harv
Ahoj všichni,
?
chtěl bych si sám vyvolávat své vlastní černobílé fotografie a hledám vhodný zvětšovací přístroj.
?
Fotografuji hlavně na formáty KB, MF 6x6 a 6x9. Chtěl bych vytvářet zvětšeniny až do velikosti 40x50 cm.
Trochu jsem se do tématu již včetl a našel jsem zvětšovací přístroj Durst Laborator L900, který by podle mého začátečnického chápání splňoval mé požadavky.
?
Je proti tomuto zvětšovacímu přístroji něco? Jaké jsou alternativy?
?
Moc děkuji za konstruktivní odpovědi.
AchimBauer
Ahoj Harve,
?
Nová zařízení se ještě vyrábějí od firem Kaiser, Kienzle a také Beseler,
Pokud chceš dělat multigradové snímky, nejpohodlnějším řešením je multigradová hlava.
?
Jinak všechna zařízení, která mají vše, co potřebuješ, tedy všechny osvětlovací hlavy, všechny kondenzory a všechny stativy a podle osvětlení i transformátor. Protože pokud musíš k použitému přístroji ještě shánět součástky, je to zdlouhavé, otravné a většinou také dost drahé. Pokud jsou k tomu navíc všechny objektivy, je to super. Pokud ne, není to žádná tragédie, ty se dají sehnat spíše jednotlivě.
?
Zdravím Achim
Bonderer
Začátečníkovi bych nejprve doporučil levný a jednoduchý přístroj. Pokud to nakonec nevyjde podle očekávání, nebude to žádná finanční ztráta. Krokus nebo Meopta je nabízejí za relativně příznivé ceny. Oba jsou k dostání až do formátu 6x9. Jinak AGFA Varioskop, základní zvětšovací přístroj z dřívějších drogerií, který se dá sehnat relativně levně v dobrém stavu, nebo můj osobní favorit Kienzle 69S, KB – 6x9. Dobrá dostupnost náhradních dílů a mnohé lze vyměnit i svépomocí, díly jsou k dostání u Kienzle.
Ten mimochodem vyrábí náhradní díly pro mnoho zvětšovacích přístrojů, přičemž AGFA i Kienzle jsou velmi robustní zařízení. Durst jsem také jednou zkusil, ale ten mi neseděl. AGFA byl dobrý, ale protože jsem na něj chtěl mít modul Splitgrade (pěkná váha), přešel jsem na Kienzle, který je ještě o něco stabilnější. A když už, tak s 250W žárovkou. Ne tak nechutně dlouhé expoziční časy. A zaostřování už si nechci nechat ujít.
Urnes
Přestože u Varioskopu funguje automatické zaostřování pouze s originálními (tj. kalibrovanými) objektivy.
?
Obecně je lepší utratit o něco více a dostat to, co člověk chce, než později zjistit, že u Meopty lze na základové desce pořídit maximálně zvětšeniny o rozměrech 40×40.
?
Mimochodem, já pracuji s DeVere 5x7"? (existuje i v provedení 6x9 – myslím, že se pak jmenuje 23). Jsou to velmi odolná zařízení, ale v současné době je obtížné sehnat příslušenství a náhradní díly. Vždy tedy dbejte na to, aby byl kompatibilní i transformátor a/nebo časovač (v USA a Velké Británii je k dispozici pouze 110 V), a příslušenství si nejlépe pořiďte hned. Často je to levnější, než ho pak muset shánět.
?
S pozdravem Sven.
harv
Děkuji za rychlé odpovědi.
€
Nové přístroje nechci brát v úvahu.
Prohlédl jsem si už pár přístrojů Meopta, např. Opemus 5a. Jak je na tom s příslušenstvím a náhradními díly?
€
Co si mám myslet o modelech Kaiser VCP 6000 a VP 3505? Myslím si, že u značky Kaiser by mělo být ještě možné sehnat příslušenství atd. Firma přece ještě existuje. Jaká je zde přiměřená cenová úroveň?
€
Co se týče formátů, dlouhodobě by mi stačil rozsah od KB až po 6x6.
€
K přístrojům Agfa a Kienzle jsem našel jen velmi málo nabídek.
€
U kterého výrobce se nejjednodušeji dají sehnat knižní projekční stoly atd. za rozumnou cenu?
Patrick
Ahoj Harve,
?
V průběhu let jsem používal různé zvětšovací přístroje, včetně značek Kaiser, Durst, Phillips a Meopta. Vše samozřejmě záleží na tom, jak moc se o tuto věc zajímáš, a také kolik místa máš k dispozici. Zásadně bych ti doporučil koupit spíše zařízení, které podporuje větší formáty filmu, např. až do 4x5, abys později nebyl omezen, a zařízení, jehož součásti jsou vyrobeny z kovu. Vydrží déle a často jsou i lépe konstruované. Pokud se chceš zvětšování věnovat vážně, budeš s tímto zařízením trávit hodně času a jeho používání by tě mělo bavit.
?
Na začátku jsem si koupil černobílý zvětšovací přístroj Meopta. Fungoval, ale kondenzátor nebyl příliš přesný, nebo nebyl správně nastavený, což způsobovalo, že část obrazu vždy vycházela světlejší. Upřímně řečeno, tento přístroj mě nepřesvědčil – působil lacině a nastavení nebyla tak přesná. Byl to sice poměrně starý model, ty pozdější byly možná lepší.
?
Po nějaké době jsem přešel na barevný zvětšovací přístroj Phillips PCS 2000. To už byl obrovský skok vpřed, co se kvality týče. Byl však omezen na formát 6×6 a po nějaké době jsem chtěl vyvolávat negativy formátu 6×7. Barevná hlava také umožňovala vyvolávání na multigradovém papíře bez nutnosti použití samostatných filtrů. S tímto přístrojem jsem pracoval dlouho a rád.
?
Používal jsem také Kaiser 6000. Ten se často vyskytuje ve školních laboratořích. Docela slušný přístroj, až na to, že všechny součásti jsou z plastu a je omezen na formát 6x6.
?
Všechny tyto zvětšovací přístroje kvůli délce sloupu sotva umožňují pořizovat zvětšeniny větší než 30×40 cm. Vestavěné lampy také nejsou příliš silné, takže expoziční časy u velkých zvětšenin mohou být poměrně dlouhé. Na druhou stranu jsou dostatečně kompaktní, abys je mohl používat např. v koupelně, pokud nemáš sklepní místnost, kterou bys mohl trvale zařídit jako laboratoř.
?
Pokud jsi opravdu odhodlaný, hledal bych na tvém místě na eBayi větší přístroj, avšak, jak napsal Sven a další, pokud možno kompletní, tj. s kondenzátory a negativními stolky pro všechny formáty, které budeš potřebovat, a pokud možno s náhradními žárovkami atd. Já dnes používám Durst Laborator 138 a jsem s ním velmi spokojený. Musel jsem sice dlouho hledat, než jsem našel všechny díly, podstavce atd.
?
S pozdravem, Patrick.
TR
Jaký máš rozpočet? Jako chudý student ti můžu doporučit jen novější model Krokus 6x9 (ale žádný jiný Krokus) s barevnou hlavou: je velmi kompaktní, stabilní a na eBayi se dá sehnat levně. Vypadá solidně a zvládá formát až 6x9. Já za něj zaplatil 25 €. Příslušenství se zatím dá sehnat
tady.
Jako desky pro objektivy se hodí například ty od firmy Durst (průměr cca 7,8 cm) s drobnou úpravou držáku. Nevýhoda: skleněná deska nemá antireflexní sklo. Brzy si nechám vyrobit vlastní vložky do skleněné desky.
AchimBauer
Ahoj Harve,
?
jelikož se zvlášť ptáš na modely Kaiser, mám dva velmi pěkné přístroje, které jsou i přes některé plastové díly velmi odolné. Firma stále existuje a jsou k dispozici i náhradní díly, ale ne pro všechny modely.
Jsou tu staré modely s kulatými kondenzátory, u kterých se při modernizaci nedá nic dělat, navenek vypadají stejně jako ty středně staré, jako je můj velký, který se dá bez problémů modernizovat na 6x7, 6x9 také jde, ale tam už vyměníš polovinu přístroje. A pak jsou tu nové, u kterých není žádný problém od KB až po 6x9.
To s označením typů je trochu matoucí. Ale pokud se ti podaří sehnat jeden z těch nových za rozumnou cenu, můžeš ho vybavit až na 6x9, od kondenzátoru přes multigradovou hlavu až po barevný.
Když budeš dlouho hledat, najdeš i něco kompletního.
Nedávno mi tady na fóru nabídli Beseler, to by byl taky dobrý nápad, pokud má 220V hlavu. Kondenzátor je vždy stejný, jen se zvedá a spouští, a pokud stačí skleněná deska, „vaflovače“, které tam slouží jako obrazová deska, si v nouzi můžeš vyrobit sám. Ale rozhodně ne 110V zařízení, je příliš drahé na dodatečnou montáž a žárovky stojí jmění, mají speciální bajonet.
?
Pozdrav Achim
Wolf_XL
...pokud ti stačí 6x6 – mám na prodej ještě jeden Dunco II-66 – s barevným modulem a modulem pro víceúhlové snímání. Dunco má také tu výhodu, že výrobce stále existuje. Není sice tak precizně vyrobený jako např. přístroje Durst, ale kvalitativně je na mnohem vyšší úrovni než východoněmecké produkty Meopta nebo Krokus. U mě každopádně Dunco nahradilo Meoptu a poté bylo v provozu asi 25 let. Od té doby, co jsem levně sehnal Leitz V35 a Durst L1000, je však tento přístroj minulostí...
harv
Můj rozpočet je takový, že bych chtěl začít za zhruba 300 €.
?
Mezitím přemýšlím, jestli by nebylo rozumnější rovnou přejít na formát 6x7, protože můj kámoš uvažuje o koupi Mamiya RB67 nebo 645.
Určitě by nebylo na škodu, kdyby mohl také tisknout fotografie.
?
Zeptal jsem se lidí v okolí, jestli někdo nemá ve sklepě něco vhodného. Uvidím, co z toho vzejde a jaké modely se objeví.
harv
Dnes večer mám příležitost prohlédnout si již nepoužívaný zvětšovací přístroj.
Další informace pak zveřejním zde.
?
Rychlá otázka: jak to děláte s promýváním zvětšenin? Používáte výhradně promývací stroje, nebo má někdo alternativní postup, který vyžaduje méně vody?
Zejména u PE papíru.
TR
Papír vlastně není třeba v tom smyslu „mýt“: jde spíše o to, aby se z něj díky koncentračnímu gradientu odstranily chemikálie. Jelikož je tvůj PE papír takřka „uzavřený“ a nemá silnější podkladovou vrstvu, stačí ho nechat ve vodě relativně krátkou dobu (~ 30 min.): Občas ho trochu popostrčit a u menších nádob vyměnit vodu. Papír není nutné neustále držet pod tekoucí vodou a voda nemusí neustále téct!
Vypouštění chemikálií lze urychlit: K tomu vložíš papír po krátkém „namáčení“ do lázně s práškovou sodou: Rozpusť hrstku práškové sody na dlaně v 1 litru vody a papír v ní nech asi 1,5 minuty. Poté pokračuj v normálním namáčení. Místo práškové sody existuje také „KODAK® Hypo Clearing Agent“. Myslím, že Tetenal nabízí něco podobného. Musíš to trochu hledat.
Svůj baryt nechávám několik hodin ležet ve vaně a občas vyměňuji vodu. Během této doby se chemikálie vysají z papírového nosiče a usadí se na dně vany, případně se při výměně vody vylijí.
harv
Moc děkuji za užitečnou odpověď, T.R.! O sodové lázni jsem se, pokud se nepletu, dočetl i u Feiningera v knize „Fotolehre“.
€
Dnes jsem byl u jednoho velmi milého staršího pána, který má kompletně vybavenou temnou komoru. Chtěl by to všechno prodat.
Má fotoaparát Kaiser VCP 6001 s hlavou pro malý formát a střední formát až do 6x9 s objektivy Schneider 50 mm a Rodenstock 80 mm. Oba mají 5 nebo 6 čoček.
€
Jaká by byla spravedlivá cena, kterou bych mu za to mohl nabídnout? Má také veškeré další potřebné příslušenství, jako jsou vaničky, kleště, zaostřovač, rámečky na masky atd. (on ví lépe než já, co všechno je potřeba)
€
Co si o tom myslíte?
AchimBauer
Ahoj Harve,
?
Jaké hlavy?
S opálovou žárovkou, multigradovou hlavou nebo barevnou hlavou, nebo více; hlavy jsou pro všechny formáty stejné, mění se pouze kondenzory.
Za ten svůj, který jde jen do formátu 6x7, s multigradovou a barevnou hlavou a kondenzorem pro KB a 6x7 s transformátorem a dvěma Rogonary 50 a 90 mm, stejně jako skleněnými vložkami a skleněnými maskami pro knižní obrazovou scénu, jsem zaplatil, myslím, 360 eur, respektive nikdo nenabídl víc.
Jakou hodnotu má zbytek, se dá říct až po přesném seznamu.
?
S pozdravem Achim
Patrick
Ahoj Harve,
?
Opravdu dokáže VCP 6001 zvětšovat až na formát 6×9? Možná se mýlím, ale modely, které jsem viděl, zvládaly jen formát 6×6 (zmínil jsi, že bys fotil až do formátu 6×9). Také bych se ujistil, že jsou k dispozici bezskleněné masky pro formát 6x6. U skleněných masek je třeba dávat pozor, aby bylo bez prachu všech 6 povrchů, a ne jen 2, což mi každopádně značně zvyšuje stres!
?
S pozdravem, Patrick.
harv
@Achim Myslím, že jde o víceformátové hlavy. Součástí jsou také laboratorní časovače, stativy atd. Abych si udělal opravdu kompletní přehled, musel bych si domluvit další schůzku.
@Patrick Tím si nejsem úplně jistý. Sám jsem zatím viděl jen formát 6x6, ale prodávající si z paměti vzpomněl, že má hlavu až do formátu 6x9. Prozatím mu věřím. U svých fotoaparátů
si z paměti pamatoval i podrobnosti o ovládání. Jaké přesně jsou to masky, jsem se neptal, resp. jsem se na to ještě pořádně nedíval.
Brzy si vyhradím jedno dopoledne a udělám inventuru.
harv
Rád bych svou otázku ještě trochu rozšířil: Jak byste navrhli temnou komoru z hlediska pracovního postupu a rozměrů?
?
Já zatím nemám žádné zkušenosti. Mám možnost oddělit část suterénní místnosti o půdorysu 3 m x 5,50 m.
?
Navrhli byste stůl tak, aby se dalo pracovat „lineárně“, tj. zleva doprava, s zvětšovacím přístrojem vlevo a chemikáliemi (vývojka, zastavovač, ustalovač, oplach) vpravo?
?
Nebo jsou lepší dvě paralelní pracovní desky? Někdo z vás jistě má už praktické zkušenosti a věděl by, co by případně uspořádal jinak.
?
Z literatury jsem si sepsal následující seznam vybavení:
?
Zvětšovací přístroje Masky Napájecí zdroj Objektivy
Časovač expozice
Rámy na masky
Filtry
5 laboratorních misek
3 laboratorní pinzety
Nálevka
Odměrka
Teploměr
Testovací proužky pro fixační lázeň
Protectan
Kanystr na likvidaci
Rukavice
Řezací zařízení
Sušicí lis
2 lampy do temné komory
Skříň na papír atd.
Stůl pro sestavení
Míchací tyčinky
Plastové láhve
Sponky
Šňůra na prádlo
Zaostřovač zrna
Štětec (čištění desek a negativů)
Nůžky
?
Chybí v spotřebním materiálu něco základního?
piu58
> Stůl navrhnout tak, aby se na něm dalo pracovat „lineárně“, tj. … nebo jsou snad lepší řešení dva paralelní stoly.
€
Oddělení mokrého a suchého prostoru je vždy lepší řešení. Vystačíte si však i s jedním stolem, pokud mezi zvětšovacím přístrojem a miskami ponecháte volný prostor o šířce jednoho metru.
ultra8
Ahoj Thomasi,
€
Papír vlastně není třeba v tomto smyslu prát: jde spíše o to, aby se díky koncentračnímu gradientu z papíru odstranily chemikálie. Jelikož je tvůj PE papír takřka „zapečetěný“ a nemá silnější kartonový podklad, stačí ho nechat ve vodě relativně krátkou dobu (~ 30 min.).
€
Vypouštění chemikálií lze urychlit: K tomu se papír po krátkém „namáčení“ vloží do lázně s práškovou sodou: Rozpusťte hrstku práškové sody na dlaně v 1 litru vody a papír v ní nechte asi 1,5 minuty. Poté pokračujte v normálním namáčení. Místo práškové sody lze použít také „KODAK® Hypo Clearing Agent“. Myslím, že Tetenal nabízí něco podobného. Musíš to trochu hledat.
€
Soda způsobuje nabobtnání nosiče, takže, zjednodušeně řečeno, lze fixační prostředek lépe vymýt. Hypo lázně využívají síran sodný, který, opět zjednodušeně řečeno, nahrazuje fixační soli v nosiči a vytlačuje je. V stojaté vodě však síran sodný proniká do nosiče jen obtížně.
€
Nechávám svůj barytový papír několik hodin ležet ve vaně a občas vyměňuji vodu. Během této doby se chemikálie vysají z papírového nosiče a usadí se na dně vany, případně se při výměně vody vylijí.
€
Vysvětli mi prosím princip, jak může stojatá voda něco vysát z papírového nosiče.
€
Příklad: Pokud namočím barytový papír do tmavého inkoustu na dobu, po kterou obvykle fixuji, a vložím papír do stojaté vody, voda převezme barvu inkoustu, který ulpívá na povrchu papíru. Papírový podklad však zůstane (mírně) zbarvený. Teprve správné „praní“ pod mírně tekoucí vodou podklad od inkoustu očistí.
€
K „praní“ ve stojaté vodě jsem vždy skeptický. Pokud není k dispozici umyvadlo, doporučuji použít běžnou misku. Papír se v misce několikrát lehce pohne, aby byl vždy obklopen proudem vody. Voda se pak vymění 8krát. Při použití mastných rychlých fixačních lázní a fixačních dobách maximálně jedné minuty stačí tento postup pro archivní bezpečnost.
AchimBauer
Ahoj Harve, ahoj Patricku,
Druhý pokus o odpověď – něco se pokazilo.
?
Takže model 6001 zvládne s příslušným kondenzátorem formát až 6x7, podle návodu k použití, který najdete na?
www.kaiser-fototechnik.de/pdf/anleitungen/4420_2_de.pdf, ale jen pokud jsem to napsal správně, jinak použij vyhledávač.
Může ale fungovat i do formátu 6x9, pokud byla vyměněna součástka z obrázku 1. Stačí změřit otvor a zkontrolovat, zda je menší nebo větší než 9 cm.
Obrázek 2 zleva doprava: hlava s opálovou lampou, pak multigradová hlava a pak barevná hlava (s tou je také možné multigradové vyvolání, ale není to tak pohodlné)
Obrázek 3: pokud má kondenzor levý bajonetový konektor, nic nefunguje; pokud má pravý, možná ano, pokud již neexistuje třetí verze. Pozor, u formátu 6x7 jsou skla hranatá.
?
S pozdravem Achim
?
?