EJG
Dobrý den,
mám ještě starý fotoaparát Krokus 3, který mám rád kvůli jeho obrazovému okénku s nastavitelnými maskovacími pásky (ideální pro panoramatické negativy) a který bych chtěl přestavět na LED. Má někdo zkušenosti s takovým řešením? Vím, že existují přestavby na zakázku, ale ty stojí asi 1000 €.
?
S pozdravem
Ernst Jürgen
?
Magirus
Ahoj,
jelikož LED vydává bílé světlo, není důvod, proč to
prostě nevyzkoušet.
Cena LED by neměla být příliš vysoká,
mám LED v stolní lampě E27 12 W 3000 K –
hodně světla a žádné teplo.
S pozdravem Bernd
Renate
Je možné, že filtry Multigrade vykazují odlišné kontrasty. Při 3000 K je podíl modré barvy o něco vyšší. Tento experiment je však velmi zajímavý. Také jsem o tom už přemýšlela, ale kvůli nedostatku vhodné žárovky jsem s tím ještě nezačala.
€
S pozdravem
€
Renate
Wolf_XL
... problém pravděpodobně nespočívá ani tak ve spektru LED žárovky, jako spíše v rovnoměrném rozložení světla. Na rozdíl od standardní žárovky většina LED žárovek E27 svítí buď pouze polokulově, nebo se skládá z několika SMD světelných článků, které nemají jednotnou svítivost (proto je také potřeba speciální opálová žárovka namísto standardní žárovky).
€
Zda tedy něco takového funguje, bude záviset především na konstrukci zvětšovacího přístroje.
Magirus
U modelu Krokus je žárovka umístěna nahoře nad kondenzátorem,
žárovky E27 mají krytku, která slouží jako difuzér (omlouvám se za pravopis).
Bylo by třeba otestovat intenzitu světla, zda se expoziční čas vejde do přijatelných mezí.
S pozdravem Bernd
Renate
Včera jsem si náhodou koupil LED žárovku s difuzorem (Osram) jako lampičku na čtení. Osvětlení je velmi rovnoměrné a srovnatelné s opálovou žárovkou. Tato žárovka má však patici E14, takže ji nemůžu jen tak zašroubovat do zvětšovacího přístroje.
€
Spektrum této LED žárovky se liší od spektra klasické žárovky se stejnou barevnou teplotou. Ve viditelné modré oblasti a v přechodu k zelené je patrná výrazná mezera. Jaký to má vliv na multigradový papír, je třeba vyzkoušet. Prozatím to ale dělat nebudu, protože to nepotřebuji.
€
Jas není problém. 2450 lm uvedených v nadpisu je vlastně až příliš. To odpovídá více než 200 W u běžné žárovky. Ve svém Opemus 6 dávám přednost spíše 75 W opálové žárovce, aby expoziční čas nebyl příliš krátký. Lampa o svítivosti 800 lm by měla být z hlediska jasu přibližně ekvivalentní.
€
V současné době uvažuji o použití LED lamp k osvětlení zátiší. K tomu jsou však zajímavé barevné teploty 4000 K nebo dokonce 6000 K. Pro černobílý film by to mělo odpovídat přibližně dennímu světlu. To zjednodušuje měření expozice, protože pak odpadá nejistota způsobená červeným podílem žárovky a citlivostí filmu na červenou barvu. Zajímavá LED žárovka od Osramu, která by se k tomuto účelu hodila, se však na trhu objeví až v listopadu.
€
S pozdravem
€
Renate
AchimBauer
Ahoj Ernste Jürgene,
nikdy jsem o tvém záměru nepřemýšlel, ale nedávno jsem u sebe doma přešel na LED žárovky, protože se mi podařilo je sehnat levně. Přitom jsem narazil na jeden problém: tyto žárovky jsou větší než běžné žárovky a nevejdou se tedy do všech svítidel.
A co to má společného s zvětšovacím přístrojem?
Pokud máš štěstí, nic; pokud máš smůlu, přestane fungovat součinnost žárovky a kondenzátoru.
…
S pozdravem Achim
Urnes
Nakonec to záleží na LED žárovce a jejím spektru, a to zase na výrobci a konzistentnosti výroby.
€
Všechno ostatní se dá nastavit. Zkoušel jsem to s Krokusem a zjistil jsem, že lze výšku žárovky přizpůsobit kondenzátoru, aby se dosáhlo rovnoměrného osvětlení. Kromě toho lze do zásuvky na filtry vložit rozptylovou desku. Nemělo by to tedy být žádný velký problém. A rozhodně stojí za to to vyzkoušet.
€
S pozdravem Sven.
EJG
Moc děkuji za všechny odpovědi. Hledám vhodnou žárovku s teplotou barev kolem 4000 K. Rozptylová clona bude použita.
Pokud vše bude fungovat, podám zprávu s ukázkovými fotografiemi.
€
S pozdravem
Ernst Jürgen
Wolfgg
Dobrý den,
pokud mají být filtry pro papír s proměnnou gradací alespoň trochu přesné, zdá se mi, že 4000 K je příliš vysoká hodnota. Pro srovnání zde uvádím několik spekter, v každém případě relativní intenzitu v závislosti na vlnové délce:
Žárovka 40 W:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
LED žárovka 2700 K:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
LED žárovka 5000 K:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
S pozdravem Wolfgang
highscore
<a></a>Ahoj
?
Možná pro tebe mám řešení.
?
Protože když mi údajně shořela 150W žárovka do projektoru, prostě jsem tam nasadil nějakou LED žárovku E27 z Ikea, co se mi válela po ruce, a pokračoval dál.
O barevné teplotě jsem zvlášť nepřemýšlel. :spudnikdizzy:? Protože moje výsledky jsou i nadále dobré. :spudnikshooter:?
Ale vložené filtry se už kvůli teplu nekroutí!
Ale – negativní – expoziční čas se výrazně prodloužil.
?
Tak jsem se spontánně rozhodl, že pomocí vlastnoručně vyrobeného nového držáku patice E27 umístím do Krokus 3 pět žárovek a pomocí tří dalších spínačů lze libovolný počet žárovek zapnout nebo vypnout.
A hle, množství světla je, když chci, dokonce větší než s jednou žárovkou.
Velmi nízká tvorba tepla, žádné zvlněné filtry! :spudnikcoinflip:?
?
Pokud tedy nemáte dvě levé ruce, je taková úprava rychle hotová. :spudniklifter:?
Poté, co jsem měl pohromadě veškerý materiál, mi montáž trvala asi 3–4 hodiny.
mattes
Pokud ti jde pouze o zvětšení, nedoporučoval bych to, protože je to příliš náročné. Touto úpravou dosáhneš toho, co jsi s přístrojem dokázal už předtím: zvětšovat snímky.
Samozřejmě je to trochu jiné, pokud tě pohání zvědavost a hravost. Jak již bylo naznačeno, je možné mnoho zajímavých řešení. Dokážu si dobře představit LED panel, u kterého lze jednotlivé LED diody vypínat nebo stmívat. V podstatě se jedná o zesvětlování a doexponování pomocí osvětlovací jednotky.
Ale já raději fotím a svůj čas raději věnuji tomu.
Opalové žárovky se stále dají sehnat (např. v obchodě FOTOIMPEX) a není od věci je v případě potřeby koupit, aby se díky poptávce zachovala nabídka. Prý existují kolegové, kteří mají malou zásobu žárovek, aby nezůstali ve tmě.
Matthias
highscore
Ještě jednou ahoj
Jo, měl jsem docela velkou chuť si s tím pohrát.
Ale hlavně ten Krokus se svými 150 W spálil filtrační fólie.
(Moje opálová žárovka na rozdíl od mého předpokladu nezemřela, protože jsem měl jen přerušený kabel v přívodu.)
Ale protože jsem teď musel Krokus kvůli výměně kabelu stejně demontovat, raději jsem do přestavby investoval asi 60.
Koupit jednou nové filtry je každopádně mnohem dražší!
(Ty bych ale stejně musel koupit nové)
Teď můžu zapínat nebo vypínat různý počet.
Podle obalu by měly být LED svítidla také stmívatelná.
Stmívací funkci jsem však neinstaloval.
Protože mám k dispozici 600, 1200, 1800, 2400 nebo 3000 lumenů.
A hlavně už žádné válcové filtry!
Při 35 mm často používám jen střední až 3 žárovky.
U formátu 6 x 7 však často všech 5 najednou.
Rolf-Werner
Když se tak dívám na rozmístění těch žárovek, napadá mě, jestli s tím dokážeš zajistit rovnoměrné osvětlení. Tu uprostřed bych nechal svítit pořád, ale když zapneš jen jednu z těch ostatních, nevznikne ti pak v jednom rohu příliš jasné místo?
Rolf
highscore
Dobrá postřeh, Rolfe.
S umístěním prostředního reproduktoru jsem také nebyl úplně spokojený.
Výsledky však hovoří ve prospěch této konfigurace
Vždy vypínám protilehlé světla v páru. Střední nechávám zapnuté
Byly i negativní výsledky, kdy jsem střední světlo vypnul
Díky obrovskému difuzoru jsou však dopady na osvětlení velmi malé
Nevzniká hned viditelná stínová zóna nebo něco podobného
Vše je velmi jemné
Je možné trochu pozitivně ovlivnit nutnost střídání
mattes
Netušil jsem, že se Krokus tak zahřívá, znám jen přístroje Meopta a s těmi jsem nikdy neměl problémy. Samozřejmě se zahřívají, ale filtračním fóliím to nevadilo.
Tvé řešení se mi moc líbí, můžeš ještě měnit vzdálenost osvětlení?
Jelikož LED diody existují i jako žárovky typu G4, dalo by se na kulatou desku umístit relativně velké množství světel, rovnoměrného rozložení světla lze dosáhnout pomocí difuzoru a vzdálenosti.
V každém případě je to velmi zajímavá věc.
Matthias
highscore
Ahoj,
Výšku mohu ještě dobře měnit, ale do stran nemám téměř žádný prostor.
Mohl jsem ale použít i objímky E14. To bych měl trochu větší volnost.
Ale jak už jsem psal, s výsledky jsem spokojený,
u LED diod G4 bych měl obavy ohledně „barvy světla“.
Ale tady na fóru jsou asi skuteční odborníci, kteří na tuto otázku dokážou odpovědět.
Můj instinkt mě v tomhle ale odrazuje.