michael-kielgmxnet
Ahoj všichni,
o víkendu jsem poprvé vyzkoušel papír Adx MC lith paper. Jelikož je určený pro lith printy, použil jsem ho samozřejmě k tomuto účelu. Moje zkušenosti s ním jsou poněkud smíšené, tady je krátká recenze:
Zkušební proužky, které jsem předem (za účelem stanovení doby vyvolávání) vyvolal v Adotolu Konstant, nevykazovaly v rozporu s popisem v obchodě žádné šmouhy. Ani u světlých tónů nebylo možné zaznamenat žádné zešednutí.
Můj první pokus byl s Moersch SE5 v ředění 1+15 s jedním uzávěrem plným Starter D (bromidu). Expozice byla čtyřnásobkem hodnoty zjištěné u zkušebních proužků. Výsledek byl poněkud zklamáním. Vyvolávání trvá poměrně dlouho a hluboké stíny se objevují až poměrně pozdě, je třeba mít opravdu hodně trpělivosti. Také barevnost byla poměrně nevýrazná.
Další pokus byl pak s větším osvětlením (+ 1 clona) a silnějším ředěním (1+20) a s další zátkou Lith D.
Výsledek byl už o něco barevnější a působil spíše jako lith print. Od vzorku v obchodě je to však daleko. Tyto syté hnědé a oranžové tóny se vůbec nedostavily. Celkově to barevně vypadá spíše jako velmi teple vyvolaný tisk. Ve stínech je při bližším pohledu vidět litografický efekt (jemné zrno).
Při příležitosti sem také někdy vložím sken.
Použil už někdo tento papír a může se podělit o své zkušenosti? Zajímalo by mě především, zda existuje nějaký „trik“, jak při lith-printu dosáhnout větší barevnosti.
S pozdravem,
Michael
Tom-W
Ahoj Michaeli,
skvělé, že se podělíš o své zkušenosti s tímto papírem!
Také jsem ho vyzkoušel a hned na začátku jsem měl problémy s osvětlením v temné komoře.
Ve své temné komoře mám lampy Ilford vybavené tmavě hnědými filtry 904.
Vyzkoušel jsem je na všech papírech Ilford a hodí se i pro Adox MCC (alespoň 16 minut bez zamlžení).
Bílý okraj snímku byl při tomto osvětlení (doba vyvolávání cca 12 minut) výrazně zamlžený.
Také jsem použil lith developer Moersch Lith a jako druhou lázeň Lith Omega.
Nyní jsem zaslal dotaz ohledně osvětlení Duka společnosti Foto-Impex.
Konvenční test zamlžení nelze provést, protože papír se v běžném papírovém vývojce okamžitě zamlží
(testováno v Moersch SE-4).
Jelikož jsem dotaz zaslal teprve nedávno, zatím jsem nedostal odpověď.
Další logický pokus s červeným laboratorním světlem jsem z časových důvodů ještě nemohl provést.
Teoreticky je samozřejmě možné i chemické zamlžení, ale o tom vím příliš málo.
Dosáhnutelný efekt lith-printu a tón snímku se mi zdály velmi pěkné a také výrazné.
Dále mě (pozitivně) překvapilo, že se jedná o papír silné kvality (to mohlo být uvedeno i na obalu).
Fotografické papíry s takovou pevností už téměř nenajdete.
Celkově vzato, velmi pozitivní zkušenosti, až na problém se závojem, který se pravděpodobně podaří vyřešit při příštím pokusu pomocí červeného světla Duka
.
Nejdůležitější otázka však zní: Jedná se o jednorázovou záležitost ve formátu 20x25 cm, nebo se dočkáme dalších?
S pozdravem,
Thomas
Urnes
Můžeš zkusit zvýšit teplotu vývojky. Pro lith developer potřebuješ minimálně 24 °C, a to konstantní teplotu, která neklesá. V takovém případě se doba vyvolání pohybuje v rozmezí 20–25 minut (alespoň u běžných lith developerů, jako je Easylith). Pokud zvýšíš teplotu na 30 °C, můžeš celý proces urychlit, ale denzita se pak začne šířit ďábelsky rychle už po 5–7 minutách a obraz bude díky tomu velmi grafický. Jinak pro barvu použij homeopatickou koncentraci a silně proveď přeexponování (tedy možná přidej ještě jednu clonu).
€
To se teď nevztahuje na papír ani na SE 5. Ale možná to i tak trochu pomůže.
€
Zdravím, Sven.