Ulf-Benno
Vážení milovníci fotografie!
€
Vzhledem k nárůstu cen barevných reverzních filmů jsem se vrátil ke svému nejoblíbenějšímu koníčku, a to k vyvolávání černobílých reverzních filmů. Od roku 2005, kdy se chromové filmy prakticky rozdávaly zadarmo, jsem to nechal být, ale teď jsem připravil úplně poslední sadu vývojky A4105 od Chemiewerk Calbe a s velkým úspěchem jsem vyvolal několik přezrálých filmů effke a nový SILVERMAX do velmi krásných diapozitivů. Bohužel se chemikálie vyčerpala a rád bych se zeptal příznivců černobílého reverzního vyvolávání, jak se nyní vyvolávají filmy vhodné pro reverzní vyvolávání. Výběr je větší než kdy jindy. Článek z léta v časopise „Photoklassik“ zněl velmi slibně. Odkazoval se však pouze na profesionální laboratoře.
€
Filmy, které jsou nyní k dispozici a byly shledány velmi dobrými, jsou:
SCALA, Fomapan R, SILVERMAX, CMS II, Rollei RPX 25, Rollei Retro 80S a Superpan200, CMS20, CMS20II, „Ortho 25“ a Filmotec UN 54
S A4105 se osvědčily také:
APX 100, AP25, FP4+, effke 25 a 50, Tri-X 400, „P0100“, ORWO UN32 a UN52,
€
Rád bych stručně shrnul stav svých znalostí a experimentů:
€
Jádrem postupu je první vývoj velmi silným normálním vývojkem nebo také papírovým vývojkem a jemným ustalovačem (bez kyselin), většinou rhodanidem draselným. Moje dosavadní experimenty ukazují, že ani Dokumol 1+3 (+6 g rhodanidu na litr) nedosahuje kontrastu a využití citlivosti originálního vývojky A290 z uvedeného vývojového kitu A4105. Pouze Fomapan R a Orth 25 s ním vycházejí velmi dobře.
Podle Ilfordu lze místo rhodanidu použít jednoduchý thiosíran (běžnou fixační sůl) v množství asi 8 až 12 g/l. V literatuře se dále uvádí jako přísada také jodid draselný.
€
Bělidlo dichromát draselný je nyní nahrazeno manganistanem draselným. Jako kyselinu se používá kyselina sírová nebo hydrogenuhličitan sodný. Trvanlivost se zlepšuje pomocí prostředku proti usazování vápna M19. Vyzkoušel jsem ještě jeden nápad. Jako kyselinu nyní používám ocet, trvanlivost je minimálně 6 týdnů. Nikdy nepoužívejte kyselinu chlorovodíkovou, hrozí akutní nebezpečí otravy! Zápach chlóru je příšerný.
€
Jako čisticí prostředek se používá siřičitan sodný. Je však velmi citlivý na kyslík. Proto ho vždy připravujte s převařenou vodou, použijte ho krátce a poté láhev znovu naplňte vodou. Jako alternativu uvádí Ilford disulfit sodný. To je okyselující činidlo pro jednoduchou fixační sůl.
€
Pro druhé osvícení vybalím film z krabičky a připravím ho před zářivkou. To jde nejrychleji (20 s). Při této extrémní intenzitě světla zčerná film již před druhým vyvoláním. Tímto způsobem lze zachránit podvyvolané filmy. K druhému vyvolání a fixaci používám chemikálie ze zpracování fotografického papíru.
€
Byl bych rád, kdyby se ozvali všichni uživatelé černobílých reverzních vývojek. Možná by se dalo přimět chemický průmysl a obchody s fotografickými potřebami, aby znovu začaly nabízet tak kvalitní produkt, jako je A4105. Receptura byla dvakrát publikována v nakladatelství Fotokinoverlag s velmi podrobnými pokyny a vysvětlivkami. Zmiňuje se tam i manganistan draselný. V případě potřeby bych mohl kopie nahrát na fórum.
€
S pozdravem
€
Ulf-Benno
AchimBauer
Ahoj Ulfe-Benno,
vyvolával jsem diapozitivy ze širokoúhlého filmu jen dvakrát, a to už před lety, ale nedávno jsem se k tomuto tématu zase trochu vrátil.
Nejvíc informací najdeš na fórech věnovaných širokoúhlému filmu, kde najdeš i spoustu návodů.
S pozdravem Achim
TiMo
Ahoj Ulfe-Benno,
myslím, že jsem zaslechl, že v dohledné době bude něco k dispozici.
?
S pozdravem
Tim
AchimBauer
Ahoj Timo, ahoj Ulfe-Benno,
?
Taky jsem zaslechl nějaké šumy, ale to, co se chystá, má být údajně reverzní sada pro papíry.
?
S pozdravem Achim
Renate
Dobrý den,
Klaus Wehner představil na veletrhu Photokina sadu pro reverzní vyvolání, která funguje jak pro papír, tak pro filmy. Vím, že plánuje uvést tuto sadu chemikálií na trh, ale nevím, kdy k tomu dojde.
V tématu: [size=4]„Analogová zvětšovací technika z černobílých diapozitivů[/size]“ se k tomu krátce vyjádřil.
S pozdravem
Renate
HGR
Ahoj,
i já už čekám na reverzní sadu od Klause Wehnera! Filmy už jsem provedl, teď sháním potřebné vybavení.
K tomu mám otázku, která mě právě napadla.
Svitkové filmy se mi nejlépe navíjejí na nerezové cívky od Kindermanna, ale ty asi nebudou vhodné pro dvojitou expozici, že?
Mám ještě bílé cívky z neprůhledného plastu, budou vhodné?
Pak mám ještě velkou cívku Jobo z průhledného plastu, ta by asi šla, ale navíjení svitkového filmu
je u této objemné cívky pro mě velmi obtížné, zejména proto, že je určena pro dvě role svitkového filmu za sebou.
Má někdo lepší nápad?
S pozdravem
Hans-Gerd
jochen53
Dobrý den,
kromě dvojité expozice existuje v zásadě ještě možnost chemického obrácení pomocí obrácovací lázně, což je speciální redukční činidlo, které zcela zčerná dosud nevyvolané a nevybělené halogenidy stříbra. Například Kodak FD-70 s kyselinou 2-thiobarbiturovou a dithionitem sodným. Nevím, zda pan Wehner pracuje s dvojitou expozicí nebo chemickým převrácením.
Ulf-Benno
Děkuji za odpovědi.
€
Vývojová sada A4105 se tedy také velmi dobře hodí pro fotografický papír. Zvětšeniny mají správný kontrast pro černobílé diapozitivy. Snímky jsou však nažloutlé až nahnědlé a prosvítá určitá nevzhledná struktura papíru, která se pravděpodobně liší podle druhu papíru. S papíry s polyetylenovou vrstvou by to mělo být lepší. Spotřeba chemikálií je enormní, a proto se to dá doporučit jen v ojedinělých případech.
€
Fóra věnovaná úzkopáskovým filmům jsou samozřejmě prvním místem, kam se člověk obrátí, když hledá radu. Fotografové používající úzkopáskové filmy však mají menší výběr filmů. Většinou jde o Fomapan R a TriX-400. Oba filmy jsou nenáročné na vyvolání, ale také nejsou nijak brilantní. Originální vývojka Foma LQR je sice pro Fomapan R velmi vhodná, ale má tak krátkou trvanlivost, že je nutné láhev spotřebovat najednou. Pokud se láhev s koncentrátem blíží datu minimální trvanlivosti, je nutné nejprve provést test. Tato vývojka je podle mého názoru pro amatéry nevhodná. Jiné vývojky kromě zmíněného A290 nepřinášejí požadovanou brilantnost.
€
Nejjednodušší by bylo, kdyby někdo objevil hotovou vývojku, kterou by se dalo snadno upravit na reverzní vývojový roztok (pomocí přísad). Bělicí lázeň je k dostání v lékárně, kyselinu v obchodě s potravinami a sulfid je uveden i u našeho hostitele jako přísada pro Polaroid a lith developer. Tím by se výrazně snížila bariéra pro uživatele reverzních filmů a vzrostl by obrat s těmito vysoce kvalitními filmy.
€
Vyvolávací sada od laboratoře Klaus Wehner bude jistě vysoce optimalizovaná vícedílná sada chemikálií, která splňuje všechny ekologické požadavky, ale možná odradí začátečníky.
€
Mimochodem, opakované exponování jakýchkoli filmů v plechovce není žádný problém. Pokud nechcete film vyjmout, stačí na otevřenou krabičku položit lehkou ruční lampu (z autoservisu) a počkat 15 minut, u velmi těsně navinutých značek možná 30 minut. To vždy stačí, i když cívky nejsou z průhledného plastu.
€
S pozdravem
Ulf-Benno
€
€
haeberlein
Všechno vyvolávám pomocí Dokumolu v poměru 1:9 s thiokyanátem draselným a
jodidem draselným, stejně jako v bělicí lázni na bázi dichromátu draselného. K druhému vyvolání používám také Dokumol, ale bez přísad. Pro CHSII mám 8 minut prvního vyvolávání, pro AGFA SCALA je potřeba už 16 minut. Vyvolal jsem s tím všechny své úzké a kinofilmy a stále je vyvolávám.
€
Jo, a druhé osvětlení provádím s 500W lampou po dobu cca 2 minut. To úplně stačí.
€
Zdravím, Rene
HGR
Moc děkuji za rady ohledně dvojité expozice. Ale pak mám samozřejmě ještě jednu otázku:
?
Může se při dvojité expozici stát, že to přeženu, tedy že dojde k přeexponování?
?
Moc děkuji předem
?
Hans-Gerd
haeberlein
Ne, tam se nedá přeexponovat. Já už po bělicí lázni dělám všechno na světle a nikdy se nic nestalo. <B>„Reverzní expozice. </B>Halogenid stříbra, který zůstal po bělicí lázni, tedy původně neexponovaný, se nyní zcela exponuje.“
€
Přečti si článek od Friedemanna Wachsmuta. Je sice zaměřený na úzký film, ale platí to stejně pro formát 35 mm i svitkový film.
€
http://www.filmkorn.org/selbstentwicklung-tipps-aus-der-praxis/
€
€
Rene
KlausWehner
Novou sadu chemikálií pro reverzní vyvolávání jsem sestavil tak, aby byla bezpečná, jednoduchá a snadno použitelná.
Mezitím jsem již obdržel několik zpětných vazeb od uživatelů. Tyto zkušenosti jsem vyhodnotil a pokusil se návrhy na vylepšení přímo zapracovat.
€
Moje chemikálie jsou mým vlastním vývojem a v důležitých bodech se liší od známých standardních roztoků.
Co je pro mě vždy obzvláště důležité: bezpečnost uživatele.
Typické problematické látky, jako je dichroman draselný nebo thiokyanát draselný, v mé chemické směsi nejsou obsaženy.
Po krátkém zaškolení může každý uživatel dosáhnout trvale vysoké kvality obrazu, která výrazně převyšuje kvalitu standardních postupů.
Chemická sada se skládá ze 4 tekutých koncentrátů. Druhá expozice zajišťuje inverzi (to je ekonomicky a ekologicky smysluplné: šetří to chemikálie).
Vynikající vlastností této nové chemie je jistě vysoká maximální hustota, které lze tímto způsobem dosáhnout.
(Vysoká maximální hustota je předpokladem pro brilantní promítaný obraz a zprostředkovává dojem zvýšené ostrosti).
€
Na veletrhu Photokina 2014 a na 5. ročníku fineartforum v Paderbornu jsem tuto chemii již představil.
Rád zodpovím vaše dotazy (možná s určitým zpožděním kvůli mému aktuálnímu pracovnímu vytížení).
€
Kdo již má zkušenosti s reverzním vyvoláváním (nejlépe s rotačním vyvoláváním) a je ochoten mi poskytnout krátkou zprávu o svých zkušenostech, může ode mě obdržet zkušební sadu chemikálií.
Dotazy prosím zasílejte soukromou zprávou. Prosím však o trochu trpělivosti.
€
Srdečné pozdravy z Paderbornu
Klaus
€
haeberlein
To mohu potvrdit. Klausova chemie funguje dobře. Už jsem ji měl možnost vyzkoušet.
€
Rene
KlausWehner
Díky, Rene, za zpětnou vazbu!
€
Dosud jsem své chemikálie optimalizoval především pro diapozitivy.
Fotografové pracující s úzkým filmem mají poněkud odlišné zaměření (to jsem se naučil od Reneho).
V zásadě bych rád optimalizoval chemické roztoky i pro použití s úzkým filmem.
O specifikách zpracování úzkého filmu však vím příliš málo.
€
Moje chemické roztoky jsou zatím optimalizovány pro zpracování černobílých diapozitivů (přednostně v rotačním vyvolávání).
Doporučené filmy: Adox CHS 100 II (důležité: výhradně 200 nebo 400 ASA)
Adox SILVERMAX (200 ASA) a Agfa SCALA (200 ASA)
To jsem chtěl ještě krátce doplnit.
€
S pozdravem
Klaus
GeorgSch
Dobrý den, pane Wehner,
kde lze zakoupit Vaše chemikálie?
S pozdravem, Georg
KlausWehner
Chemie je momentálně k dispozici pouze u mě.
Jedná se zatím o zkušební verzi.
Můžete mě kontaktovat na adrese: [url=mailto:klaus.wehner@web.de]klaus.wehner@web.de[/url]
€
Klaus
€
AchimBauer
Ahoj Ulfe – Benno,
?
Dneska bohužel musím shánět nějaké hloupé dokumenty, které nemají vůbec nic společného s fotografií ani s koníčkem.
K tomu jsem zapnul svůj starý, ošuntělý počítač připojený k internetu, abych vyhledal data, a když tak listuju ve složce „Moje dokumenty“, otevřu nepojmenovaný soubor PDF.
Co je to tam za dokumenty, které hledám?
Ne, je to návod od Ilfordu na reverzní vyvolání filmů,?
K prvotnímu vyvolání používají Bromophen 1+1 nebo PQ Universal 1+5 s 8 až 12 g thiosíranu sodného.
Bělení se provádí manganistanem draselným a kyselinou sírovou a vyvolává se v Bromophenu 2.
Stačí se podívat na stránkách Ilfordu.
Pokračuji v hledání svých dokumentů
?
S pozdravem Achim
jochen53
Ahoj Achime,
tento recept používá thiosíran sodný místo thiokyanátu draselného, který je snáze dostupný a levnější. Jedná se o typický náhradní bělící prostředek na bázi manganistanu draselného a kyseliny sírové, který často způsobuje potíže a má jen krátkou trvanlivost. Chybí zde moderní poznatky o stabilizaci manganistanové lázně.
KlausWehner
V konečném důsledku se všechny receptury na reverzní procesy navzájem podobají a liší se jen nepatrně.
Proč tomu tak je? To je patrné i zde na fóru: každý převezme osvědčenou recepturu a pak ji takovou, jakou ji dostal, předává dál.
€
Když jsem se před asi 25 lety do této problematiky začítával, vydal jsem se jinou cestou.
Východiskem bylo, že jsem nebyl spokojený se žádnými černobílými diapozitivy.
Pak jsem přemýšlel, jaké vlastnosti by měl mít optimální černobílý diapozitiv.
Podle těchto vlastních požadavků jsem vyvinul zcela vlastní proces: „reverzní proces podle Wehnera“.
€
Problém jsem tedy promyslel od konce a věřím, že to je ten zásadní rozdíl.
Kvalitativní náskok diapozitivů je viditelný, měřitelný a dnes už ho nikdo vážně nezpochybňuje.
€
Nová chemická sada se řídí mým reverzním procesem podle Wehnera.
I s ní lze dosáhnout výrazně lepší kvality než se standardními procesy, pokud se budete držet pokynů.
€
Klaus
mattes
Jsem rád, že se někdo rozhodl vyvinout sadu pro černobílou reverzní fotografii.
Začal jsem se sadou Tetenal. Když už nebyla k dostání, pracoval jsem podle receptury Ilfordu a samozřejmě také s chemikáliemi Foma. Zažil jsem vše od úplné katastrofy až po špičkové výsledky.
Pro mě byl kritický bod bělicí a ustalovací lázeň. Emulze filmů nejsou vhodné pro dlouhodobý kontakt s vodou. Jednou jsem po zpracování zapomněl film ve vodní lázni a po necelých 2 hodinách bylo možné provést přenos emulze. Časy by měly být krátké a teploty nízké. Filmy jako Skala a R100 jsou pro tento proces určeny, filmy pro dopravní dohled snášejí vysoké teploty.
U běžných černobílých negativních filmů je třeba počítat se vším.