Clawe007
Dobrý den,
dostal jsem větší množství barevného papíru. Mohu na něj provést expozici i pro své černobílé negativy, nebo tím výrazně utrpí kvalita?
Děkuji za odpovědi!
Magirus
Ahoj
Co by proti tomu mohlo mluvit?
Ilford XP2 je přece „jen“ černobílý film
Orangová maska tam není, takže ji není třeba odfiltrovat
Zatím nemám žádný důvod, proč se vydat tímto směrem
Barevný film jsem na černobílý papír už tisknul několikrát
S pozdravem Bernd
Wolf_XL
... no páni – vy znáte rozdíl mezi RA-4 a černobílou fotografií?!?
Magirus
RA4 je vývojka pro barevný papír
Pokud jsem to správně pochopil, otázka zněla,
zda lze černobílé negativy expozicí na barevném papíře vyvolat.
Doufám, že se otázka netýkala toho, jak má probíhat vyvolávání.
S pozdravem Bernd
Rolf-Werner
No – vzpomínám si, že jsem to kdysi zkoušel. Výsledkem vždycky byly strašně nevýrazné snímky, takže se musela použít tvrdost 4 nebo dokonce 5, aby motiv působil alespoň trochu „ostře“, jako z černobílého negativu.
€
Tak, a teď jsem si to přečetl znovu a zjistil jsem, že jsem to měl přesně naopak :)
€
Samozřejmě lze černobílé negativy vytisknout na barevný papír, ale jestli se dá papír RA4 vyvolat v černobílé vývojce, to nevím, nikdy jsem to nezkoušel. Pokud to projdeš procesem RA4, určitě můžeš přidat zajímavé barevné efekty.
€
Problémem by mohlo být, že to musíš vyvolávat ve tmě nebo v bubnu, protože je to citlivé na všechny barvy. A pak je tu u barevného papíru ještě bělení. Jestli se to dá improvizovat, nebo jestli k tomu potřebuješ originální chemikálie, a co se stane, když to neuděláš, to nevím. Zkus to prostě někdy, mě by to zajímalo...
€
Rolf
Wolf_XL
... zkrátka:
?
- Papír RA-4 se musí vyvolávat v chemikáliích RA-4.
- RA-4 chemie je dražší než černobílá chemie a navíc se rychleji opotřebovává
- Papír RA-4 reaguje velmi citlivě na výkyvy v procesu – čas a teplota musí být přesně dodrženy
- u papíru RA-4 neexistují různé gradace
... tedy:
?
Čistě teoreticky by bylo možné provést expozici černobílých negativů na barevný papír a dosáhnout tak dokonce poměrně slušných výsledků – jen by to vyžadovalo příliš velké úsilí a další nevýhody by byly příliš velké...
Tandemfahren
... zkrátka:
?
- Papír RA-4 se musí vyvolávat v chemikáliích RA4.
Proč vlastně? Proč ho prostě nehodit do N113? Co proti tomu v zásadě mluví?
?
Netuším, jestli bude výsledek k něčemu, ale v zásadě by to mělo fungovat.
Černobílý negativ na RA-4 v RA-4 procesu je podle zkušeností spíše „Wunst“. [size=0](Umění pochází z umění, Wunst pochází z vůle)[/size]
?
Frank
Wolf_XL
...zaprvé má stříbro v barevném procesu jinou funkci – právě proto se v procesu RA-4 odstraňuje v bělicí láni – a zadruhé by barviva obsažená v papíru mohla vést k nepředvídatelným výsledkům. Lze tedy s jistotou vyloučit, že by se tímto způsobem dalo dosáhnout uspokojivých výsledků.
Tandemfahren
Wolfe, to si taky myslím – ale pravdou to bude až tehdy, když to vyzkoušíme. Když ty věci stejně jen tak leží, nic tím nezkazíme, když to zkusíme. „Křížení“ s papírem, to je paráda...
Gradace asi nejde regulovat, to by mohl být ten hlavní problém, kvůli kterému je neúspěch víceméně předem daný.
€
Ale jen pokus dává opravdu smysl, a kdo ví, třeba se z toho podaří vykouzlit něco neuvěřitelně krásného, tónovat, lith-print, alohomora, a hop – pět bodů pro Nebelvír!
€
Frank
Wolf_XL
...ano, samozřejmě – možná to dokonce někdy udělám... Jen si ale říkám, proč to ten, kdo se ptal, neudělal už sám. Jak jsem to pochopil, ten papír už má – tak by si měl být beta testerem sám...
MirkoBoeddecker
barviva obsažená v papíru mohou vést k neočekávaným výsledkům
Barviva jsou v vývojové chemikálii (RA-4). V papíru jsou kopulační činidla. Papír má však masku, o které nevím, zda se odstraní ve fixačním roztoku.
Barevný film lze vyvolat v černobílé vývojce. Ve filmu je však vždy více stříbra, než se vyvolá. V papíru je vždy právě tolik stříbra, aby se při úplném vyvolání dosáhlo rozumného Dmax. U barevného papíru v černobílém chemickém roztoku tomu tak nemusí být, protože pravděpodobně stačí málo stříbra k tomu, aby se vytvořila dostatečná povrchová plocha pro kopulační činidla, která pak naváží dostatek barviv, která zajistí požadovaný Dmax. Je tedy možné, že se nepodaří dosáhnout syté černé barvy.
Kromě toho je celý postup vhodný pouze pro dobře exponované a kontrastní negativy kvůli nedostatečné kontrole gradace.
Přesto bych byl zvědavý na výsledky :-)
€
Mirko
mattes
Skenuji mnoho svých černobílých negativů a diapozitivů. Ty pak nechávám zpracovat do fotografií prostřednictvím online nahrání u velké laboratoře. Zejména u černobílých diapozitivů je to podle mého názoru jediný schůdný způsob, jak získat slušné zvětšeniny. Fotografie vyrobené ručně – z negativu, zvětšovacího přístroje a fotografického papíru – jsou o něco kontrastnější, ale neřekl bych nutně, že jsou lepší. Zejména když potřebuji více fotografií z jednoho negativu a nemám po ruce digitální fotoaparát, postupuji takto.
„Řekl bych, že to stojí za vyzkoušení. Jen bys měl vzít v úvahu, že osvětlovací přístroje ve velkých laboratořích pracují digitálně s laserovou expozicí. Prostě to zkus a pak o tom napiš, vždy mě zajímají trochu netradiční věci.“
Šťastný nový rok
Mattes