talofa
Ahoj,
pročetl jsem si už celé toto fórum křížem krážem, ale nějak jsem nenašel odpověď, která by mi vyhovovala...
?
Před více než 10 lety jsem objevil analogovou fotografii, sám jsem vyvolával snímky atd. Mezitím jsem fotil digitálně, ale už pár let mám zase vždycky u sebe analogový fotoaparát. Jelikož ten fotoaparát (Exa 1) mám jen zapůjčený a můj vlastní fotoaparát (Cosina Hi-Lite), náhodný úlovek z blešího trhu, není příliš spolehlivý a je dost těžký, hledám spolehlivou a lepší alternativu.
?
Rád bych měl fotoaparát, který funguje mechanicky. Nejlépe s vestavěným expozimetrem. K němu by se hodily dobré širokoúhlé objektivy (rád fotím architekturu a krajinu). Nebudu připojovat blesk ani pořizovat náročné noční snímky.
Pro začátek stačí 35 mm.
?
A neměl by to být spíš model ze „střední třídy“, ale klidně fotoaparát pro „náročné“ fotografy. :)
Nemám na mysli žádnou konkrétní značku, chci si jen koupit dobrý starý fotoaparát, který může i něco stát a bude mě doprovázet na mých toulkách.
?
Má pro mě někdo nějaký tip na koupi?!
S pozdravem
Eva
?
?
piu58
Canon EOS 30 nebo 33. Jeden z posledních modelů, které se vyráběly, s poměrně širokou škálou možností.
bernhardmangelsgmxde
EOS prostě není mechanický a patří spíš do střední třídy. Pokud jde o mechanický fotoaparát pro náročné uživatele, zní to jako Nikon F2. Pravděpodobně ale nebude o moc lehčí než Cosina.
Wolfgg
Ahoj Evo,
na eBayi se dá sehnat Canon A1 za 20–50 eur; při takových cenách už se nevyplatí kupovat něco méně kvalitního. V roce 1980 stál tento fotoaparát úctyhodných 1400 DM! Je to opravdu spolehlivý přístroj bez autofokusu, jehož expozice jsou díky elektronickému řízení i po desítkách let stejně přesné jako na začátku. Žádné problémy s bateriemi (6 V alkalické), žádné stárnoucí součástky (LED displej v hledáčku), robustní pracovní kůň. Objektivy jsou prvotřídní. Sám jsem „udeřil“ asi před 3 lety, když byly ceny na dně a pixeloví nadšenci ještě nepotřebovali objektivy FD. Vše funguje bezchybně. Nesmím však opomenout zmínit dvě nevýhody: chybí vnitřní měření blesku a v automatickém režimu nelze jednoduše a rychle stisknutím páčky uzavřít clonu na nastavenou hodnotu, aby bylo možné zkontrolovat hloubku ostrosti. Model A1 má automatiku času a clony a manuální režim.
Při nákupu je třeba dávat pozor, zda se na brzdě zrcadla nevyskytuje zvuk zvaný „černý kašel“. To se ale dá snadno odstranit promazáním na určitém místě. Koupil jsem tehdy 2 těla, obě měla tento efekt a dalo se to snadno odstranit, jak je zde popsáno, stačí jen sundat spodní desku, je to maličkost:
http://jetbutterfly.web.fc2.com/camera/e_squeak.html
Na webu je spousta informací, např.:
http://www.mir.com.my/rb/photography/companies/canon/fdresources/SLRs/
http://www.butkus.org/chinon/canon.htm
http://web.mit.edu/dennis/www/canon/fd-lens-info.html
http://www.photozone.de/active/survey/querylenstxt.jsp?filter=%22brand=%27Canon%20FD%27%22
http://www.canon.com/camera-museum/camera/film/series_f.html
http://www.lomography.com/magazine/reviews/2009/03/23/canon-a-1-35mm-slr-manual-merriment
S pozdravem Wolfgang
Wolf_XL
... buď jsi blondýna – nebo troll... ;-)
talofa
Moc děkuji za vaše odpovědi.
€
Canon, který je už 15 let starý, už mám, přesný model teď zrovna nevím. Myslel jsem spíš na fotoaparát z 60. nebo 70. let.
€
Canon A1 si prohlédnu!
Existují ještě starší modely Canon, které by mohly být zajímavé?
Nebo třeba od Nikonu?
€
Cenově dostupné objektivy by také byly fajn. Ale vlastně nepotřebuji žádnou velkou sbírku...
stefanberyll
Rád bych se zbavil svého fotoaparátu Pentax LX.
K tomu bych přidal několik velmi pěkných objektivů, včetně jednoho širokoúhlého, a další příslušenství.
Pokud bys měl zájem, rád ti poskytnu více podrobností.
S pozdravem
Stefan
Wolfgg
Opravdu staré fotoaparáty – to je taková věc, pokud s nimi chcete ještě spolehlivě pracovat. Potřebujete buď spolehlivý zdroj, který vám prozradí jejich historii. Tedy informace jako způsob použití (koníček nebo profesionálně), počet expozic, kdy proběhla poslední údržba (olej, mazivo). Nebo nákup u prodejce se zárukou. Nebo znalosti a nářadí, abyste si přístroj mohli opravit sami. Nic totiž není otravnějšího, než když po vynaložení spousty času a peněz (km) stojíte před motivem a fotoaparát vám selže. Ať už jen kvůli chladu.
Období 1970–1975 bylo mezi amatéry spíše obdobím Minolty, často se kupoval model SRT-101.
S pozdravem Wolfgang
jochen53
Ahoj Evo,
Nikon FM nebo FE by možná mohl odpovídat tvým představám, u takových „starých“ fotoaparátů však vždy musíš počítat s nutností generální opravy (můžeš mít ale i štěstí a vše bude fungovat jako nové), která by měla zahrnovat mimo jiné výměnu těsnění zadní stěny a tlumiče dorazu zrcátka, čištění a mazání a seřízení expozimetru a časů závěrky. To není zrovna levné a mělo by to stát kolem 120–150 €, tedy přibližně stejně nebo o něco více než použité tělo. Nabídka použitých originálních i neoriginálních objektivů je velmi široká. Některé objektivy Nikon patří k nejlepším, které jsou k dispozici pro KB (bez červené tečky). Fotoaparáty nemají problémy s bateriemi a jsou poměrně kompaktní a snadno ovladatelné. Ovládání je intuitivní a nemají žádné zbytečné funkce.
Urnes
Takže F-Nikon už tu byl, FM také. Ačkoli model F později dostal elektromechanickou závěrku. Modely Minolta SRT jsou také plně mechanické, ale mají velmi tvrdý chod závěrky. Ještě by se dala zmínit Minolta XE, která je téměř identická s Leicou R3 a její objektivy těží ze spolupráce mezi Leicou a Minoltou a často se dají sehnat relativně levně. A samozřejmě by se dala zmínit i Leica, jejíž modely R byly až do R6 plně mechanické a velmi puristické. Objektivy jsou však poněkud drahé. Když už mluvíme o váze, všechny jsou těžké, pokud jsou plně mechanické. Modely s elektromechanickou závěrkou jsou lehčí (např. Minolta X-300 až 700), navíc s automatickým nastavením času (je-li k dispozici) generují i mezilehlé časy, ale kondenzátory se tam občas rády rozbijí, pak už nefunguje vůbec nic a náklady na opravu se pohybují kolem 80 eur. Při nákupu vyzkoušej expozimetr, zda vždy ukazuje polovinu nebo dvojnásobek, když nastavíš ISO o jeden stupeň nahoru nebo dolů, totéž platí i při změně clony o jednu hodnotu. Lepší je samozřejmě mít s sebou ještě jeden expozimetr pro kontrolu. Jinak vždy otestuj dlouhé časy, tedy sekundu; pokud je v pořádku (stačí náramkové hodinky se sekundovou ručičkou), krátké časy obvykle fungují také.
Zdravím, Sven.
AchimBauer
Ahoj Evo,
pokud nechceš pracovat s bleskem, byla by dobrá volba nějaká pěkná stará Praktica s kovovou štěrbinovou závěrkou. Jediná nevýhoda: originální objektivy jsou opticky skvělé, ale lamely clony mají tendenci se slepovat.
Trochu luxusnější variantou by byl Olympus OM 1, který se dá ještě nechat opravit. Krásný, jednoduchý a robustní fotoaparát, bohužel má stejný problém jako Praktica: rtuťovou baterii, ale za pár marků se dá na eBayi sehnat redukce, díky které lze použít rtuťové baterie se správným napětím. Ty stojí mezi 30 a 90 centy, podle zdroje.
K Olympusu je také k dispozici mnoho levných objektivů, drahé jsou jen speciální modely. A na olympusdmentix.org najdete také návod na opravy drobných závad.
S pozdravem Achim
rlfsoso
Ahoj,
pár postřehů z vlastní zkušenosti:
Já sám fotím na 35mm formát s Nikonem F2 Photomic a Nikkormatem FT2. Objektivy, zejména celokovové modely („Berg-und-Tal“) bez Ai-spojky (tedy s klapkou clony ve tvaru králičího ucha), jsou prvotřídní a vzhledem ke svému výkonu neuvěřitelně levné. Na nich oceňuji ovládání a zobrazení clony a času v hledáčku (Nikkormat zobrazuje pouze čas). Svůj F2 jsem si však nechal za slušné peníze zrevidovat. Cenová hladina je taková průměrná – dobře zachovalé kusy jsou odpovídajícím způsobem drahé. Na druhou stranu jsou F2s prakticky nezničitelné. Alternativa: Pokud by to mohlo být něco novějšího (tedy s Ai spojkou), byly by skvělé Nikon FE nebo FE2, zde najdeš v hledáčku clonu (zrcadlenou) a čas a sledování správné expozice je velmi dobře vyřešeno. Navíc žádné blikání a automatický režim, který se někdy může hodit. FM nebo FM2 mají jen relativně jednoduchý LED displej pro správnou, přeexponovanou a podexponovanou expozici.
Musí to být opravdu plně mechanické? OM-1 a OM-2 mají velmi chválený světlý hledáček (lepší než u Nikonu).
U starých Minolt (SRT) je zobrazení clony a času a sledování expozice také docela skvělé, ale měřicí buňky už mezitím asi dost zestárly. Objektivy Rokkor jsou prvotřídní a neuvěřitelně levné.
Můj tip: zajděte k prodejci použitého zboží nebo na burzu fotografického vybavení, vezměte si věci do ruky a nechte se vést rukou (a okem).
R.
talofa
Páni, tolik tipů a odpovědí. Budu potřebovat pár večerů, abych ty foťáky porovnal a prozkoumal... Mockrát děkuju!!
?
?
rlfsoso, v tom máš pravdu. Opravdu je lepší koupit foťák přímo u prodejce. Poptám se, jestli je nějaký poblíž. Nejbližší burza fotoaparátů se tady bohužel koná až v prosinci.
?
S AI bajonetem a „králíčími ušima“ se bohužel moc nevyznám. To je další důvod, proč se tím zabývat intenzivněji, stejně jako všemi těmi různými typy bajonetů. Dosud jsem se tomu dokázala vyhnout.
?
Stefane, ano, pošli mi prosím více informací o tom fotoaparátu. Vlastně potřebuji jen 1–2 objektivy. Ale možná to bude vyhovovat.
?
Pozdravy
Eva
Neutrino
Ahoj Evo,
můžu ti doporučit Minolta SRT 101b. Jedná se o jeden z posledních plně mechanických fotoaparátů značky Minolta. Model SRT je poměrně malý a dobře padne do ruky. Máš vlastně vše, co potřebuješ: expoziční časy od 1 s do 1/1000 s a B; tlačítko pro ztmavení hledáčku (považuji ho za opravdu pohodlné, protože na rozdíl od mnoha moderních fotoaparátů ho nemusíš držet stisknuté -> stiskneš ho, hledáček se ztmaví, stisknete znovu a v hledáčku máte opět plnou jasnost), relativně světlou matnou matnici s mikroprismaty pro zaostřování, samospoušť, na tehdejší dobu pokročilé měření expozice TTL a patici pro blesk se středovým kontaktem. Jedinou nevýhodou je chybějící předběžné spuštění zrcátka. Tehdy se mělo za to, že zrcátko je tak dobře odpružené, že se dá vynechat. Předchozí verze, Minolta SRT 101, ho ještě měla. Zrcátko je skutečně dobře odpružené, ale samozřejmě není zcela bez vibrací. Pokud však stejně nechceš fotit v noci, nebude to pro tebe stejně tak důležité. Kromě toho jsem sám při nočních snímcích nezaznamenal žádné viditelné rozmazání. Co je ještě třeba vzít v úvahu: Knoflíkové baterie, které se tehdy používaly pro expozimetr, se kvůli současným ekologickým normám již nevyrábějí. Existují však alternativy: baterie typu Weincell. Ty se vyrábějí speciálně pro takové staré fotoaparáty se správným napětím. Nevýhodou je, že jsou poměrně drahé a vydrží jen asi 1/2 – 1 rok. I když expozimetr nikdy nezapneš. Další možností je použít běžnou 1,5V knoflíkovou baterii. Napětí se trochu liší, ale zatím jsem nezaznamenal žádné rozdíly. Expozimetr funguje stejně dobře.
€
Co se týče objektivů, je k dispozici obrovský výběr. Můžeš si vybrat z tehdejší aktuální řady objektivů MC, stejně jako z následné řady objektivů MD. Dále je samozřejmě možné připojit i starší objektivy Minolta nebo objektivy jiných výrobců. Zejména objektivy MC se těší vynikající pověsti. Z nich bych vyzdvihl například MC 58 mm/1,2. Mnozí se domnívají, že nabízí jedno z nejlepších bokehů vůbec. S tím se mohu jen souhlasit! Má to však svou cenu. Měl jsem kdysi to štěstí, že jsem jeden sehnal docela levně. Čočky u mého kusu už bohužel nejsou zcela bezchybné, ale přesto má (při mírném zaclonění) vynikající ostrost a nádherné bokeh.
€
Jelikož rád fotíš architekturu, mohl by se ti hodit také objektiv MC/MD 35 mm/2,8 Shift CA. Kromě funkce posunu má ještě jednu zvláštnost, kterou podle mého vědomí kromě objektivu MC/MD 24 mm/2,8 VFC nemá žádný jiný objektiv na světě: variabilní zakřivení roviny ostrosti. Pomocí otočného kroužku ve tvaru písmene U můžeš rovinu ostrosti vyklenout dopředu nebo dozadu.
€
€
Ještě bych ale rád dodal jednu věc: Myslím si, že na tom, jaký model fotoaparátu použiješ, až tak nezáleží. Na rozdíl od digitálních fotoaparátů nezávisí kvalita snímků na těle fotoaparátu? Profesionální fotoaparát té doby pořídí se stejným objektivem, stejným filmem (a samozřejmě se stejnými schopnostmi fotografa) stejně dobré snímky jako fotoaparát pro začátečníky. Rozdíl spočívá ve výbavě a ani ten není tak velký jako u moderních analogových nebo digitálních fotoaparátů. Mnohem důležitější je zamyslet se nad dobrými objektivy!
€
Dále je také mnohem důležitější, abys dbal na dobrý stav fotoaparátu: Mechanické fotoaparáty jsou podle mého názoru opravdu robustní a dnes je lze sehnat i ve skutečně dobrém stavu, přesto si ale především všimni:
€
.) Časů závěrky. Je samozřejmě trochu obtížné posoudit, zda je 1/500 skutečně 1/500, ale řekněme v rozmezí od 1 s do 1/30 lze docela dobře slyšet, zda závěrka funguje přiměřeně správně. S trochou praxe na fotoaparátu, o kterém víte, že funguje správně, dokážete již po krátké době dobře odhadnout, zda je čas závěrky příliš dlouhý nebo příliš krátký. Malé odchylky lze samozřejmě akceptovat.
€
.) Expozimetr. Nejlepší je i zde provést srovnání s jinými fotoaparáty. Malé odchylky jsou přípustné kvůli odlišným metodám měření nebo tolerancím, ale pokud ukazuje něco úplně jiného, samozřejmě to není v pořádku.
€
.) Hledáček. Je zašpiněný, nebo je krásně čistý a jasný?
€
.) Těsnění a tlumiče. Jsou porézní, nebo ještě v dobrém stavu?
€
€
Doufám, že jsem ti alespoň trochu pomohl.
AntiLynd
Na základě svých přibližně desetiletých zkušeností mohu výše uvedené doporučení ohledně fotoaparátu Nikon FM jen potvrdit. Zrcadlovka bez zbytečných vychytávek, plně funkční i bez baterie, a s baterií (zcela běžné knoflíkové baterie, které se dnes dají sehnat na každém rohu) dostaneš navíc ještě expozimetr. Dobře udržovaný kus bys měl sehnat v cenové relaci pod 100 eur.
€
Kromě toho: při nákupu zrcadlovky není nutně tak důležitý konkrétní model, jako spíše rozhodnutí pro konkrétního výrobce. Ať už si totiž koupíš jakýkoli model Nikon, po dobu, co ho budeš mít, budeš uživatelkou Nikon, tedy ne Canon, Minolta atd., s příslušnými důsledky při pořizování veškerého budoucího příslušenství.
Wolfgg
Pro úplnost je třeba zmínit i to, čemu je lepší se vyhnout:
Pokud s tím chci vážně pracovat, tedy ne jen „podívat se, co tehdy dokázali“, rozhodně bych se vyhnul těmto modelům z let 1960 až 1980:
Rané fotoaparáty Zeiss, na tehdejší poměry nepochybně vynikající, částečně s vyměnitelným zásobníkem (!):
http://wolfgangs-photographica.blogspot.de/2008/01/contaflex-super.html
https://de.wikipedia.org/wiki/Contarex
nebo Icarex, dobře promyšlený, ale s nespolehlivou závěrkou, která mě samotného hodně rozčilovala:
http://www.ukcamera.com/classic_cameras/zeiss17.htm
„Brzdový špalík“, už po krátké době bolí prsty:
http://wolfgangs-photographica.blogspot.de/2008/01/exakta-varex-iib-ein-mechanisches.html
a také vše s bajonetem M42, už jen ty 3 otáčky, které jsou potřeba k odšroubování objektivu, jsou otravné.
?
S pozdravem Wolfgang
michael-kielgmxnet
K fotoaparátu Exakta Varex: Zaprvé nemá bajonet M42, ale speciální bajonet, a zas tak nepraktický zase není. I tak je takový fotoaparát spíš sběratelským kouskem.
Wolfgg
Michael: M42 se nevztahuje na Exaktu, to by mělo být zřejmé z formulace.
?
S pozdravem Wolfgang
grommi
Jak jsem již zmínil, objektivy jsou tím nejdůležitějším kritériem při nákupu. Proto doporučuji modely Minolta s manuálním ostřením, protože právě u nich najdete nejlevnější objektivy špičkové kvality. Poslední, tedy nejnovější řada – X-300, X-300s nebo X-500 – je k dostání za velmi příznivé ceny. Je třeba vyměnit pouze kondenzátory. Pokud znáte někoho, kdo má páječku, je to otázka několika minut a materiálových nákladů v řádu několika centů. Už jsem to několikrát udělal u všech modelů X, které mi přišly pod ruku. Jen od modelu X-700 byste se podle mého názoru měli držet dál. Ten má totiž druhý kondenzátor pod horním krytem a jeho demontáž je docela fuška.
€
Fotoaparáty jsou relativně lehké a kompaktní, standardní objektiv 1,7/50 je prvotřídní a většinou ho dostanete jako kryt těla. Kromě toho vás tato série odmění velkým, jasným obrazem na matném skle, jak jen to jde, vysoce kvalitním měřením expozice pomocí fotodiod, které prakticky nestárnou, a bezchybně fungujícím automatickým režimem s „exposure-lock“, tedy možností zamrznout expozici stisknutím tlačítka, k tomu samozřejmě plně manuální nastavení. K tomu velmi přesné, elektronicky řízené časy závěrky. Jako baterie se používají všude dostupné LR44. Fotoaparáty jsou velmi „přehledné“ a snadno ovladatelné. Můj tip: X-300s. Zvenku plast, uvnitř kov, perfektně padne do ruky, je nejmladší ze všech, má zrcadlový hledáček a je neuvěřitelně cenově dostupný v tom nejlepším slova smyslu. Od té doby, co ji mám, se jí nechci vzdát, toto údajně nejošklivější káčátko mezi Minoltami je mým favoritem. Za cenu pizzy a dvou čtvrtek. Jen je třeba dávat pozor, aby se sehnal model s konektorem pro kabelovou spoušť. Vyráběly se totiž i bez něj (hanba!!!). O moc víc nestojí ani vynikající širokoúhlý objektiv Rokkor 2,8/28. Mezi Rokkory (tak se nazývají manuální objektivy Minolta) vlastně není žádný opravdový propadák.
€
Bez baterií to samozřejmě nejde, proto není na škodu mít na zimu při minusových teplotách a jako „zálohu“ plně mechanický model SR-T 101 nebo 303. Nebo pro případ, že by člověk opravdu potřeboval předběžné spuštění závěrky. Ostatní modely SR-T ze série 100 si vlastně může člověk odpustit – když už, tak pořádně, cenově je to téměř bez rozdílu. Baterie je potřebná pouze pro měření expozice. Všechno ostatní funguje i bez ní. V mém SR-T 101 slouží aktuální baterie PX-625 bez rtuti a měření expozice je bezchybné. Zdá se, že měří přesně i při 1,5 voltech.
Mnoho cest vede do Říma, hodně štěstí a dobré světlo – grommi
stefanberyll
Můj Pentax LX je v dobrém stavu, kromě „běžného“ hranolového hledáčku mám k dispozici hledáčky FC-1 a FB-1 a lupový hledáček, dále pak následující objektivy: Pentax 1,8/55 SMC, Pentax K SMC 3,5/28, Pentax SMC 2,8/100, Pentax SMC 4/200, Sigma pro Pentax K 2,8/24 (makro),
Zeiss Planar 1,4/50 ZK, Zeiss Distagon 2,8/25 ZK.
V průběhu času jsem fotografoval s mnoha fotoaparáty různých výrobců, LX je z nich nejlepší.
Vypadá hezky, má skvělé objektivy, žádné starosti s bateriemi, skvělý obraz v hledáčku, skvělý expozimetr (s poloautomatickým režimem, nastavíte clonu a fotoaparát vyhledá „správný“ čas), korekci expozice, dioptrická korekce v hledáčku, bez baterie (nebo při silném mrazu, kdy baterie občas selhávají) lze fotografovat v rozmezí 1/75(X) až 1/2000, pro dvojité expozice lze film milimetrově přesně převinout zpět ke každému snímku, k dispozici jsou různé hledáčky, různé matné sklíčka, předběžné spuštění závěrky, samospoušť.
To samozřejmě i dnes stojí víc než ty jednodušší, dobré foťáky, které se dají na eBayi koupit za dvoucifernou částku.
?
Ještě něco úplně jiného, mým druhým nejoblíbenějším fotoaparátem byla Praktina IIa (viz www.dresdner-kameras.de). Bez vestavěného expozimetru, ale s velmi pěknými objektivy vznikaly velmi pěkné fotografie. Obraz v hledáčku je však bohužel pro mé slabé oči obtížný, resp. obraz v hledáčku je obtížný i pro orlí zrak, pro mé slabé oči velmi obtížný.