wosis123
Cześć,
W moim powiększalniku Kaiser (VCP 6000) regulacja wysokości w górę działa słabo (korba się ślizga), w dół oczywiście działa bez problemów. Rozkręcałem już to urządzenie i wyczyściłem, ale to nic nie dało. Cztery śruby z tyłu są już mocno dokręcone.
Czy ktoś ma pomysł, co jeszcze można zrobić?
Pozdrawiam,
Hendrik
AchimBauer
Cześć Hendrik,
Ja też nie mam żadnego świetnego pomysłu, ale zgodnie z instrukcją obsługi w przypadku problemów z tarciem należy równomiernie dokręcić 4 śruby.
Jeśli to nie pomoże, to skoro otwierałeś to urządzenie, powinieneś wiedzieć, co się w nim znajduje, i wymienić część, która wygląda na najbardziej zużytą. Części zamienne można dostać w firmie Kaiser albo kupić na eBayu jakąś bardzo tanią wersję bez wielu akcesoriów i wymienić części.
Pozdrawiam, Achim
wosis123
Tak, sprawdziłem to, ale właściwie nic nie wskazuje na zużycie. Śruby i dociskana przez nie płytka dociskają oś korby wraz z jej zgrubieniami w kształcie rolek do zagłębienia w kolumnie, więc przyczyną mogłaby być co najwyżej oś korby, ale wygląda ona całkiem dobrze; może co najwyżej jest stwardniała i przez to się ślizga.
martinhampf
Witam,
Spróbuj odtłuścić elementy (np. za pomocą dobrej jakości środka do czyszczenia hamulców). Być może po prostu brakuje odpowiedniej przyczepności.
Z pozdrowieniami
Martin Hampf
AchimBauer
Cześć Hendrik,
?
Ta część niekoniecznie musi być stwardniała lub zużyta, bo po drugiej stronie kolumny też musi być prowadnica – albo z elementami ślizgowymi, albo z rolkami – a gdyby miała tam zbyt mały rozmiar, rolka też nie miałaby przyczepności. Nie wiem, czy warto jeszcze mocniej dokręcać śruby regulacyjne, bo po mocnym dokręceniu mogą się poluzować.
Zapytaj u Kaisersów, czy mają części zamienne, a może nawet rysunek rozkładowy, żebyś mógł zobaczyć, jak to jest zbudowane.
Może to trochę potrwać, ale u Kaisersów zawsze dostaje się sensowną odpowiedź.
?
Pozdrawiam, Achim
wosis123
Wysłałem e-mail do firmy Kaiser, ale osoba odpowiedzialna za tę sprawę jest na urlopie do 22 sierpnia. Jak tylko otrzymam konkretną odpowiedź, dam znać.
€
Hendrik