AntiLynd
Ahoj všichni,
v budoucnu chci svůj ustalovač, stejně jako všechny ostatní chemikálie, používat pouze jako „one-shot“. Že to dává smysl, o tom nepochybuji – jen bych rád věděl, než to vyzkouším na prvním opravdovém filmu, jestli je ještě něco, na co si mám dát pozor a co jsem možná přehlédl. Zkusil jsem si připravit roztok v poměru 1+7 (místo obvyklého 1+4), doba vyčištění byla asi 1,5 minuty (Efke KB50), takže bych pak fixoval asi 4 minuty, roztok bych vyhodil do odpadu a užíval si všech výhod, které jednorázové roztoky přinášejí …Je to tak nějak správně?
Děkuji a pozdravuji
Nils
HenningH
Ahoj Nili,
tak to dělám taky (od roku 2006), ale nastavuji 1+9.
Všechny filmy to zatím dobře zvládly.
StraDi
Proč se tu objevují takové nesmyslné vlákna?
?
1. Na tu otázku si přece můžeš odpovědět sám, pokud jsi někdy vyvolal víc než jeden film.
2. Vzhledem k tomu, že umíš používat tak skvělé odborné anglicismy, jistě si sám kladeš otázku, zda to v případě fixačního roztoku opravdu dává smysl.?
?
cu ...
Dirk
AntiLynd
Díky, Henningu, za užitečnou odpověď! Chápu to tak, že tvé negativy z roku 2006 nevykazují žádné dlouhodobé následky podexpozice, a tak to zkusím sám.
Urnes
Pokud je film nedofixovaný, poznáš to obvykle poměrně rychle podle nažloutlého povlaku na filmu. I to se však dá napravit dodatečným fixováním.
Jednorázová fixace však vede k většímu objemu spotřebovaného fixačního roztoku, který je nutné zlikvidovat. Pokud se zde v BW pokusíš odevzdat větší množství než 5 l, budeš muset zaplatit poplatek za průmyslové odpady.
S pozdravem Sven.