Clawe007
Witam,
dostałem sporą partię papieru kolorowego. Czy mogę naświetlać na nim również moje czarno-białe negatywy, czy też znacznie pogorszy się jakość?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Magirus
Cześć
Co mogłoby temu przemawiać?
Ilford XP2 to przecież „tylko” czarno-biały film
Nie ma pomarańczowej maski, więc nie trzeba jej filtrować
Jak dotąd nie widzę powodu, by iść w tym kierunku
Wydrukowałem już wielokrotnie kolorowy film na papierze czarno-białym
Pozdrawiam, Bernd
Wolf_XL
... ojej – znacie różnicę między RA-4 a czarno-białym?!?
Magirus
RA4 to wywoływacz przeznaczony do papieru kolorowego
Z tego, co zrozumiałem, pytanie brzmiało,
czy można przeprowadzić naświetlanie negatywów czarno-białych na papierze kolorowym.
Mam nadzieję, że nie chodziło o to, w jaki sposób należy przeprowadzić wywoływanie.
Pozdrawiam, Bernd
Rolf-Werner
No cóż – pamiętam, że kiedyś coś takiego robiłem. Efektem zawsze były strasznie mdłe zdjęcia, więc trzeba było ustawić twardość na 4, a nawet 5, żeby motyw wyglądał choć trochę „wyraźnie”, tak jakby pochodził z czarno-białego negatywu.
€
No i teraz przeczytałem to jeszcze raz i stwierdzam, że myślałem dokładnie odwrotnie :)
€
Oczywiście można wywoływać negatywy czarno-białe na papierze kolorowym, ale czy papier RA4 można wywoływać w wywoływaczu czarno-białym, tego nie wiem, nigdy nie próbowałem. Jeśli przejdziesz przez proces RA4, na pewno możesz uzyskać ciekawe efekty kolorystyczne.
€
Problem może polegać na tym, że trzeba go wywoływać w ciemności lub w bębnie, bo jest wrażliwy na wszystkie kolory. No i w przypadku papieru kolorowego jest jeszcze etap wybielania. Nie wiem, czy da się to zaimprowizować, czy potrzebne są do tego oryginalne chemikalia, ani co się stanie, jeśli tego nie zrobisz. Po prostu spróbuj, byłoby to dla mnie interesujące...
€
Rolf
Wolf_XL
... krótko mówiąc:
?
- Papier RA-4 należy wywoływać w chemikaliach RA-4.
- Zestaw chemiczny RA-4 jest droższy od zestawu do czarno-białych zdjęć, a do tego szybciej się zużywa
- Papier RA-4 jest niezwykle wrażliwy na wahania procesu – czas i temperatura muszą być ściśle przestrzegane
- w przypadku papieru RA-4 nie ma różnych gradacji
... a więc:
?
Czysto teoretycznie można by naświetlać negatywy czarno-białe na papierze kolorowym i osiągać w ten sposób nawet dość zadowalające wyniki – jednak nakład pracy i inne wady byłyby zdecydowanie zbyt duże...
Tandemfahren
... krótko mówiąc:
?
- Papier RA-4 należy wywoływać w chemikaliach RA4.
Dlaczego tak jest? Dlaczego nie wrzucić go po prostu do N113? Co zasadniczo przemawia przeciwko temu?
?
Nie mam pojęcia, czy wynik będzie zadowalający, ale zasadniczo powinno to działać.
?
Negatyw czarno-biały na papierze RA-4 w procesie RA-4, jak pokazuje doświadczenie, daje raczej „Wunst”. [size=0](Sztuka pochodzi od umiejętności, Wunst pochodzi od chęci)[/size]
?
Frank
Wolf_XL
...z jednej strony srebro pełni inną rolę w procesie barwienia – właśnie dlatego w procesie RA-4 jest ono usuwane za pomocą kąpieli wybielającej – a z drugiej strony barwniki zawarte w papierze mogą prowadzić do nieprzewidzianych rezultatów. Należy zatem wykluczyć, że w ten sposób uda się uzyskać zadowalające wyniki.
Tandemfahren
Wolf, też tak myślę – ale prawda wyjdzie na jaw dopiero po wypróbowaniu. Skoro te rzeczy i tak leżą gdzieś bezczynnie, to nic nie tracimy, próbując. „Krzyżowanie” z papierem, jakie to fajne...
Gradacji chyba nie da się kontrolować, to chyba jest główny problem, przez co porażka jest mniej więcej przesądzona.
€
Ale tylko próba naprawdę ma sens, a kto wie, może uda się wyczarować z tego coś niesamowicie ładnego, tonować, lith-print, alohomora i hop – pięć punktów dla Gryffindoru!
€
Frank
Wolf_XL
...tak, oczywiście – może nawet to zrobię... Zastanawiam się tylko, dlaczego autor pytania sam tego jeszcze nie zrobił. Z tego, co przeczytałem, ma już ten dokument – więc sam powinien zostać beta-testerem...
MirkoBoeddecker
barwniki zawarte w papierze mogą prowadzić do nieprzewidzianych rezultatów
Barwniki znajdują się w chemikaliach do wywoływania (RA-4). W papierze znajdują się kopulanty. Papier posiada jednak maskę, której nie wiem, czy jest usuwana w utrwalaczu.
Film kolorowy można wywoływać w wywoływaczu czarno-białym. Jednak w filmie zawsze znajduje się więcej srebra niż to, które jest wywołane. W przypadku papieru zawartość srebra jest zawsze taka, aby po całkowitym wywołaniu uzyskać rozsądną wartość Dmax. W przypadku papieru kolorowego w chemii czarno-białej nie musi tak być, ponieważ prawdopodobnie wystarczy niewielka ilość srebra, aby uzyskać wystarczającą powierzchnię kopulanta, a następnie związać wystarczającą ilość barwników, które zapewnią wartość Dmax. Może się więc zdarzyć, że nie uzyska się odpowiedniej czerni.
Ponadto cała ta procedura nadaje się tylko do dobrze pokrytych i kontrastowych negatywów z powodu braku kontroli gradacji.
Mimo to byłbym ciekawy wyników :-)
€
Mirko
mattes
Skanuję wiele moich czarno-białych negatywów i diapozytywów. Następnie zlecam ich wywołanie w dużym laboratorium fotograficznym poprzez przesłanie plików online. Szczególnie w przypadku czarno-białych diapozytywów jest to moim zdaniem jedyna realna droga do uzyskania przyzwoitych odbitek. Zdjęcia wykonane ręcznie przy użyciu powiększalnika i papieru fotograficznego mają nieco większy kontrast, ale niekoniecznie powiedziałbym, że są lepsze. Postępuję tak zwłaszcza wtedy, gdy potrzebuję kilku zdjęć z jednego negatywu, a nie mam pod ręką aparatu cyfrowego.
„Powiedziałbym, że warto spróbować. Należy jednak pamiętać, że naświetlacze w dużych laboratoriach działają cyfrowo z wykorzystaniem naświetlania laserowego. Po prostu spróbuj i opowiedz o tym później, zawsze interesują mnie nieco nietypowe rozwiązania.”
Szczęśliwego Nowego Roku
Mattes