michael-kielgmxnet
Witam wszystkich,
Niedawno po raz pierwszy użyłem nowej partii ATOMAL (składającej się z 3 składników). Odniosłem wrażenie, że przy tym samym czasie wywoływania filmy (ADOX SILVERMAX) wychodzą o wiele zbyt gęste i mają zbyt ostry kontrast w porównaniu ze starą wersją. Następnie skróciłem czas wywoływania z początkowych 12 minut do 10 minut, przy rozcieńczeniu 1+1. Było wtedy nieco lepiej, ale niektóre zdjęcia nadal były dość gęste i kontrastowe.
Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia? Być może nasz „gospodarz” mógłby coś na ten temat powiedzieć?
…
Pozdrawiam,
Michael
MirkoBoeddecker
Właściwie nie. Codziennie wywołujemy przez 420 sekund w temperaturze 22,5 stopnia. 8–10 minut w temperaturze 20 stopni powinno wystarczyć.
Przy 10 minutach jesteś tylko nieznacznie poniżej dolnej granicy zakresu współczynnika (8 × 1,3 = 10,4).
SILVERMAX zawsze wydaje się gęsty. To przecież SILVERMAX z większą zawartością srebra. Gęstość niekoniecznie oznacza jednak większe nachylenie krzywej w środkowym zakresie. Czy drukowałeś już na nim?
€
Czy inni również zauważyli to zjawisko?
Testujemy nową partię wywoływacza pod kątem pH, gęstości właściwej i czasu utrwalenia obrazu. Oczywiście nie testujemy za każdym razem wszystkich filmów.
Receptura pozostała niezmieniona.
€
Pozdrawiam,
€
Mirko
michael-kielgmxnet
Cześć Mirko,
dziękuję za odpowiedź. Nie zdążyłem jeszcze wykonać odbitek z negatywów. Jak dotąd tylko je zeskanowałem. Podczas skanowania niektóre negatywy sprawiały pewne problemy, ale po niewielkiej regulacji ustawień udało mi się uzyskać dobre wyniki.
Kiedy zabiorę się za drukowanie, dam znać, jak się zachowywały negatywy.
Zauważyłem też coś innego w tabeli czasów wywoływania: wcześniej dla APX100 (mojego punktu odniesienia dla SILVERMAX) podawano dłuższe czasy, a teraz tylko 6–7 minut. Jaki jest tego powód? Czy stary czas zawsze był za długi? Jeśli opieram się na nowej karcie technicznej, to przy rozcieńczeniu 1+1 powinienem wywoływać tylko przez 6 * 1,3 = około 8 minut.