Alpha1983
Witam,
jestem tu nowy i dlatego nie wiem, czy ten temat był już poruszany.
Mam następujący problem:
Pomimo prawidłowo wywołanego negatywu większość moich zdjęć wychodzi mało kontrastowa, szara w szarości, bez bieli i prawdziwej czerni.
Początkowo podejrzewałem zielone światło DUKA, ale zdarzają się też doskonałe zdjęcia.
Zdjęcia o ekstremalnych kontrastach – portrety na białym tle – wychodzą bardzo dobrze przy gradacji 1.
Zdjęcia krajobrazowe lub architektury mają zaledwie niewielki kontrast.
Używam następujących materiałów:
Film: Agfa APX 100 KB
Papier: Work by Tetenal Gradacja 1-5 (wypróbowałem już wszystkie)
Wywoływacz: Tetenal Eukobrom – wywoływacz jest już nieco starszy, ale mimo to, jak opisano powyżej, dał częściowo bardzo dobre wyniki – dlatego wykluczyłem kwestię jakości.
Utrwalacz: Tetenal Superfix
Następnie chciałem wypróbować Ilford Multigrade, ale wraz z filtrami itp. jest to kosztowny zakup i nie mogę z całą pewnością stwierdzić, że przyniesie to pożądany efekt.
Zdjęcie w załączniku jest niestety tylko sfotografowane, więc nie jest najlepszej jakości. Mam nadzieję, że mimo to widać, o co mi chodzi.
Mam nadzieję, że możecie mi pomóc.
hubspe
Cześć,
?
Nigdy nie używam zielonego światła Dukalight, zawsze mi to odradzano. Nawet pomarańczowe światło nie sprawdza się w przypadku niektórych papierów ze względu na efekt zamglenia, np. Foma 131 mg classic.
Moim zdaniem z czerwonym światłem jest się po bezpiecznej stronie.
?
Byłoby dobrze, gdybyś znał kogoś z densytometrem, wtedy można by zmierzyć negatywy i sprawdzić, czy naprawdę są w porządku. ;)
HenningH
Papier Work powinien zazwyczaj dobrze radzić sobie z zielonym... Może mimo wszystko spróbuj wykonać odbitkę w ciemni, wtedy będzie można wykluczyć ten czynnik.
?
Jak stary jest ten papier? Papiery (zwłaszcza te o twardych gradacjach) z czasem stają się bardziej miękkie. Możliwe więc, że papier o gradacji 1 nadal się nadaje, ale wyższe gradacje są już zbyt miękkie.
?
Jeśli wywoływacz jest już częściowo utleniony, to dzięki swojej zasadowości nadal rozpoczyna proces wywoływania, ale nie jest w stanie go zakończyć. Wtedy mielibyśmy znowu ten sam efekt: bardzo miękkie jeszcze się udaje, ale twardsze już nie. W tym przypadku powinieneś spróbować świeżego wywoływacza.
?
Jakiego powiększalnika używasz?
Alpha1983
Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi.
€
Sprawdzę jeszcze raz oświetlenie duka, żeby mieć całkowitą pewność.
€
Wskazówka dotycząca wieku papieru może być jednym z kluczowych czynników. Papier ma już za sobą kilka lat. Kiedy nie uzyskałem dobrego wyniku przy gradacji 3, spróbowałem aż do 5 i miałem wrażenie, że wynik jest raczej gorszy niż lepszy. Tylko gradacja 1 dała w miarę sensowne wyniki – co pasowałoby do Twojego opisu.
€
Zamówiłem na razie nowy wywoływacz, aby wykluczyć również ten czynnik.
€
W połowie tygodnia ogłoszę moje wyniki. ;)
€
Czy do tego czasu możecie mi jeszcze coś polecić? Stoję obecnie przed wyborem: multigrade czy stała gradacja. Chciałbym tylko ocenić, co bardziej opłaca się pod względem jakości.
:spudnikwhat:
piu58
Po pierwsze, na zdjęciu brakuje pełnej czerni. Albo naświetliłeś zbyt słabo, albo wywołałeś zbyt krótko, albo jedno i drugie. Na początek ustaliłbym tzw. standardowy czas naświetlania dla danego papieru: jest to czas, przy którym czysta klisza daje ledwo pełną czerń. W tym celu należy wykonać pasek próbny z czystą kliszą, z naświetleniem co pół, a najlepiej co jedną trzecią stopnia przysłony. Nie wolno schodzić poniżej tego czasu, bo inaczej nigdzie nie będzie czerni. Użyj tego czasu jako punktu wyjścia. Jeśli zdjęcie będzie wtedy ogólnie zbyt ciemne, musisz zwiększyć kontrast. Przy porządnych negatywach, świeżym wywoływaczu i świeżym papierze (i oczywiście odpowiednim oświetleniu ciemni) powinno to jednak wyglądać znacznie lepiej niż w twoim przykładzie.
W Paderborn, podczas forum fine art, ponownie poprowadzę mój warsztat „Der Weg zum feinen Bild” (Droga do doskonałego zdjęcia), gdzie zademonstruję i wyjaśnię to wszystko.
hubspe
Cytat Alpha1983
: Czy moglibyście mi do tego czasu coś polecić? Zastanawiam się właśnie nad wyborem między papierem multigrade a papierem o stałej gradacji. Chciałbym tylko ocenić, co bardziej opłaca się pod względem jakości.
:spudnikwhat:
€
Papier o stałej gradacji byłby dla mnie zdecydowanie za drogi, bo musiałbym mieć w zapasie kilka opakowań tego samego formatu o różnej twardości.
W przypadku papieru multigrade można znacznie więcej wyciągnąć z jednego obrazu, np. poprzez dzielone naświetlanie (80–90% z łagodniejszą gradacją i 10–20% z ostrą gradacją (5,5)).
Jeszcze więcej można uzyskać dzięki wywoływaniu dwukąpielowemu (pierwsza kąpiel twarda i wolna – druga kąpiel miękka i szybka).
Ostateczny efekt zapewnia odpowiednie tonowanie, dzięki czemu można jeszcze nieco poprawić jakość.
TR
Cześć, dwufazowa obróbka jest w przypadku papieru wielokontrastowego po prostu zbędna, a poza tym nie jest to zalecane dla początkujących. W tym przypadku należy stosować świeży materiał, aby ograniczyć źródła błędów. Zielone światło jest tu z pewnością nieodpowiednie w przypadku papieru wielokontrastowego. Poszukaj w Google hasła „test zamglenia” lub podobnego.
hubspe
Cześć, wywoływanie dwukrokowe jest raczej zbędne w przypadku papieru wielokontrastowego, a poza tym czy to jest zalecenie dla początkujących?
?
Cóż, niestety nie jest to wcale prawdą. Od zawsze używam papieru wielokontrastowego i dzięki naświetlaniu dzielonemu, a następnie wywoływaniu dwukropowemu, za każdym razem uzyskiwałem niewielką poprawę jakości odbitki. Spróbuj. ;)
?
Być może nie jest to metoda dla początkujących. Chodziło mi tylko o nakreślenie dalszej drogi. ;)
KlausWehner
Aby zlokalizować usterkę, postąpiłbym systematycznie:
?
1. Weź niewielki kawałek papieru fotograficznego, wywołaj go i utrwal bez naświetlania – zgodnie ze swoją zwykłą procedurą (nie zapomnij o osłonie od światła).
2. Weź mały kawałek papieru fotograficznego, naświetl go maksymalnie (wystarczy wynieść na światło dzienne) i przetwórz tak samo jak poprzedni papier.
?
Pierwszy papier powinien być czysto biały, a drugi głęboko czarny.
W zależności od wyniku tego testu można dalej zawęzić zakres błędu.
?
Nie wspomniano jeszcze o jednym źródle błędu: nieprawidłowym naświetlaniu negatywu.
Możliwe jest również połączenie kilku błędów.
?
Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku wątpliwości radziłbym użyć świeżego materiału i lampy DuKa.
?
Bez faktycznego obejrzenia negatywu i odbitki trudno jest wypowiedzieć się na temat problemu.
Jeśli masz możliwość odwiedzenia forum fineartforum, problem prawdopodobnie szybko się wyjaśni.
Gorąco polecam Ci również warsztaty Uwe!
?
Dzięki powyższemu testowi zrobisz już pierwszy krok w dobrym kierunku.
?
Serdeczne pozdrowienia z Paderborn
Klaus
Alpha1983
Cześć wszystkim,
?
na początek chciałbym bardzo podziękować za liczne pomysły i sugestie. W międzyczasie udało mi się nieco to wyjaśnić.
Jeśli chodzi o kwestię oświetlenia Duka, to zielone światło i Tetenal Work w ogóle sobie nie przeszkadzają. ;)?
?
Wywoływacz nie był co prawda najnowszy, ale też nie był zbyt stary. Winowajcą był naprawdę papier. Dzięki nowemu papierowi uzyskuję pożądaną czerń i wystarczający kontrast na wydruku!
?
Bardzo dziękuję!!
?
Pozdrawiam serdecznie z Limburga