EJG
Witam serdecznie,
Mam jeszcze stary aparat Krokus 3, który uwielbiam ze względu na jego matówkę z regulowanymi paskami (idealną do negatywów panoramicznych) i który chciałbym przerobić na oświetlenie LED. Czy ktoś ma doświadczenie z takim rozwiązaniem? Wiem, że istnieją zestawy do przeróbki wykonywane na zamówienie, ale kosztują one około 1000 euro.
?
Pozdrawiam
Ernst Jürgen
?
Magirus
Cześć
Skoro dioda LED emituje białe światło, nie ma powodu,
żeby tego nie wypróbować.
Cena diody LED nie powinna być zbyt wysoka,
mam taką w lampce biurkowej E27 12 W 3000 K –
dużo światła i nie nagrzewa się.
Pozdrawiam, Bernd
Renate
Być może filtry wielobarwne dają inne kontrasty. Przy temperaturze barwowej 3000 K udział niebieskiego jest nieco wyższy. Eksperyment ten jest jednak niezwykle interesujący. Też już kiedyś o tym myślałam, ale z powodu braku odpowiedniej żarówki jeszcze się za to nie zabrałam.
€
Pozdrawiam
€
Renate
Wolf_XL
... problem prawdopodobnie nie leży w spektrum światła diody LED, ale raczej w równomiernym rozkładzie światła. W przeciwieństwie do standardowej żarówki, większość żarówek LED E27 emituje światło albo tylko półkulisto, albo składa się z kilku elementów świetlnych SMD, które nie mają jednolitej jasności (dlatego właśnie potrzebna jest specjalna żarówka opalowa zamiast standardowej).
€
To, czy coś takiego zadziała, zależy więc przede wszystkim od konstrukcji powiększalnika.
Magirus
W modelu Krokus żarówka znajduje się nad kondensatorem,
a żarówki E27 mają nasadkę pełniącą rolę dyfuzora (przepraszam za błędy ortograficzne).
Trzeba by sprawdzić natężenie światła, aby upewnić się, czy czas naświetlania mieści się w dopuszczalnych granicach.
Pozdrawiam, Bernd
Renate
Wczoraj przypadkiem kupiłem żarówkę LED z dyfuzorem (Osram) jako lampkę do czytania. Oświetlenie jest bardzo równomierne i porównywalne z lampą opalową. Żarówka ta ma jednak gwint E14, więc nie mogę jej po prostu wkręcić w powiększalnik.
€
Widmo tej żarówki LED różni się od widma klasycznej żarówki o tej samej temperaturze barwowej. W widzialnym zakresie niebieskim i w przejściu do zielonego widać wyraźną lukę. Jak to wpłynie na papier wielostopniowy, trzeba sprawdzić. Na razie jednak tego nie zrobię, bo nie mam takiej potrzeby.
€
Jasność nie stanowi problemu. Podane w nagłówku 2450 lm to właściwie o wiele za dużo. Odpowiada to przecież ponad 200 W tradycyjnej żarówki. W moim Opemusie 6 wolę raczej żarówkę opalową o mocy 75 W, aby czasy naświetlania nie były zbyt krótkie. Lampa o mocy 800 lm powinna być pod względem jasności mniej więcej równoważna.
€
Obecnie zastanawiam się nad użyciem lamp LED do oświetlania martwej natury. W tym celu interesujące są jednak temperatury barwowe 4000 K lub nawet 6000 K. W przypadku filmu czarno-białego powinno to odpowiadać mniej więcej światłu dziennemu. Ułatwia to pomiar ekspozycji, ponieważ eliminuje niepewność wynikającą z udziału czerwieni w świetle lampy i czułości filmu na czerwień. Interesująca w tym kontekście żarówka LED firmy Osram pojawi się jednak na rynku dopiero w listopadzie.
€
Pozdrawiam
€
Renate
AchimBauer
Cześć Ernst Jürgen,
nigdy nie zastanawiałem się nad twoim pomysłem, ale niedawno w domu przestawiłem się na żarówki LED, bo udało mi się je kupić tanio. Wtedy odkryłem pewien problem: żarówki te są większe od zwykłych żarówek i przez to nie pasują do wszystkich lamp.
A co to ma wspólnego z powiększalnikiem?
Jeśli masz szczęście, to nic; jeśli masz pecha, to współdziałanie żarówki i kondensora przestaje być prawidłowe.
…
Pozdrawiam, Achim
Urnes
Ostatecznie wszystko zależy od lampy LED i jej widma, a to z kolei od producenta oraz spójności procesu produkcyjnego.
€
Wszystko inne da się dostosować. Sprawdziłem to na przykładzie krokusów – można dostosować wysokość lampy do kondensatora, aby uzyskać równomierne oświetlenie. Ponadto w szufladzie na filtry można umieścić dysk rozpraszający. Nie powinno to więc stanowić większego problemu. A na pewno warto spróbować.
€
Pozdrawiam, Sven.
EJG
Bardzo dziękuję za liczne odpowiedzi. Szukam odpowiedniej żarówki o temperaturze barwowej około 4000 K. Zamierzam użyć klosza rozpraszającego.
Jeśli wszystko będzie działać jak należy, podzielę się zdjęciami przykładowymi.
€
Pozdrawiam
Ernst Jürgen
Wolfgg
Witam,
jeśli filtry do papieru do zmiany gradacji mają być w miarę odpowiednie, to moim zdaniem 4000 K to zbyt wysoka wartość. Oto dla porównania kilka widm, z podaną względną intensywnością w funkcji długości fali:
Żarówka 40 W:
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Lampa LED 2700 K:
Lampa LED 5000K:
Pozdrawiam, Wolfgang
highscore
<a></a>Cześć
?
Może mam dla ciebie rozwiązanie.
?
Bo po tym, jak rzekomo przepaliła się żarówka projektora o mocy 150 W, po prostu wkręciłem leżącą gdzieś żarówkę LED E27 z Ikei i kontynuowałem pracę.
Nie zastanawiałem się zbytnio nad temperaturą barwową. :spudnikdizzy:? Bo moje wyniki nadal są dobre. :spudnikshooter:?
Ale wkładane filtry nie falują już pod wpływem ciepła!
Jednak – negatyw – czas naświetlania znacznie się wydłużył.
?
Więc spontanicznie umieściłem 5 żarówek w Krokusie 3 za pomocą nowego, samodzielnie wykonanego uchwytu do oprawek E27, a dzięki trzem dodatkowym przełącznikom można włączać lub wyłączać dowolną liczbę żarówek.
I oto, jeśli tylko zechcę, ilość światła jest nawet większa niż w przypadku pojedynczej żarówki.
Bardzo małe wydzielanie ciepła, żadnych pofalowanych filtrów! :spudnikcoinflip:?
?
Jeśli więc nie masz dwóch lewych rąk, taką modyfikację można szybko wykonać. :spudniklifter:?
Po zebraniu wszystkich materiałów montaż zajął mi około 3–4 godzin.
mattes
Jeśli zależy Ci wyłącznie na powiększaniu, odradzałbym to, ponieważ całość jest zbyt pracochłonna. Dzięki tej modyfikacji osiągniesz to samo, co wcześniej z tym urządzeniem: będziesz mógł powiększać obrazy.
Oczywiście sytuacja wygląda nieco inaczej, jeśli kieruje tobą ciekawość i chęć zabawy. Jak już wspomniałem, można wymyślić wiele interesujących rozwiązań. Dobrze wyobrażam sobie panel LED, w którym można wyłączać lub przyciemniać poszczególne diody. To tak jakby rozjaśnianie i przyciemnianie za pomocą modułu oświetleniowego.
Ale ja po prostu wolę robić zdjęcia i poświęcam na to swój czas.
Wciąż dostępne są żarówki opalowe (np. w sklepie FOTOIMPEX) i nie jest głupotą kupić je w razie potrzeby, aby dzięki popytowi podtrzymać podaż. Podobno są koledzy, którzy mają mały zapas żarówek, żeby nie stać w ciemności.
Matthias
highscore
Cześć jeszcze raz
Tak, miałem spory apetyt na eksperymenty.
Ale przede wszystkim Krokus, ze swoimi 150 W, dosłownie usmażył folie filtracyjne.
(Moja żarówka Opal, wbrew moim przypuszczeniom, nie przepaliła się, bo miałem tylko przerwę w przewodzie zasilającym.)
Ponieważ jednak musiałem w każdym razie zdemontować Krokus w celu wymiany kabla, wolałem zainwestować około 60 euro w tę modyfikację.
Kupowanie nowych filtrów jest w każdym razie znacznie droższe!
(Musiałbym je wtedy i tak kupić od nowa)
Teraz mogę włączać lub wyłączać różne liczby diod.
Zgodnie z opisem na opakowaniu, diody LED powinny być również ściemnialne.
Nie zainstalowałem jednak funkcji ściemniania.
Ponieważ mam do dyspozycji 600, 1200, 1800, 2400 lub 3000 lumenów.
A przede wszystkim nie ma już filtrów w kształcie walca!
Przy 35 mm często używam tylko środkowych 3 lamp.
Natomiast w przypadku formatu 6 x 7 często wszystkie 5 razem.
Rolf-Werner
Kiedy patrzę na rozmieszczenie lamp, zastanawiam się, czy uda ci się uzyskać równomierne oświetlenie. Tę pośrodku zostawiłbym zawsze włączoną, ale jeśli włączysz tylko jedną z pozostałych, to czy w jednym z rogów nie powstanie zbyt jasny punkt?
Rolf
highscore
Dobra uwaga, Rolf
Jeśli chodzi o położenie środkowego, to ja też nie byłem z niego do końca zadowolony.
Wyniki przemawiają jednak za tą konfiguracją
Zawsze włączam te przeciwległe w parze. Środkową osobno
Były też negatywne przypadki, kiedy wyłączałem środkową
Ze względu na ogromny dyfuzor wpływ na oświetlenie jest jednak bardzo niewielki
Nie powstaje od razu widoczna strefa cienia ani nic w tym rodzaju
Wszystko jest bardzo łagodne
Można nieco pozytywnie wpłynąć na konieczność regulacji
mattes
Nie wiedziałem, że Krokus tak się nagrzewa; znam tylko urządzenia Meopta i nigdy nie miałem z nimi problemów. Oczywiście się nagrzewają, ale nie miało to żadnego wpływu na folie filtracyjne.
Twoje rozwiązanie uważam za świetne, czy można jeszcze zmieniać odległość oświetlenia?
Ponieważ diody LED są dostępne również jako źródła światła typu G4, na okrągłej płycie można zamontować stosunkowo dużą liczbę świateł, a równomierny rozkład światła można uzyskać dzięki soczewce i odpowiedniej odległości.
W każdym razie bardzo interesująca sprawa.
Matthias
highscore
Cześć
Wysokość mogę jeszcze swobodnie regulować, ale po bokach nie mam prawie żadnego luzu.
Mógłbym jednak użyć oprawek E14. Wtedy miałbym nieco więcej swobody.
Ale jak już napisałem, jestem zadowolony z moich wyników,
w przypadku diod LED G4 miałbym obawy co do „barwy światła”.
Ale sądzę, że na tym forum są prawdziwi specjaliści, którzy mogą odpowiedzieć na to pytanie.
Moje przeczucie jednak mnie przed tym powstrzymuje.