CPA Colorprozessor
Jako zestaw Ra 4 używam Rollei Digibase Print Kit wraz z Fuji Crystal Archive DP 2.
Kiedy chciałem wykonać próbki naświetlania bez filtrów, musiałem stwierdzić, że po wywołaniu (i oczywiście wybielaniu i utrwalaniu) w temperaturze dokładnie 38 °C oraz przy różnych czasach i wartościach przysłony nie było w ogóle nic widać. Puszka była podgrzana, próbowałem też wstępnego namoczenia, naświetliłem nawet obie strony papieru, jeden arkusz wyjąłem w ciemności, włączyłem oświetlenie w pomieszczeniu i wywołałem. Nic. Czy jestem zbyt głupi, czy robię coś źle, czy też leży to po stronie papieru lub wywoływacza?
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Bardzo cieszyłem się na wywołanie kolorowych odbitek, ale na razie niestety całkowicie straciłem na to ochotę.
Pozdrawiam
Sebastian
€
Magirus
Cześć Sebastian
Czy wywoływacz jest zepsuty?
Złe proporcje? Kolejność, temperatury, „brudna woda”.
Miałem już zdjęcia całkowicie różowe i z nieprawidłowymi kolorami.
Ale nic… To niewiele
Utrwalacz nakłada się na końcu…
Pozdrawiam, Bernd
1986blutengel
Przygotowałem roztwór zgodnie z instrukcją w temperaturze 38°C. Najpierw Color Dev., potem BFix. Jak można to źle zrobić? Powinienem jeszcze dodać, że użyłem wody destylowanej.
Magirus
Właśnie byłem w ciemni
Czy masz jeszcze wywoływacz do czarno-białych zdjęć?
Prowadź naświetlanie połowy kartki papieru Fuji przy świetle pokojowym
I wywołaj ją w wywoływaczu do czarno-białych zdjęć. W puszce – temperatura nie ma znaczenia
Żeby sprawdzić papier.
Z pozdrowieniami, Bernd
1986blutengel
Dzięki za wskazówkę. Wciąż mam SW wywoływacza. Nie miałem pojęcia, że w SW wywoływaczach w ogóle coś się dzieje.
Magirus
Cóż, kolorystyka pozostawia nieco do życzenia
1986blutengel
Właśnie przeprowadziłem test. Wyjąłem kartkę z całkowitej ciemności. Następnie włączyłem światło. Kartka zabarwiła się na jasnoniebiesko. Po zanurzeniu w wywoływaczu czarno-białym niebieski kolor natychmiast zniknął, a papier znów stał się biały. Potem papier stał się szary. Ten sam test przeprowadziłem z kolejnym kawałkiem papieru w wywoływaczu kolorowym. Wszystko przebiegło tak samo, z wyjątkiem szarego zabarwienia. Ten kawałek pozostał biały.
Renate
Być może chemikalia są już przeterminowane. Wywoływacze nie zachowują trwałości zbyt długo w plastikowych butelkach. Mam na myśli koncentrat. Jakiego koloru jest ten koncentrat wywoływacza? Spróbuj zanurzyć kawałek czarno-białego filmu w wywoływaczu. Na pewno musi stać się czarny. Jeśli pozostanie biały, wywoływacz jest zepsuty, a jeśli stanie się bezbarwny, to etykiety zostały zamienione (kiedyś doprowadziło mnie to do rozpaczy).
€
Szkoda, że Twoje początki z fotografią kolorową są od razu tak problematyczne.
€
Pozdrawiam
€
Renate
Magirus
Pomysł na film jest jeszcze lepszy
Ale to, że papier jest szary, to już dobry znak, że nadal się nadaje.
Z pozdrowieniami, Bernd
1986blutengel
Cześć
Mam teraz nowy wywoływacz do obróbki zdjęć i wszystko działa. Teraz pojawił się na zdjęciu czerwony odcień. Moim zdaniem udało mi się go usunąć. Teraz zdjęcie ma żółty odcień. Czy muszę teraz dodatkowo dodać żółty kolor? Magenta jest teraz ustawiona na 50.
Magirus
45/60/0 YMC
To są moje standardowe wartości
Ustawienie -/50/- to przecież dobry początek
Powodzenia
Bernd
Wolfgg
Witam,
€
W świecie negatywów kolorowych elementy składowe (film i papier) są tak dopasowane, że w przypadku filtrowania neutralnego należy w miarę możliwości zawsze zmniejszać nasycenie kolorów Y i M, a w miarę możliwości nigdy C.
Nauka filtrowania neutralnego to przede wszystkim ćwiczenie oka. Trzeba mieć świadomość, że w naszym mózgu nie ma pamięci kolorów, więc nie jesteśmy w stanie dokładnie zapamiętać żadnego koloru. Czy filtrowanie się udało, można więc stwierdzić tylko poprzez porównanie (np. z kartą szarości). Dlatego jako pierwsze powiększenie warto wybrać motyw, który oprócz najważniejszych kolorów zawiera również neutralną szarość (karton, jeśli nie ma karty szarości). Aby ocenić filtrację, wystarczy po prostu przyłożyć kartę szarości do (suchego) powiększenia, najlepiej w świetle dziennym. Tylko w ten sposób widać nawet niewielkie przebarwienia i można nauczyć się precyzyjnej filtracji.
Pozdrawiam, Wolfgang
Ewald
Wypróbuj ten poradnik, uważam, że jest bardzo pomocny.
€
€
€
€
file:///home/user1/Dokumenty/Raporty/Instrukcje obsługi/Filtrowanie kolorowych zdjęć – nowa wersja.pdf
€
€
Ewald
Morte
To się nie uda, jeśli wyślesz nam link do swojego dysku twardego. ;)
Ewald
To nie zadziała, jeśli wyślesz nam link do swojego dysku twardego. ;)
?
?
Wrzuciłem teraz inny link (patrz poniżej) do tego samego posta, jak wkleję go w pasku przeglądarki, to instrukcja się otwiera.
Mam nadzieję, że to zadziała.
?
file:///home/user1/Dokumenty/Raporty/Instrukcje obsługi/Filtrowanie zdjęć kolorowych – nowe.pdf
?
€Ewald
?
[size=2][PS. Jestem autorem][/size]
Morte
Drogi Ewaldzie! Tak to nie działa. To znowu link do twojego katalogu domowego. To, że u ciebie działa, jest oczywiste, bo otwierasz go na swoim komputerze. Wszystkie inne komputery nie widzą nic. Byłoby dopiero zabawnie, gdybyśmy wszyscy mieli dostęp do twojego komputera.
Jeśli chcesz udostępnić tutaj plik PDF, musisz go np. wrzucić na Dropboxa lub coś podobnego. Ten link możesz potem wkleić tutaj, bo zawartość jest na publicznie dostępnej stronie/chmurze.
Możesz też kliknąć poniżej „Przejdź do pełnego edytora”, a następnie „Dodaj pliki”. Tam możesz bezpośrednio przesłać plik PDF na stronę forum.
Ewald
Dzięki, Morte,
spróbuj.
?
No dobrze, kolejna próba, zgodnie z tymi dobrymi radami.
?
[NIE ZNALEZIONO ZAŁĄCZNIKA]
?
?
?
Pozdrawiam
Ewald
Morte
Świetnie, udało się, dziękuję!
Przyjrzę się bliżej temu suwakowi do próbek laboratoryjnych – już od dłuższego czasu szukam czegoś takiego do mojej ciemni czarno-białej.
Ewald
Świetnie, udało się, dziękuję!
Przyjrzę się bliżej temu suwakowi do próbek laboratoryjnych; już od dłuższego czasu szukam czegoś takiego do mojej ciemni czarno-białej.
€
„der Vollwertige Editor” to załatwił.
€
Nawiasem mówiąc, znalazłem kiedyś na eBayu 2 suwaki produkowane przemysłowo, ale są one tylko do formatu 10x15 cm, a mój jest przeznaczony do formatu 13x18 cm.
Jeśli chcesz taki mały, proszę, za koszty przesyłki.
€
Pozdrawiam
Ewald
Neutrino
Cześć, dziękuję za plik PDF.
€
Kilka miesięcy temu wraz z dobrym przyjacielem postanowiliśmy spróbować swoich sił w powiększaniu kolorowym. Ponieważ chcieliśmy to najpierw tylko przetestować i nie chcieliśmy wydawać zbyt dużo pieniędzy, „zrobiliśmy” sobie niedrogie prowizoryczne rozwiązanie. Miskę wywoływacza i miskę wybielacza-utrwalacza (obie na format 24x30) umieściliśmy na małych podpórkach w misce o wymiarach 30x40. Miskę 30x40 napełniliśmy wodą. Pod miskami z chemikaliami zamontowaliśmy regulowaną grzałkę akwariową. W ten sposób udało nam się osiągnąć mniej więcej stałą temperaturę roztworów chemicznych na poziomie około 33 stopni ±0,5. Czas wywoływania nieco wydłużyliśmy w porównaniu z normalnym czasem wywoływania. Całość działała całkiem nieźle. Nadal jestem dumny z dwóch zdjęć, ponieważ udało nam się na nich bardzo dokładnie oddać kolory.
€
Mimo to wszystko było bardzo pracochłonne. Nasza metoda po prostu nie jest optymalna. Miski często się przesuwają na stojakach, dlatego można je przechylać tylko bardzo ostrożnie. Ponadto nie mamy odpowiedniego oświetlenia Dukalicht. Dlatego zrobiliśmy małą szczelinę w uszczelce okiennej, aby przynajmniej zarysowo móc coś dostrzec przy oświetleniu ulicznym. Nie mamy też lampy dziennej, aby naprawdę sensownie ocenić kolory. Jednak na pierwsze próby było to w porządku...
€
Jeśli jednak ponownie kupimy te niezbyt tanie chemikalia, chciałbym podejść do tego przynajmniej trochę bardziej profesjonalnie.
€
W swoim opracowaniu piszesz, że używasz podgrzewaczy do misek marki Kaiser. Czy działają one dobrze? Jak dobrze utrzymują temperaturę?
€
Oświetlenia do ciemni dla papieru kolorowego nie ma już w sprzedaży jako nowego, prawda? Czy możesz polecić jakieś inne, poza tymi, o których piszesz w swoim tekście?
€
Czym różni się papier Kodak od Fuji Chrystal Archive pod względem właściwości?
€
Czy są jakieś możliwości dostosowania kontrastu, na przykład poprzez krótszy lub dłuższy czas wywoływania w procesie pozytywowym?
€
€
€
€