michael-kielgmxnet
Ahoj všichni,
nedávno jsem poprvé použil novou šarži ATOMAL (která se skládá ze 3 složek). Měl jsem přitom pocit, že filmy (ADOX SILVERMAX) jsou při stejné době vyvolávání ve srovnání se starou verzí příliš syté a mají příliš strmý kontrast. Poté jsem dobu zkrátil z původních 12 minut na 10 minut při ředění 1+1. To už bylo o něco lepší, ale u některých snímků stále dost syté a kontrastní.
Má někdo z vás případně stejnou zkušenost? Možná by k tomu mohl něco říct náš „domácí pán“?
…
S pozdravem,
Michael
MirkoBoeddecker
Vlastně ne. Denně vyvoláváme 420 sekund při 22,5 stupních. 8–10 minut při 20 stupních by mělo stačit.
S 10 minutami se pohybuješ jen těsně pod dolní hranicí rozsahu faktoru (8 × 1,3 = 10,4).
SILVERMAX působí vždy hustě. Je to přece SILVERMAX s větším obsahem stříbra. Hustota však nutně neznamená větší sklon křivky ve středním rozsahu. Zkoušel jsi to někdy vytisknout?
€
Možná si toho všimli i jiní?
Testujeme novou šarži vývojky na pH, specifickou hustotu a dobu expozice. Samozřejmě nezkoušíme pokaždé všechny filmy.
Receptura zůstala stejná.
€
S pozdravem,
€
Mirko
michael-kielgmxnet
Ahoj Mirko,
děkuji za tvou zpětnou vazbu. K vyvolání negativů jsem se ještě nedostal. Zatím jsem je jen naskenoval. Některé negativy dělaly při skenování potíže, ale po troše pohrávání s nastavením se mi nakonec podařilo dosáhnout dobrých výsledků.
Až se dostanu k vyvolávání, dám ti vědět, jak se s negativy pracovalo.
Ještě mi ale něco jiného padlo do oka ohledně tabulky časů vyvolávání: dříve byl APX100 (moje reference pro SILVERMAX) uváděn s delšími časy, teď už jen s 6–7 minutami. Jaký je k tomu důvod? Byla ta stará doba vždycky příliš dlouhá? Pokud vycházím z nového datového listu, měl bych tedy vyvolávat pouze 6 * 1,3 = přibližně 8 minut při ředění 1+1.