Alpha1983
Dobrý den,
jsem tu nový, a proto nevím, zda se toto téma již někdy probírali.
Mám následující problém:
I přes bezchybně vyvolaný negativ jsou většina mých snímků málo kontrastní, šedé v šedém, bez bílé a správné černé.
Zpočátku jsem podezříval zelené světlo DUKA, ale občas se mi podaří pořídit i vynikající snímky.
Snímky s extrémními kontrasty – portréty na bílém pozadí – se s gradací 1 vydaří velmi dobře.
Krajinářské snímky nebo architektura mají téměř nulový kontrast.
Používám následující materiály:
Film: Agfa APX 100 KB-Film
Papír: Work by Tetenal Gradation 1-5 (všechny jsem již vyzkoušel)
Vývojka: Tetenal Eukobrom – tato vývojka je již staršího data, ale přesto, jak je popsáno výše, přinesla částečně velmi dobré výsledky – proto jsem vyloučil její kvalitu.
Upevňovač: Tetenal Superfix
Dále jsem chtěl vyzkoušet Ilford Multigrade, ale s filtry atd. je to nákladná investice a nemohu s jistotou říci, že přinese požadovaný úspěch.
Obrázek v příloze je bohužel pouze vyfotografovaný, proto není v nejlepší kvalitě. Doufám, že i tak je zřejmé, co mám na mysli.
Doufám, že mi můžete pomoci.
hubspe
Ahoj,
?
Zelené duální světlo nikdy nepoužívám, vždy mi to bylo rozmlouváno. Ani oranžové není u některých papírů kvůli zakrytí dobré, např. u Foma 131 mg classic.
S červeným světlem jsi podle mě na bezpečné straně.
?
Bylo by dobré, kdybys znal někoho s denzitometrem, pak bys mohl negativy změřit a podívat se, jestli jsou opravdu v pořádku. ;)
HenningH
Papír Work by si s zelenou barvou měl normálně poradit... Možná bys přesto mohl zkusit udělat jednu zvětšeninu ve tmě, pak bys mohl tento faktor vyloučit.
?
Jak starý je ten papír? Papíry (zejména ty s tvrdými gradacemi) se časem změkčují. Je tedy možné, že papír stupně 1 ještě vyhovuje, ale vyšší gradace jsou příliš měkké.
?
Pokud je vývojka již částečně oxidovaná, sice díky své zásaditosti ještě spustí proces vyvolávání, ale nedokáže ho dokončit. Pak bychom měli opět stejný efekt: velmi měkké snímky ještě jdou, tvrdší už ne. Zkus bys měl použít čerstvou vývojku.
?
Jaký zvětšovací přístroj používáš?
Alpha1983
Moc děkuji za vaše odpovědi.
€
To osvětlení Duka ještě jednou vyzkouším, abych si byl úplně jistý.
€
Ta poznámka o stáří papíru by mohla být mimo jiné klíčová. Papír už má za sebou pár let. Když se s gradací 3 nedostavil dobrý výsledek, zkusil jsem až 5 a měl jsem dojem, že výsledek je spíš horší než lepší. Pouze gradace 1 přinesla celkem rozumné výsledky – což by odpovídalo tvému popisu.
€
Prozatím jsem si objednal novou vývojku, abych vyloučil i tento faktor.
€
Výsledek oznámím v polovině týdne. ;)
€
Můžete mi do té doby ještě něco doporučit? Právě se rozhoduji mezi multigrade a pevnou gradací. Chtěl bych jen odhadnout, co se z hlediska kvality více vyplatí.
:spudnikwhat:
piu58
Na snímku nejprve chybí sytá černá. Buď jsi použil příliš málo světla, nebo jsi vyvolával příliš krátce, případně obojí. Nejprve bych určil tzv. standardní expoziční čas pro daný papír: to je čas, při kterém čistý film právě dosáhne syté černé. K tomu si vyrob zkušební proužek s čistým filmem, rozložený v krocích po půl, nebo lépe po třetině clony. Pod tuto hodnotu nesmíš klesnout, jinak nebudeš mít nikde černou. Tuto dobu použij jako výchozí bod. Pokud bude snímek celkově příliš tmavý, musíš zvýšit kontrast. Při kvalitních negativech, čerstvé vývojce a čerstvém papíru (a samozřejmě při vhodném osvětlení temné komory) by to ale mělo vypadat výrazně lépe než ve tvém příkladu.
V Paderbornu na fóru fine art opět pořádám svůj workshop „Cesta k dokonalému snímku“, kde to vše předvádím a vysvětluji.
hubspe
Citace Alpha1983
: Můžete mi do té doby ještě něco doporučit? Právě se rozhoduji mezi multigrade a pevnou gradací. Chtěl bych jen odhadnout, co se z hlediska kvality více vyplatí.
:spudnikwhat:
€
Pevná gradace by pro mě byla příliš drahá, protože bych musel mít na skladě několik balení jedné velikosti s různou tvrdostí.
U multigrade lze z jedné fotografie vytěžit podstatně více, např. pomocí rozdělené expozice (80 %–90 % s měkčí gradací a 10 %–20 % s tvrdou gradací (5,5)).
Ještě více se dá vytěžit pomocí dvoukoupelového vyvolávání (první koupel tvrdší a pomalejší – druhá koupel měkčí a rychlejší).
Poslední šmrnc pak dodá správné tónování, díky čemuž se dá vytěžit ještě o něco víc.
TR
Ahoj, dvoukoupelový postup je u multikontrastního papíru zbytečný, navíc by to nebylo vhodné pro začátečníky. Platí zde pravidlo: používej čerstvý materiál, abys omezil zdroje chyb. Zelené světlo je v tomto případě u multikontrastního papíru rozhodně nevhodné. Zkus si vygooglit „test závoje“ nebo něco podobného.
hubspe
Ahoj, dvojité vyvolávání je u multikontrastního papíru vlastně zbytečné, a navíc by to nebylo vhodné doporučení pro začátečníka.
?
No, to bohužel vůbec není pravda. Používám multikontrastní papír už odjakživa a díky rozdělené expozici a následnému dvojitému vyvolání se kvalita výtisků vždy o něco zlepšila. Zkus to. ;)
?
Možná to není nic pro začátečníky. Chtěl jsem jen naznačit další cestu. ;)
KlausWehner
K vymezení příčiny závady bych postupoval systematicky:
?
1. Vezmi malý kousek svého fotografického papíru, vyvoláš ho a zafixuj, aniž bys ho exponoval – podle svého obvyklého postupu (nezapomeň na kryt proti světlu).
2. Vezmi malý kousek svého fotografického papíru, maximálně ho exponuj (stačí ho vzít na denní světlo) a zpracuj ho stejně jako předchozí papír.
?
První papír by měl být čistě bílý, druhý papír tmavě černý.
V závislosti na výsledku tohoto testu lze chybu dále zúžit.
?
Jedna příčina chyby ještě nebyla zmíněna: nesprávná expozice negativu.
Je také možné, že se jedná o kombinaci několika chyb.
?
Obecně bych v případě nejistoty doporučil použít nový materiál a červenou lampu DuKa.
?
Bez toho, abych negativ a tisk skutečně viděl, je obtížné se k problému vyjádřit.
Pokud bys měl možnost navštívit fineartforum, problém by se pravděpodobně dal rychle vyřešit.
Tam bych ti také vřele doporučil Uweho workshop!
?
S výše uvedeným testem se prozatím posuneš o krok dál.
?
Srdečné pozdravy z Paderbornu
Klaus
Alpha1983
Ahoj lidi,
?
takže nejprve moc děkuji za spoustu nápadů a podnětů. Mezitím už mám trochu jasno.
Abych vyjasnil otázku osvětlení Duka: zelené světlo a Tetenal Work se navzájem vůbec neruší. ;)?
?
Vývojka sice nebyla nejnovější, ale ani příliš stará. Viníkem byl opravdu papír. S novým papírem dosáhnu požadované černé barvy a mám v tisku dostatečný kontrast!
?
Moc děkuji!!
?
Mnoho pozdravů z Limburgu