Rolf-Werner
Dobrý den,
kdysi jsem si koupil balení Kentmere Baryt, abych ho vyzkoušel. Teď už se ale v nabídce vůbec neobjevuje. Přitom se mi moc líbil a rád bych si dokoupil ještě pár dalších formátů a experimentoval s nimi. Teď tedy musím začít znovu.
Jak si mohu být jistý, že papír, který si zde koupím, bude k dispozici i po nějaké době? Nebo jinak řečeno: Existuje nějaký přehled, které druhy jsou vždy v sortimentu a které se mohou náhle změnit?
Děkuji za vaše tipy!
Rolf
piu58
> Chci mít jistotu, že papír, který si tady koupím, bude k dostání i po nějaké době
€
Ilford.
sputnik
Pokud už všichni nekupují jen Ilford, tak třeba i FOMA. ;-)
Já bych ale svůj oblíbený papír neměnil jen proto, že ho můj obvyklý prodejce už nemá v nabídce.
Prostě si ho objednáte tam, kde je k dispozici.
V době internetu to přece není žádný problém.
sputnik
Když už jsme u Kentmere.
Co v tom vlastně je?
bernhardmangelsgmxde
Pokud vím, Kentmere FB se už vůbec nevyrábí, Ilford vyrábí už jen Kentmere RC.
sputnik
Dobře, tak to nemá moc smysl kupovat jinde, když to tam ve střednědobém horizontu taky nebude k sehnání.
Dobře. Dalo by se to nakoupit do zásoby a zmrazit, pokud máš v mrazáku místo.
Rolf-Werner
Dobře, ale Ilford je tak drahý, že se to vyplatí jen tehdy, když opravdu víš, co děláš. Než se do toho pustíš, radši si to nejdřív vyzkoušej s levnějšími produkty...
€
To, že se Kentmere přestává vyrábět, by možná měli uvést na stránce s objednávkami, pak bych si buď hned objednal víc, nebo bych se tomu vyhnul.
€
Nejsem si teď stoprocentně jistý, ale je možné, že to také pochází/pocházelo z koutku Ilford? Teď ale nebudu běhat v tom chladu dozadu do kůlny, abych se podíval, raději zůstanu v teplé kuchyni, kde mi žena právě peče chleba... :)
€
Rolf
piu58
Harmann převzal továrnu Kentmere. Postupně se pak rozhodlo o ukončení výroby papíru, a to nejprve u exotických produktů. Továrna byla nakonec uzavřena (kolem roku 2010). Předtím se však ještě vyrobilo větší množství papíru, zřejmě – podobně jako v případě Agfy – za účelem zpracování stávajících materiálů. Ten se pak dostal na trh za speciální ceny.
Rolf-Werner
Jo, to se samozřejmě musí vědět :) Díky za info!
€
Rolf
GeorgK
Mám na to trochu jiné vzpomínky. Ilford/Harman tehdy převzal Kentmere s příslibem, že s výjimkou několika nerentabilních specializovaných produktů převezme prakticky celé portfolio (pan Galley se na fórech vždycky jeví jako velmi milý a vstřícný). Už tehdy mi to přišlo podezřelé, protože jsem si nedokázal představit, že by si Ilford k vlastnímu sortimentu s velmi sebevědomými cenami budoval levnější, ale rovněž vysoce kvalitní konkurenci pod vlastní střechou.
€
Pro ilustraci výňatek z domovské stránky Kentmere:
„Po převzetí chce společnost HARMAN zdůraznit, že značka Kentmere zůstane relativně beze změny. Bude i nadále nabízet stejné pryskyřicí potažené a vláknitě vázané černobílé papíry a produkty pro inkoustový tisk, včetně Opaljet, a bude používat stejný marketingový přístup.“
€
Pokud vím, výroba papírů Kentmere zpočátku pokračovala na zařízeních společnosti Ilford. O něco později jsem koupil dvě balení 24x30 Fineprint VC, zřejmě z první šarže „nové“ výroby, a ten papír neměl s „původním“ Kentmere téměř nic společného. Originál byl přísně neutrální a měl velmi příjemnou (což je samozřejmě věc vkusu) gradaci, zatímco nová verze vykazovala (pro mě) velmi nevzhledný čokoládově hnědý odstín a nemilosrdně zaplavené stíny. Peníze za 100 listů formátu 24x30 byly de facto vyhozené do koše, což mě nesmírně rozzlobilo. K tomu všemu papír ani nebyl pořádně vytvrzený, ale stále dost lepkavý (což také vypadalo jako novinka naházená na trh narychlo a odfláknutě). Od té doby jsem se tomuto papíru vyhýbal. Pokud se mezitím nic nezměnilo, ztráta pro lidstvo je v mezích. Stejně ho vedlo stále méně prodejců, což také naznačuje ubývající zákaznickou základnu.
€
Georg
€
€
€
Rolf-Werner
Hm. Možná není úplně tak neutrálně černý jako Foma. Ostatní vlastnosti nemohu potvrdit. Opravdu teplý/do hněda (alespoň v Eukobromu) je spíš ADOX PE, který jsem ten den také vyvolával, zvláště když je porovnáte s ostatními (včetně Kentmere Baryt).
€
Stíny, ano... Ty pak byly o něco tmavší. Ale až po zaschnutí! To mě stálo pár nervů: nejdřív byly výtisky příliš světlé, i po zaschnutí, pak vypadaly dobře, ale po zaschnutí jsem si několikrát pomyslel: To už bylo zase o chlup moc. „Záhada ve tmě“, abych to řekl slovy Gandalfa :) Stíny se ale neztrácejí, to zní spíš jako špatně zvolená gradace.
€
Teď mi to dochází: dá se to označit za vadu. Pro mě to byla spíš vlastnost, tedy méně „chyba“, spíš „vlastnost“ barytu.
€
Rolf
sputnik
Ty stíny, no jo... Ty pak byly o něco tmavší. Ale až po zaschnutí! To mi dalo pořádně zabrat: nejdřív byly výtisky příliš světlé, i po zaschnutí, pak vypadaly dobře, ale po zaschnutí jsem si několikrát pomyslel: To už bylo zase o chlup moc.
To je ale úplně normální.
Z žádného jiného barytu to neznám jinak (kromě matného barytu, to je zvláštní případ a při mokrém posuzování podle mě ještě obtížnější).
Fénování zkušebních proužků dá sice trochu více práce, ale problém to vyřeší.
Co však nechápu:
Píšeš, že zvětšeniny byly PO zaschnutí ještě příliš světlé, ale pak zase příliš tmavé.
Podle mě je možné jen jedno z toho.
Napsal jsi to špatně?
Rolf-Werner
Ne :) spíš jsem to „špatně odhadl“: Nejdřív jsem udělal zkušební proužky a jednu zvětšeninu. Druhý den mě čekalo překvapení: stíny byly tmavší, ale celkově byl snímek vystaven jako stíny (což není pravda). Prostě „příliš světlý“.
?
Tak jsem udělal další zkušební proužky, nechal je uschnout a dával pozor, aby stíny nesplývaly, ale byly výraznější. Znovu jsem provedl expozici – a po zaschnutí mám dojem, že „teď to vlastně bylo až moc“. Obraz působí o něco příliš ponuře.
?
Změkčit gradaci není řešení, to je pravda. Spíš zvolit expoziční čas někde mezi tím. Člověk se snadno přepočítá s tmavými částmi, které jsou po zaschnutí přece jen tmavší, než je tomu u PE. Musím si prostě nejdřív zvyknout, že se to tak rychle mění. Nebo udělat jiné zkušební proužky.
?
No prostě úplně normální šílenství...
?
Rolf
karlokell
Ahoj Rolfe!
€
To je přesně ten případ, kdy se hodí silně zředěný Farmersův zeslabovač, nejlépe pokud k tomu použiješ dvě samostatné chemické lázně: nejprve ferriovou lázeň a poté další fixační lázeň. V první lázni se toho moc neděje, ale buď opatrný: ve fixační lázni se pak „odstraní“ ta tíha, která leží nad vším!
€
S pozdravem, Karl
piu58
> docela lepkavý
něco takového
To jsem si taky všiml, a proto jsem od toho papíru upustil.