schwarzaufweiss
[NIE ZNALAZŁO SIĘ ZAŁĄCZNIKA]
€
Witam,
€
mam pytanie dotyczące wywoływania filmów czarno-białych.
W załączonym pliku znajduje się skan negatywu z filmu 35 mm FP4+.
Mam nadzieję, że widać na nim wiele białych „kropek”.
Wywołałem w ID11, a następnie zatrzymałem w Ilfostopie przez 10 sekund. Następnie utrwaliłem w Ilford Rapid Fixer przez 40 sekund.
Utrwalacz był świeżo przygotowany (1+4), czas klarowania wynosił 20 s.
Wszystko przygotowałem z wodą z kranu o temperaturze 20°C i mieszkałem w pojemniku Jobo zgodnie z rytmem Ilforda (4 razy na minutę).
Ponieważ miałem ten problem już kilka razy, pomyślałem, że przyczyną jest płukanie.
Kiedy oglądam negatywy przez lupę pod światło (jasne okno lub lampa), miejsca te są czarne, a więc na pozytywie będą białe.
Jeśli patrzę na negatyw przez lupę w rozproszonym, słabym świetle, miejsca te są przezroczyste.
Podejrzewam, że są to źle wypłukane sole z utrwalacza.
W związku z tym należy utrwalać jak najkrócej (podwójny czas klarowania), a następnie dokładnie przepłukać.
W przypadku tej kliszy płukanie odbyło się zgodnie z metodą Ilforda. Przechylałem 5x, 10x, 15x, 20x, 25x i 30x. Wiem, że to więcej niż podaje Ilford.
Po każdym przelaniu pozostawiłem puszkę na chwilę, w sumie film „widział” wodę przez ponad 30 minut.
Na koniec jeszcze Ilfotol i woda destylowana.
Wynik widzicie na skanie, odbitki z ciemni wyglądają dokładnie tak samo.
€
Czy ktoś ma podobne problemy i ma pomysł, w czym tkwi przyczyna?
€
Będę wdzięczny za wskazówki, ponieważ po około 10 zepsutych filmach chciałbym znów uzyskać powtarzalne wyniki.
Jestem bliski przejścia na pracę wyłącznie w formacie cyfrowym.
€
Pozdrowienia z regionu Münsterland!
Magirus
Pozdrowienia dla regionu Münsterland
Jeszcze nigdy nie miałem czegoś takiego.
Proponowałbym przygotować wywoływacz i utrwalacz przy użyciu wody do prasowania (wody destylowanej).
Plamy są wszędzie,
stąd przypuszczenie, że woda nie jest czysta. (zawiera żelazo lub inne nieczystości)
Twój utrwalacz działa naprawdę szybko – zawsze po 2 minutach sprawdzam, czy próbka kontrolna jest czysta,
a potem podwajam dawkę.
Pozdrowienia z okolic Hanoweru, Bernd
Tandemfahren
Cześć, nowicjuszu z regionu Münsterland,
?
Mnie też to wygląda na zanieczyszczenia w wodzie do namaczania. Może macie w domu jakiś zmiękczacz wody? Z kranów często wypływają najdziwniejsze rzeczy.
?
Niewystarczające utrwalenie lub namaczanie nie powoduje takich śladów. Możesz pominąć to czekanie w trakcie namaczania, ale to nie ma nic wspólnego z problemem.
?
Czy widzisz te plamki, gdy patrzysz na negatywy pod bardzo płaskim kątem? Czy da się je wyczuć? Czy da się je usunąć za pomocą stopu, octu, kwasu cytrynowego lub alkoholu?
Strona emulsji czy podłoża?
?
Frankgröße
HenningH
W jakich proporcjach należy stosować środek zwilżający?
grommi
Cześć, schwarzaufweißen, ja też miałem kiedyś mnóstwo tych okropnych małych białych plam i byłem bliski rzucenia tego wszystkiego. Przyczyn może być wiele, u mnie winowajcą okazał się utrwalacz – to go podejrzewałem w ostatniej kolejności. Tak więc to właśnie ten koncentrat był sprawcą. Nowy koncentrat, inna marka (teraz Agfa), filmy czyste. I rozcieńczam go teraz tylko wodą demineralizowaną.
schwarzaufweiss
Cześć,
Dziękuję za pierwsze odpowiedzi.
@ Henning
Środek zwilżający został dozowany zgodnie z instrukcją w proporcji 1:200.
Za pomocą małej strzykawki dodałem 2,5 ml do 500 ml wody destylowanej.
@ Tandemfahren
Przyjrzę się tym plamom dokładniej.
Kiedyś u znajomego w innym mieście poddałem film dodatkowej utrwalaniu, a potem płukałem go przez 5 minut w jego pojemniku Jobo z Kaskadą. Po tym był znacznie czystszy.
U mnie w domu Kaskada nic nie daje.
@ Magirus
Takie krótkie czasy klarowania miałem przy Adofixie i Ilford Rapid Fixerze.
Zawsze świeżo przygotowywałem w proporcji 1+4.
grommi
PS: Czytałeś ten post powyżej (opublikowany w tym samym czasie co twój)? Adofix mi kiedyś strasznie się zepsuł (ten koncentrat!). Natomiast Tetenal-Superfix sprzed ponad 20 lat, z półpełnej plastikowej butelki, nadal był w porządku. Nigdy bym nie pomyślał, że coś tak prostego jak utrwalacz może sprawiać poważne kłopoty.
schwarzaufweiss
Ok,
Na początek posłucham rady dotyczącej wody i przygotuję wszystko przy użyciu wody destylowanej.
Myślę, że nowe miarki też nie zaszkodzą – kto wie, może moje miarki z supermarketu już się rozpuszczają.
Czy ktoś już kiedyś nawilżał filmy Ilford wodą destylowaną?
Wszędzie się czyta, że do tego potrzebna jest wymiana jonowa, a tej przecież brakuje w wodzie destylowanej.
Pozdrawiam,
Thomas
Magirus
Do podlewania używałbym wody z kranu.
W niej substancje chemiczne już nie działają.
Pozdrawiam. Bernd
HenningH
Thomas, 1+200 jest przeznaczony do twardej wody, a skoro używasz wody destylowanej, plamy mogą wynikać z nadmiaru środka zwilżającego. Przy następnym filmie po prostu użyłbym wody destylowanej jako ostatniej kąpieli.
Adofix jeszcze mi się nie zepsuł. Superfix i ten od Calbe też nie. Natomiast utrwalacz Kodak tmax już tak. Wydaje się, że wynika to raczej z pogody niż z samego produktu (lub ma zupełnie inne przyczyny).
piu58
To są plamy z kamienia spowodowane wodą.
karlokell
Cześć wszystkim!
?
No cóż, znowu ten odwieczny temat! I znowu moja rada oparta na 40 latach doświadczenia laboratoryjnego:
?
Dajcie już spokój z tym całym zamieszaniem wokół przygotowywania braci w destylowanej wodzie (mieszanie, a nie wstrząsanie itp.) – to wszystko nie ma przecież nic wspólnego z suszeniem! O ile z kranu nie leci brud (co zresztą zdarza się głównie wtedy, gdy za ostro odkręcicie wodę), to weźcie tę publiczną wodę, wywołajcie po prostu zgodnie z recepturą lub własnymi testami, płuczcie jak najkrócej (według Ilforda, wlewając do pojemnika na wywoływacz wodę o odpowiedniej temperaturze z dużego naczynia, nigdy bezpośrednio z kranu!!), do ostatniego napełnienia pojemnika dodajcie 10–20 kropli koncentratu środka zwilżającego (nie ma znaczenia, jakiego, warto przelać go do buteleczki z zakraplaczem), powieście przemoczony film w miejscu możliwie wolnym od kurzu i nie dotykajcie go już więcej.
?
Teraz decydujący krok: zanim zostawicie go w spokoju na następną godzinę (lub godziny), intensywnie spłuczcie tył wiszącej kliszy za pomocą butelki z rozpylaczem, napełnionej wodą destylowaną lub demineralizowaną z marketu budowlanego, od góry do dołu (podłóżcie miskę, jeśli nie odbywa się to w kabinie prysznicowej). W ten sposób skutecznie zapobiega się powstawaniu plam z kamienia i środków zwilżających, a nawet stałe cząsteczki z rur wodociągowych są spłukiwane z tej strony folii. Strona z warstwą jest zabroniona, ale zazwyczaj nie stanowi to problemu.
?
Kto ma ważniejsze rzeczy do roboty niż denerwowanie się brudem na folii, może równie dobrze zrobić to tak jak ja!
?
Pozdrawiam, Karl
grommi
Niestety, Karl, choć często tak jest, to nie zawsze jest to takie proste. A żeby to wiedzieć, wystarczy mi nawet o 30 lat mniej ;-) Dzisiaj w końcu mam najczystszy negatyw, jaki można sobie wyobrazić, ale robię to zupełnie inaczej niż ty.
Dobrego światła – Reinhold
schwarzaufweiss
Witam,
odzywam się dość późno, ale wcześniej nie miałem okazji wypróbować nowych rozwiązań.
Prawdopodobnie zrobiłem zbyt wiele rzeczy naraz, by móc stwierdzić, w czym tkwi rozwiązanie.
A więc:
1. Nowe proporcje
2. Użyłem wyłącznie wody destylowanej (do filmu Ilford Delta 100 użyłem Ilford DD-X, który jeszcze miałem)
3. Nie użyłem środka zwilżającego
4. Po Ilfordzie przepłukałem wodą i po wyjęciu z pojemnika pozostawiłem na 5 minut.
5. Mokry film powiesiłem pod prysznicem i kilkakrotnie spłukałem wodą destylowaną z butelki z rozpylaczem
Negatywy nie są w 100% wolne od „plam”, ale są o rząd wielkości lepsze niż wcześniej.
Nowe opakowanie ID-11 na pewno przygotuję w wodzie destylowanej.
€
Pozdrawiam
Thomas
schwarzaufweiss
<sub>[size=4][font=arial, helvetica, sans-seriDodatek:
[/size]</sub>
<sub>[size=4][font=arial, helvetica, sans-seriPomimo czasu klarowania poniżej 30 sekund utrwaliłem zdjęcie w Ilford Rapid Fixer przez 2 minuty.
[/size]</sub>
<sub>[size=4][font=arial, helvetica, sans-seriW kartach technicznych podano 2–5 minut
[/size].</sub>