Rolf-Werner
Ahoj!
Ještě mám jedno balení filmu A300 od Calbe. Teď jsem si objednal nový od ADOXu. Oba se jmenují A300, ale u ADOXu není žádný popis, ani návod, ani na internetu.
Můžu vycházet ze stejných údajů jako u Calbe, protože se to taky jmenuje A300?
Díky za vaše tipy!
Rolf
MirkoBoeddecker
Ahoj Rolfe,
?
Připrav podle pokynů a pak to použij jako ustalovač.
8–10 filmů na litr nebo 1,5 až 2 m² papíru.
Doba ustalování filmu: 4–8 minut.
?
S pozdravem,
?
Mirko
Rolf-Werner
„jak je uvedeno“… no právě ;) to tam přece není uvedeno!
?
Na Calbe bylo uvedeno, na ADO nic.
?
Já bych to prostě nalil do litru a nechal 8–10 minut působit. Ale je tam napsáno „Express“, takže by to mohlo být i „ostré“, takže 10 minut by mohlo být moc... Takové úvahy. Nic přesného se nedá říct! :)
piu58
Thiosíran sodný a metabisulfit draselný. Tak je to už desítky let.
Rolf-Werner
Ne, to jsem nemyslel...
?
Kdysi se od Tetenalu prodávaly takové sáčky. Ty s černým potiskem byly „normální“, tedy s dobou fixace asi 8–10 minut. Ty s červeným potiskem byly „expresní“, asi 5 minut. A stály o 1 DM víc. Měl jsem kamarády, kteří brali jen ty červené, protože chtěli mít hotovo co nejrychleji. Já jsem to nikdy nedělal, ani jsem nikdy nepoužíval rychlovyvolávače, protože jsem měl vždycky pocit, že to pak nevydrží tak dlouho. Moje fotky z té doby jsou dodnes zachované, co se stalo s těmi ostatními, to nevím.
?
Jelikož teď chci vyvolávat filmy, chtěl jsem jen vědět, jestli těch 9–10 minut u těch, na kterých je napsáno „express“, není příliš. Protože když tam napíšou „express“, aniž by uvedli, kolik minut doporučují, tak mě to nutí k zamyšlení.
?
Rolf
?
P. S.: Mimochodem, nedávno jsem našel ještě jeden takový starý sáček od Tetenalu, jestli je ještě dobrý?
Olivinyl
Ahoj Rolfe,
?
proto ne rovnou takových 8–10 minut, ale nejdřív vyzkoušej dobu vyvolávání na kousku filmu...
Hodnotu vynásobit dvěma a fixační doba je hotová! Já ale dávám přednost faktoru 2,5.
Tak se cítím nějak jistější.
Například Kodakovy T-Mixy potřebují na fixaci o něco více času a také delší praní než jiné klasické filmy. To se dá zjistit podle doby vyčištění, stejně jako to, jak silně fixační roztok ještě působí.
?
LG Oliver
Tandemfahren
Ahoj, Mirko před dvěma lety psal, že receptura byla v roce 2010 změněna.
http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=1224
€
Teď by to tedy určitě měl být thiosíran amonný, tedy „Express“, jak je uvedeno v obchodě.
€
A: na sáčcích je jasně uvedeno 1000 resp. 5000 ml, Rolfe-Wernere, dávej pozor :-)
€
Frank
Rolf-Werner
Jde mi hlavně o dobu.
?
Na Calbe je uvedeno „A300“, je tam uveden časový rozsah pro papír i film (8–12 min) a že se má na film použít 800 ml a na papír 1000 ml.
?
Na ADOXu je uvedeno „A300“ a „Express“, ale pouze „pro 1000 ml“ a nic jiného.
?
Teď jsem se zarazil: Je-li „A300“ u Calbe stejné jako „A300“ u ADOXu, pak platí stejné hodnoty. Ale proč je pak na ADOXu uvedeno „Express“, to by mohlo znamenat rozdíl. Ale proč to pak má stejné označení?
?
Díky za připomenutí toho testu na ověření. Ale momentálně nemám po ruce žádný kousek filmu (jediný film, který by se na to hodil, byl bohužel kompletně převinutý zpět do kazety...). Mám tu ještě pár FP4+ a jeden HP5+, které se musí vyvolat, ale až na ten jeden jsou to samé svitkové filmy.
?
Co se vlastně stane, když fixuji příliš dlouho? U papíru vím ze zkušenosti, že pár minut (a vlastně i hodin) nevadí, teprve poté začne v světlech docházet k vyblednutí. Film by mohl být citlivější, ale nikdy jsem nečetl, že by někdo měl větší problémy, protože fixoval o pár minut déle.
?
S fixačním roztokem Calbe jsem vždy fixoval 10 minut, protože na něm je uvedeno „8–12 minut“, a to mi vyhovovalo.
?
Rolf
grommi
Ahoj Rolfe, u filmů také vždy provádím zkušební vyvolání. To se dá udělat s kouskem filmu, který se právě má vyvolat, a to i u svitkového filmu. Na začátku nebo na konci obvykle vždycky někde zbývají 2 cm, pokud se tedy nesnažíš provést expozici pro 13 snímků formátu 6x6 ;-) U plochého filmu to samozřejmě není tak jednoduché.
€
„Normální“ černobílé filmy jsou relativně odolné proti přefixaci. Technické filmy s extrémně tenkou emulzí jsou však v normálně koncentrovaném fixačním roztoku vyfixovány již po několika sekundách, proto by se měl použít silně zředěný fixační roztok a samozřejmě provést i test vyčištění.
€
TMX: pokud vím, jediné filmy, u kterých výrobce výslovně předepisuje trojnásobnou dobu čištění, a to by se mělo také dodržovat.
Renate
V produktu A300 od firmy ADOX je jednoznačně obsažen amoniak. To potvrzuje moje analýza. To ostatně platí i pro šarži, kterou jsem koupil v roce 2008. Jedná se tedy o expresní ustalovač.
€
U mě je A300 mezitím již vyřazený z provozu, protože při čerstvém namíchání vylučuje nesnesitelné množství oxidu siřičitého.
€
€
S pozdravem
€
Renate
Rolf-Werner
To je pravda, je to dost divné. Ale to přece znamená, že ne každý A300 je stejný...
?
Zajímavé! Díky za analýzu!
?
Rolf