schwarzaufweiss
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
€
Dobrý den,
€
mám dotaz ohledně vyvolávání černobílého filmu.
V přiloženém souboru je sken negativu z 35mm filmu FP4+.
Doufám, že jsou vidět ty četné bílé „tečky“.
Vyvolal jsem v ID11, poté zastavil v Ilfostopu na 10 s. Následně jsem fixoval v Ilford Rapid Fixeru po dobu 40 s.
Fixační roztok byl čerstvě namíchaný (1+4), doba proplachování byla 20 s.
Vše jsem namíchal z vodovodní vody o teplotě 20 °C a promíchával v Jobo nádobě podle Ilfordova rytmu (4x za minutu).
Jelikož jsem tento problém měl již několikrát, myslel jsem si, že je to způsobeno praním.
Když si negativy prohlížím lupou proti světelnému zdroji (světlé okno nebo lampa), jsou místa černá, tedy na pozitivu pak bílá.
Když se na negativ dívám lupou při rozptýleném, slabém světle, jsou místa průhledná.
Mám podezření, že se jedná o špatně vyplavené soli z ustalovače.
Takže fixujte co nejkratší dobu (dvojnásobná doba fixace) a poté důkladně opláchněte.
U tohoto filmu jsem oplachoval podle Ilfordovy metody. 5x, 10x, 15x, 20x, 25x a 30x převrácení. Vím, že je to více, než uvádí Ilford.
Po každém propláchnutí jsem nechal plechovku chvíli stát, celkem byl film ve vodě více než 30 minut.
Na závěr ještě Ilfotol a destilovaná voda.
Výsledek vidíte na skenu, zvětšeniny z temné komory vypadají stejně.
€
Má někdo podobné problémy a má někdo představu, na čem to může být?
€
Za tipy budu vděčný, protože po asi 10 zkažených filmech bych rád zase dosáhl reprodukovatelných výsledků.
Jsem na pokraji toho, že budu pracovat už jen digitálně.
€
Pozdravy z Münsterlandu!
Magirus
Pozdrav do Münsterlandu
S něčím takovým jsem se ještě nesetkal.
Navrhoval bych připravit vývojku a ustalovač s vodou na žehlení (destilovanou vodou).
Skvrny jsou přece všude,
proto se domnívám, že voda není čistá. (Obsahuje železo nebo jiné nečistoty)
Tvůj ustalovač je docela silný, já vždy po 2 minutách zkontroluju, jestli je kontrolní proužek čirý,
a pak dávku zdvojnásobím.
Pozdrav z okolí Hannoveru, Bernd
Tandemfahren
Ahoj nováčku z Münsterlandu,
?
Mně to taky připadá jako nečistoty ve vodě na namáčení. Nemáte náhodou doma nějaký změkčovač vody? Z kohoutku z něj často teče ta nejdivnější voda.
?
Nedostatečné fixování nebo namáčení takové stopy nezpůsobí. To občasné nechat stát při namáčení můžeš vynechat, ale s tímto problémem to nemá nic společného.
?
Když se na negativy podíváš pod úplně plochým úhlem, vidíš ty tečky? Jsou hmatatelné? Dají se snad setřít stopem/octem/kyselinou citronovou nebo alkoholem?
Strana s emulzí nebo nosičem?
?
Frankgröße
HenningH
Jak se dávkuje smáčedlo?
grommi
Ahoj schwarzaufweißen, taky jsem kdysi měl spoustu těch otravných malých bílých skvrn a byl jsem na pokraji toho, abych to všechno zabalil. Může to mít spoustu možných příčin, u mě to byl fixační roztok, který jsem podezříval jako úplně poslední. Takže ten koncentrát byl skutečně viníkem. Nový koncentrát, jiná značka (nyní Agfa), filmy čisté. A ten už ředím jen deionizovanou vodou.
schwarzaufweiss
Ahoj,
děkuji za první odpovědi.
@ Henning
Smáčedlo jsem naředil v poměru 1:200 podle návodu.
Do 500 ml destilované vody jsem pomocí malé injekční stříkačky přidal 2,5 ml.
@ Tandemfahren
Podívám se na ty skvrny podrobněji.
Jednou jsem u kamaráda v jiném městě dodatečně fixoval film a poté ho nechal 5 minut opláchnout v jeho Jobo nádobě s Kaskádou. Poté byl výrazně čistší.
U mě doma Kaskáda nic nezmůže.
@ Magirus
Tyto krátké doby čištění jsem měl u Adofixu a u Ilford Rapid Fixer.
Vždy čerstvě namíchané v poměru 1+4.
grommi
PS: Četl jsi ten příspěvek nahoře (který byl zveřejněn ve stejnou dobu jako ten tvůj)? Adofix mi jednou úplně zplesnivěl (ten koncentrát!). Tetenal-Superfix starý přes 20 let z poloprázdné plastové láhve byl ale ještě úplně v pořádku. Nikdy by mě nenapadlo, že něco tak jednoduchého jako ustalovač může způsobit takové problémy.
schwarzaufweiss
Dobře,
Nejdřív se budu řídit radou ohledně vody a všechno připravím s destilovanou vodou.
Myslím, že nové odměrky také neuškodí, kdo ví, jestli se mi ty z supermarketu už nerozpadají.
Zkoušel už někdo vyvolávat Ilford destilovanou vodou?
Všude se píše, že k tomu je potřeba iontová výměna, která v destilované vodě asi chybí.
S pozdravem,
Thomas
Magirus
K zalévání bych použil vodu z kohoutku.
V té už nejsou žádné chemikálie.
S pozdravem, Bernd
HenningH
Thomasi, 1+200 je určený pro tvrdou vodu; jelikož používáš destilovanou vodu, skvrny by mohly pocházet z přebytku smáčedla. Při vyvolávání dalšího filmu bych jako poslední lázeň použil pouze destilovanou vodu.
Adofix mi ještě nevyprchalo. Superfix a ten od Calbe také ne. U Kodaku Tmax-Fixer to však už ano. Zdá se, že to závisí spíše na počasí než na produktu (nebo to má úplně jiné důvody).
piu58
To jsou vodní skvrny od vápna.
karlokell
Ahoj lidi!
?
Tak zase to věčné téma! A opět moje rada vycházející ze 40 let zkušeností z laboratoře:
?
Nechte si toho celého povyku ohledně přípravy destilátů v destilované vodě (míchání, neprotřepávání atd.), to všechno přece nemá s sušením nic společného! Pokud z vodovodního kohoutku neteče špína (to se mimochodem stává hlavně tehdy, když to pustíte příliš ostré), pak použijte tuto veřejnou vodu, vyvolávejte prostě podle receptu nebo vlastního testování, oplachujte co nejkratší dobu (podle Ilfordu, přičemž nalévejte temperovanou vodu z velké nádoby do nádoby na vyvolávání, nikdy ne přímo z vodovodního kohoutku!!), do posledního naplnění nádoby přidejte 10–20 kapek koncentrátu smáčedla (na jakém nezáleží, je vhodné ho přelít do kapátkové lahvičky), zavěste promočený film pokud možno bez prachu a už se ho nedotýkejte.
?
Nyní rozhodující krok: než jej necháte na další hodinu (hodiny) v klidu, intenzivně opláchněte zadní stranu zavěšeného filmu z horní části dolů pomocí rozprašovače naplněného destilovanou nebo demineralizovanou vodou z obchodu s potřebami pro kutily (podložte misku, pokud to neděláte ve sprchovém koutě). Tím spolehlivě zabráníte vzniku skvrn od vápna a povrchově aktivních látek, dokonce i pevné částice z vodovodního potrubí budou z této strany filmu odplaveny. Strana s vrstvou je tabu, ale obvykle to není problém.
?
Kdo má na práci důležitější věci, než se rozčilovat nad špínou na filmu, může to klidně udělat stejně jako já!
?
S pozdravem, Karl
grommi
Bohužel to sice často, ale ne vždy bývá tak jednoduché, Karle. A k tomu, abych to věděl, mi stačí i o 30 let méně ;-) Dnes mám konečně ty nejčistší negativy, jaké si lze představit, ale dělám to úplně jinak než ty.
Dobré světlo – Reinhold
schwarzaufweiss
Ahoj,
ozývám se dost pozdě, ale dřív jsem neměl čas vyzkoušet něco nového.
Pravděpodobně jsem udělal příliš mnoho věcí najednou, abych mohl říct, v čem je řešení.
Takže:
1. Nové roztoky
2. Použil jsem pouze destilovanou vodu (na Ilford Delta 100 jsem použil Ilford DD-X, který mi ještě zbyl)
3. Nepoužil jsem žádné smáčedlo
4. Po Ilfordu jsem film opláchl vodou a po vyklopení jsem plechovku nechal ještě 5 minut stát.
5. Mokrý film jsem pověsil do sprchy a několikrát opláchl destilovanou vodou z rozprašovače
Negativy nejsou na 100 % bez „skvrn“, ale jsou o řád lepší než předtím.
Nové balení ID-11 určitě připravím v destilované vodě.
€
LG
Thomas
schwarzaufweiss
<sub>[size=4][font=arial, helvetica, sans-seriDodatek:
[/size]</sub>
<sub>[size=4][font=arial, helvetica, sans-seriI přes dobu čištění kratší než 30 sekund jsem film fixoval 2 minuty v Ilford Rapid Fixer.
[/size]</sub>
<sub>[size=4][font=arial, helvetica, sans-seriV technických listech je uvedeno 2–5 minut
[/size].</sub>