heinrich
Dobrý den,
uvažuji o koupi procesoru Nova Schlitz. Zpracovávám barytový a PE papír. Má někdo zkušenosti s Nova Trimate – lze s ním zpracovávat i barytový papír, nebo je lepší pořídit si dražší barytový procesor? A lze s procesorem 30x40 bez větších problémů zpracovávat i malé formáty (min. 13x18)?
Díky předem za vaše tipy!
Heinrich
HGR
Dobrý den,
v běžných procesorech Nova se snímky posouvají pomocí držáků, které do okraje papíru vpichují malé jehly.
Papír PE je na to dostatečně pevný, takže díry jsou téměř neviditelné. Barytový papír se však pod vlivem tekutiny stává těžším, takže by jehly mohly
vytrhnout. Proto mají barytové procesory, pokud si dobře vzpomínám, velké plastové držáky, do kterých se papír
vkládá. Takovou věc jsem ale ještě nikdy v ruce nedržel.
S pozdravem
Hans-Gerd
StraDi
Před nějakou dobou jsem se také zabýval procesorem Nova Trimate. Především pro vyvolávání v RA-4, protože pro černobílé fotografie mi toto zařízení připadá kvůli úzkým nádržkám a omezenému pohybu papíru spíše méně vhodné… zejména proto, že rád vyvolávám „na oko“.
?
Trimate jsem však nakonec vyloučil ze dvou konkrétních důvodů:
?
1. Jak již bylo zmíněno výše, držák je pro barytové papíry spíše nevhodný, což by se však dalo snadno vyřešit.
2. A podstatnější důvod: cena. Považuji ji prostě za příliš vysokou, protože jednak se dají sehnat levnější použité procesory, které navíc pracují pohodlněji, a jednak lze zařízení nahradit několika vaničkami a kabelovým ohřívačem s termostatem za pár eur.
?
S trochou kutilské zručnosti a vynaložením méně než 1/5 pořizovací ceny za Trimate jsou výsledky stejně dobré.
?
V tomto ohledu považuji Nova Trimate sice za docela použitelné zařízení, ale ne za tuto cenu.
?
cu ...
Dirk
heinrich
Moc děkuji za vaši zpětnou vazbu! Momentálně je to tedy 2:0 proti Trimate. Ale třeba se ještě najde někdo, kdo má s tímto produktem praktické zkušenosti!
S pozdravem
Heinrich
HGR
To mě špatně pochopili. Nikdo není proti Trimate.
Na PE papír se hodí velmi dobře!
S pozdravem
Hans-Gerd
heinrich
.... Díky za upřesnění ... zase jsem si přečetl jen polovinu .....?
zensusa
Ahoj Heinricha,
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">rád bych se podělil o pár praktických rad a postřehů z dvacetileté zkušenosti s procesorem NOVA. S tímto procesorem (sériové číslo 111203, tedy z počátků výroby) a archivačním čističem NOVA pracuji od poloviny 90. let. Už si ani nevzpomínám, jestli se tenkrát už jmenoval Trimate. Každopádně ho používám profesionálně, v rámci své práce, takže je v nepřetržitém provozu! Skládá se ze tří komor, je vertikální a lze ho vyhřívat pomocí vestavěného regulátoru.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Výhody:
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">1. Je vyhřívaný – pracuji s teplotou 23 stupňů (nastavení procesoru je odpovídajícím způsobem vyšší, cca 25 stupňů). Jelikož zůstává zapnutý, teplota zůstává konstantní, a to i přes noc, a to jak v létě, tak v zimě! Navíc jsem na vnější podélné strany připevnil polystyren (snadno se tam vejde) a díky lepší izolaci tak šetřím „vytápění“.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">2. Chemikálie vydrží bez problémů měsíc, protože jednotlivé nádrže jsou velmi úzké a uzavírají se příslušnou kulatou krycí tyčinkou. V důsledku spotřeby (rozmazání nebo nasáknutí papíru) je třeba jednotlivé nádrže pouze doplňovat.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">3. Navzdory své velikosti zabírá málo místa (můj Trimate je určen pro papír o rozměrech 40 x 50 cm)
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">4. Papíry se pomocí spony přetahují z jedné vany do druhé a přitom se automaticky ořezávají o okraj nádrže (minimální přenos chemikálií do další nádrže)
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">5. Pokud se používá jako neustále využívaný pracovní nástroj, stojí za svou cenu a rozhodně není příliš drahý, protože zajišťuje minimální spotřebu chemikálií a šetří spoustu neproduktivního času při laboratorní práci, jelikož chemikálie zůstávají v procesoru po celé týdny!
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Pokud jde o mé tvrzení ohledně uchování chemikálií po dobu až jednoho měsíce, týká se to Calbes N113 (stabilní přibližně 3 týdny) a LPD-Ethol od Brandess/Kalt/Aetna. Ten druhý je už od nepaměti mým oblíbeným vývojkem a podle mého názoru opravdu nejlepším vývojkem na papír, protože poskytuje vše, co si jen můžete přát, od studené černomodré až po sytou hnědočernou (v závislosti na typu papíru – bromostříbrný nebo chlorbromostříbrný). Má enormní stabilitu až 6 týdnů v Nova bez viditelného zhoršení kvality. Bohužel není vždy k dispozici /(mám však ještě zásobu asi tuctu plechovek).
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;"><B>Pracuji výhradně s barytovými papíry!</B> PE papír používám pouze jako kontaktní listy pro archivaci. Moje oblíbené barytové papíry byly (bohužel některé již nejsou k dispozici) resp. jsou následující a byly zpracovány v Nova:
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Guilleminot G3, Kentere Fineprint VC/ Warmton a Art De Lux, Agfa MCC 111FB, Forte Polywarmtone, resp. FOTOIMPEX Classic Arts PW, Oriental New Seagull G2 a Oriental Porträt resp. New Seagull VC-FBII Warm Tone.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">S papíry Forte a Oriental VC-FBII v současné době stále pracuji, protože mám několik balení uskladněných.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Důležitou informací je, že většina těchto papírů patří mezi „těžké“ papíry, tedy mají gramáž mezi 175 a 300 g. Přesto se s těmito papíry, které se zacvakávají na úzké straně, dá manipulovat pomocí držáku PE Nadel (držák na barytový papír od Nova tehdy ještě neexistoval). U velkých papírů formátu 40x50 používám dva zacvakávací držáky současně. Je to jen otázka praxe, každopádně papíry nevypadnou, pokud to děláte správně!
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Ještě jako doplněk. Zastavovací lázeň se připravuje s „vitamínem C“ z obchodu dm (k dostání všude za docela nízkou cenu) a ustalovač se skládá z neutrálního roztoku (používám RXA od LaborPartner/Maco). Neutrální ustalovač je ale k dostání i zde u FOTOIMPEXu.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Pokud pokračuješ v práci po delší přestávce (např. až druhý den), měl bys před každým zahájením práce promíchat chemikálie v nádržích pomocí přiložené úzké tyčinky, protože tekuté chemické roztoky mají tendenci se usazovat, resp. oddělovat!
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">NOVA mohu bez výhrad doporučit, šetří spoustu práce a chemikálií, zaručuje stejnou pracovní teplotu v létě i v zimě, zabírá málo místa ve srovnání se zpracováním v vanách a navzdory odpovídající vysoké pořizovací ceně nakonec ušetříte spoustu peněz €, pokud s ní pravidelně pracujete!
Zdravím a přeji hodně zábavy a úspěchů s Nova
zensusa
Ahoj Heinricha... zapomněl jsem...
?
Samozřejmě můžeš ve velkém procesoru zpracovávat i menší formáty, protože papír je vždy připevněn sponkou, takže se neuvolní. Samozřejmě musíš i při zpracování menších formátů vždy nalít odpovídající množství chemikálií, které procesor podle své standardní velikosti potřebuje. Pokud tedy zpracováváš hlavně malé formáty, je velký procesor kvůli potřebnému množství chemikálií vlastně předimenzovaný......?
?
..ahoj
zensusa
Ahoj Heinricha ....
a ještě malý dodatek k mým výše uvedeným příspěvkům ..... právě mě na to někdo upozornil .....: Tak co? „Vitamin C“ samozřejmě znamená „čistou kyselinu citronovou“, např. od firmy „Heitmann“. Vyrábí ji i jiné firmy? Najdeš ji v každé drogerii.
Neutrální ustalovač, který používám pro barytové papíry, je samozřejmě RXN (to je ten neutrální) a ne RXA. RXA (kyselý ustalovač) používám pro své filmy.
?
Ahoj
heinrich
Ahoj Zensuso,
moc děkuji! Teď už jen musím přesvědčit našeho finančního ředitele...
Mám otázku: jak vyprázdníš procesor? Odnést ho jen tak k dřezu asi nebude možné, že?
S pozdravem
Heinrich
zensusa
Ahoj Heinricha,
u mého procesoru má každá chemická komora vypouštěcí kohoutek, který je umístěn vpředu dole. Ke každému z nich jsem připojil hadičku (malou a tenkou, jakou se používá u akvarijních čerpadel). Všechny tři hadičky vedou do sběrné nádoby. To je nejjednodušší způsob, jak vypustit použitou chemikálii. Samozřejmě můžeš při vypouštění pod něj také postavit kbelík nebo něco podobného. Současný procesor by měl mít stejné výšky.
Nádrž s vodní lázní – nevím, zda ji současný procesor ještě má – jsem za dvacet let používání nikdy nevyprazdňoval, ale pouze jsem dbal na to, aby hladina vody byla v správném množství. Mimochodem, procesor je vlastně určen k tomu, aby měl stálé místo, na přenášení sem a tam je příliš těžký (když je naplněný) a vyprazdňovat ho po každé pracovní relaci, k tomu vlastně také není určen; – to by bylo příliš pracné!
... a nashledanou
StraDi
Dobrý den,
tu úsporu místa dokážu celkem pochopit. Nicméně u černobílého modelu Nova existují i výrazné nevýhody, kvůli kterým se mi tento přístroj vzhledem k ceně jeví jako zastaralý. U RA-4 v malém měřítku je to něco jiného.
Nevýhody pro černobílou fotografii:
- visící vývoj bez významné možnosti pohybu papíru (nebo víření chemikálií) vede k nerovnoměrným výsledkům vyvolání (úměrně velikosti zvětšeniny; u malých zvětšenin a nízkých nároků na kvalitu to lze případně tolerovat).
- pochybuji, že by se měla vývojka používat po celé měsíce v již použitém (naočkovaném) stavu, i když je víceméně uzavřený vzduchu ... :) Navíc to mohu realizovat i u vaniček pomocí vhodného kusu PVC desky. Samotný argument tedy neobstojí, pouze ušetřený prostor, pokud máte k dispozici málo místa v laboratoři (existují však i cenově výhodná řešení od... myslím... JOBO). A když je chemie vyčerpaná, tak je vyčerpaná, a to se stane docela rychle, když se vyvolá třeba 30 nebo 40 zvětšenin formátu 18x24 (u větších formátů dokonce ještě rychleji). Chemie je levná a pro dosažení maximální kvality by měla být odpovídajícím způsobem regenerována nebo dokonce připravena znovu.
- Regulaci teploty pro černobílou fotografii považuji za zcela zbytečnou. V laboratoři (místnost v bytě, podkroví) nemám ani letní teploty přesahující 24 °C, ani arktické teploty pod 18 °C, a to bez ohledu na roční období. Při nastavené teplotě vody 20 °C zůstává tato teplota při těchto pokojových teplotách po celé hodiny nebo dokonce dny v podstatě konstantní. Laboratoř by se každopádně neměla provozovat na neizolovaném podkroví nebo v dřevěné chatě na zahradě. :)
- Přesah: ani u vaniček nepřesahuji desítky mililitrů např. vývojky do přerušovací lázeň atd. U PE papíru je toho stejně velmi málo a u barytu se tomu ani se stíracím nožem u Nova nedá zabránit, protože většina chemikálií zůstává v papírové plsti. A právě tam to začíná být obtížné kvůli omezené nebo neexistující možnosti správně pohybovat (barytovým) papírem v Nova.
- Nemohu vizuálně kontrolovat proces vyvolávání.
- U velkých formátů a svislé nádrže vždy existuje riziko nerovnoměrného vyvolání kvůli příliš pomalému ponoření snímků. V misce jej pokládám naplocho do vývojky, takže je celý snímek okamžitě smáčen, a mohu jej, resp. misku, lehce pohybovat pro rovnoměrné výsledky a reprodukovatelné kontrasty.
- Pro dvoukoupelové vyvolání nebo fixaci ve 2 vaničkách potřebuji opět vaničku. A když se uvádí tolik krásných barytových papírů jako podklad pro vlastní zkušenosti se zpracováním, pak by se mělo být alespoň co se týče maximálně dosažitelné kvality obrazu kritičtější při srovnání a umět také pojmenovat takové jemnosti.
A teď přijde moje odborná rána: za 25 let zkušeností v laboratoři (včetně práce jako odborný laborant) se často stává, že se nezkušenému zájemci za spoustu peněz nabízí něco, co vůbec nepotřebuje a co jeho výsledky kvalitativně vůbec nezlepší... spíš naopak.
Pro mě spočívají výhody Trimate v:
1. malém prostoru
2. jednoduchém zpracování ve třech lázních pro PE papíry
3. možnost zpracování RA-4 Color pro hobby laboratoř – a právě v tom spočívá podstatná výhoda Trimate!
Pro RA-4 Color je to zajímavé zařízení (díky termostatu), pokud se nechcete vrtat do kutilství... pro černobílé barytové zpracování je to absolutní propadák! Pro černobílé PE je to jistě možnost, pokud máte málo místa – s ohledem na omezení daná zařízením.
Peníze bych investoval do kvalitního papíru, chemikálií a případně do pořádného zvětšovacího objektivu a/nebo hledáčku. Tam z toho určitě vytěžíte víc.
cu ...
Dirk
zensusa
Ahoj Dirku,
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">€
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">K modelu Nova se vyjádřím už jen jednou, protože taková diskuse, jaká se tu začíná rozvíjet, je vlastně zbytečná. Pokud Nova nechceš, pokud ti připadá příliš drahá a zbytečná, dobře, je to tvoje věc. Tvoje argumenty jsou však spíše obecné, teoretické a mají málo společného s mou praktickou zkušeností, o které jsem psal.€
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">- Závěsné vyvolávání nevede nutně a obecně k nepravidelnému vyvolání, ale případně pouze v případě, že bych s ním nehýbal!? Prostor pro pohyb u mého Nova (to jistě platí i pro menší modely s odpovídajícím papírem) stačí pro přesně vyvolané 40x50 zvětšeniny a tím spíše pro menší formáty. €
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Míchání chemikálií před začátkem práce je, jak jsem již zmínil, samozřejmostí a zcela postačuje k dosažení rovnoměrného rozložení.€
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">- Všechny zvětšeniny, které jsem vyhotovil, lze přesně zopakovat bez odchylek v kontrastu, rovnoměrnosti nebo tónových hodnotách.
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Z výše uvedených důvodů je proto pro černobílou fotografii dokonce smysluplné udržovat stálou teplotu. Pokud jsem určitý papír s určitou vývojkou při určité konstantní teplotě <B>otestoval</B> a pokud byly mé negativy správně expozicovány, vyvolány a odpovídajícím způsobem osvětleny v zvětšovacím přístroji, pak je doba vyvolávání v procesoru pro tuto kombinaci obecně pevně daná a nemusím pracovat „na oko“! To je prakticky ověřitelný fakt, který kromě mě již zažili a mohou potvrdit nespočet fotografů. Mimochodem, mnoha fotografům se nedaří při „světle v temné komoře“ (např. červeném světle) provést přesné vizuální a opakovatelné posouzení procesu vyvolávání/vytváření obrazu/dokončení obrazu (sám jsem potkal několik takových fotografů).
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Při vyvolávání negativů se také nepracuje podle zraku (i když by to šlo), ale podle stanoveného postupu pro konkrétní kombinaci filmu, vývojky a času, kterou jsi kdysi zjistil a kterou pak za těchto podmínek můžeš přesně zopakovat, abys získal odpovídající kvalitu negativů!?
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">€
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">- Pokud je chemikálie vyčerpaná, musí být samozřejmě nahrazena. Ale tato skutečnost platí obecně a souvisí spíše s objemem zpracovaných snímků. V Nova se chemikálie obecně drží velmi dlouho, déle než v misce.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Mimochodem, nemluvil jsem o měsících, ale o 3 až 6 týdnech, pokud jde o dvě vývojky, které primárně používám, a to Calbes’ N113 (který má obecně dobrou stabilitu) a LPD-Ethol, jehož stabilita je ještě lepší, a konkrétně jsem mluvil o zcela určitých, obzvláště těžkých barytových papírech, s nimiž se i přes jejich váhu manipulovalo bez poškození. Faktem však je, a to je pravda, že Trimate byl původně vyvinut pro PE papíry.
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">€
<P style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">To, že lze s Nova vytvářet vysoce kvalitní barytové zvětšeniny, dokazuje také skutečnost, že se moje fotografie prodávají, byly prezentovány na výstavách a že se tím také živím. Mimochodem, jelikož se praktickou fotografií zabývám již přes čtyřicet let (nechci tím nic dokazovat, je to však fakt, který vychází z praktických zkušeností), řekl bych, že vím, o čem mluvím, a že mnohé teorie jsou praktickou činností předčí.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Mimochodem, byl jsem jedním z prvních, kdo používal Splitgrade od Heilanda, a také jsem velmi brzy v průběhu své fotografické činnosti přešel na Jobo a rotační vyvolávání. Co si myslíš, Dirku, co mi tehdy všichni předpovídali ohledně ztrát negativů, obrazu a dalších ztrát kvality a práce, pokud bych tato zařízení použil? Správně, předpovídali mi spoustu neštěstí.
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Svých rozhodnutí jsem však dodnes nelitoval a tato zařízení jsou pro mou práci nepostradatelná? € € a v žádném případě nevedla ke zhoršení kvality snímků ani produkce!
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">Doufám, Heinricha, že z tohoto textu můžeš vyvodit základ pro své rozhodnutí, protože nikdo z nás netvrdil nic obecně nesprávného a já rozhodně nejsem prodejní agent skupiny Nova? :)
<p style="font-size:12px;font-family:Helvetica;">€ a sbohem
heinrich
Ahoj všichni,
?
nejprve vám moc děkuji za vaše příspěvky – výhody a nevýhody už byly dostatečně prodiskutovány – kromě peněz určitě převažují výhody, chemikálie vydrží déle, dá se pohodlně pracovat při 25 °C (všechno pak jde o něco rychleji), baryt je také možný, zabírá to méně místa a dá se i jen tak vytáhnout 2–3 snímky, aniž by se hned poté musely umývat fotolázně. Peníze jsou stále tématem, ale brzy jsou Vánoce a někdy budu mít zase narozeniny? ... a můj finanční ředitel už také naznačil ochotu k jednání ;-).
?
S pozdravem
Heinrich