Arno
Witam,
W moim aparacie spiralnym mogę załadować dwie rolki filmu zwojowego 120 i wywołać je razem.
Jednak ciągle zdarza mi się, że się nakładają.
Zauważam to dopiero po wywołaniu i za każdym razem jest to irytujące.
Czy jest na to jakiś sposób, żeby tego uniknąć?
Bardzo dziękuję
Arno
Xenar
Cześć Arno,
Podnieś nieco końcówkę pierwszej (wewnętrznej) folii, tak aby druga mogła się o nią oprzeć.
U mnie to działa.
Pozdrawiam, Xenar
karlokell
Cześć!
?
Lepiej jest: wygiąć na zewnątrz koniec drugiego filmu, dopóki nie jest jeszcze całkowicie nawinięty na szpulę. Podczas poruszania w wywoływaczu nawiniony film chce się wsunąć jak najgłębiej do środka; pierwszy film w końcu zatrzymuje się całkowicie w środku, a drugi pozostaje tak, że jego koniec zwisa na zewnątrz.
?
Pozdrawiam, Karl
wosis123
W przypadku szpul Jobo jest do tego taki czerwony klips. Najczęściej jednak go nie ma...
wosis123
Numer produktu w serwisie eBay: 272820179981, tam widać...
Bonderer
Nigdy nie miałem tego problemu – pierwszą kasetę wkładam tak głęboko, jak to tylko możliwe, a drugą po prostu wkładam. Nigdy nie korzystałem z tych czerwonych elementów dołączonych do Jobo,
może one działają, ale nigdy tego nie próbowałem.
Jeśli się tylko trochę nakładają, to i tak są to tylko napisy początkowe i końcowe, a te i tak są przycinane.
Powstaje więc pytanie, jakie szpule i jakie filmy zwojowe?
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że należy liczyć się z różnicami zarówno w przypadku szpul, jak i filmów zwojowych.
Najlepsze doświadczenia mam z białymi szpulami 1500 firmy Jobo.
CommodoreMan
Muszę zgodzić się z poprzednimi mówcami:
W przypadku mojej szpuli Jobo wsuwam pierwszy film do samego końca, a potem wkładam drugi, aż ledwo się zmieści.
W ten sposób nie miałem jeszcze żadnych nakładek.
Pozdrawiam, C-Man
Wolfgg
W przypadku pierwszej folii należy zagiąć rogi (ok. 5 mm), tuż przed całkowitym wsunięciem. Podczas dalszego wsuwania wyczuwalne jest wtedy wyraźne opór. U mnie zawsze skutecznie zapobiegało to przesuwaniu się folii jedna po drugiej. Nawet podczas obracania, przy czym zawsze umieszczam spirale w taki sposób, aby podczas obracania folia była dociskana przez płyn do spirali.
€
Pozdrawiam, Wolfgang
Arno
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i wskazówki. Sam też mogłem wpaść na pomysł, żeby lekko zagiąć folię na końcu. Ponieważ mam pojemnik Platimat i zestaw różnych spiral, jestem bardzo wdzięczny za te wskazówki i wkrótce je wypróbuję.