grommi
Ahoj všichni,
navzdory všem pesimistickým předpovědím se stále můžeme těšit z bohaté a kvalitně sestavené filmové nabídky. Je mi však jasné, že vzhledem k napjaté situaci na trhu lze nové filmy vyvíjet a vyrábět jen s velkými obtížemi. Efkes jsem se kvůli známým problémům s kvalitou vyhýbal, ale s oživením CHS 100 II se společnosti ADOX podařilo kvalitativně trefit do černého. O tom jsem se mohl přesvědčit na vlastní oči. Zda je nebo bude ekonomicky úspěšný, samozřejmě posoudit nedokážu.
U jednoho filmu však vidím celosvětový potenciál, a to u skutečného infračerveného filmu, jako byl slavný Efke IR820. Pokud by se tento film podařilo oživit na úrovni ADOXu, měl by se jako jediný svého druhu dlouhodobě prodávat i za ziskovou cenu. ADOX již dokázal, že originál může s přehledem překonat.
S pozdravem – Reinhold
TiMo
To by bylo fajn. Obávám se však, že infračervená fotografie je už tak dost úzká specializace.
S filmy Superpan (a podobnými) a Ilfordem se v infračervené fotografii dá už teď dost vykouzlit.
Ale Efke 820IR na úrovni Adoxu by byl fakt super.
€
Reinholde, pokud ještě potřebuješ IR820, mám jich ještě pár na skladě.
€
Timgruss
Renate
Infračervené snímky vypadají hezky. Ale tyto efekty se rychle okoukají a jen málokdy se dají kreativně využít. Moje potřeba infračervených snímků je tedy mizivá.
€
S pozdravem
€
Renate
CPD
To by bylo určitě fajn. Jenže – už je to pár let, co jsem naposledy používal infračervený film. Také si nedokážu představit, že by po něm byla velká poptávka. Bohužel!
?
Měj se!
grommi
Velká poptávka možná ani není nutná. Když vidím, jak je segment filmů o citlivosti 100 přeplněný a že se vzhledem k dosažitelným cenám nevyplatí uvádět na trh film ADOX o citlivosti 400, ptám se sám sebe, jak by to vypadalo s filmem bez konkurence za zhruba 10 € za kus. Nejednalo by se přitom o šestý klon Kentmere, APX-N, RPX, Berger nebo bůhví čeho, ale o jedinečný produkt, který nikde jinde není k dostání ani za peníze, ani za dobré slovo.
?
Takže citlivost CHS 100 II na infračervené záření by přece měla být možná. Pokud to dokázala Efke, proč ne i ADOX?
?
S pozdravem – Reinhold
AntiLynd
Je mi líto, že tě tu všichni trochu zahrnujeme svými zcela odlišnými prioritami, ale i já si myslím:
pokud má někdo právě nervy, čas, energii a peníze na vývoj a uvádění nových filmů na trh, měl by tyto zdroje prosím investovat do něčeho smysluplnějšího. Pro mě to v současné době znamená především: do oblasti svitkových filmů.
€
Například znám jen jediný barevný diafilm, který je v současné době pro tento formát k dispozici. Hrdinský byl proto nápad vyrobit z surového materiálu RSX-II-200, který naštěstí v současné době zpracovává jedna severoněmecká filmová společnost do různých cenově dostupných úzkých a 35mm formátů, také formát 120. Bohužel ji podle mého názoru realizoval nesprávný dodavatel. A není ani nijak zvlášť perspektivní, protože materiál jednou dojde a my tu zase zůstaneme jen s Velvií. Zde by tedy bylo zapotřebí skutečně nový vývoj jako skutečná alternativa k této.
€
Skvělé by dále bylo oživení formátu 220, ať už barevného nebo černobílého.
Neutrino
Nový kvalitní infračervený film by samozřejmě byl fajn, ale i já pochybuji, zda by měl takový úspěch. Nic se samozřejmě nedá vyloučit, ale právě skutečnost, že v současné době existují přinejmenším tři filmy vhodné pro infračervené snímkování (i když jejich citlivost v infračerveném spektru není tak vysoká), mě v tom trochu znejisťuje.
€
AntiLynd, co tím myslíš, že v současné době existuje pouze jediný barevný diafilm v rolkovém formátu? Já jich napočítávám čtyři: Velvia 50, Velvia 100, Provia 100F a samozřejmě ještě Agfu, která je k dostání pod značkami Rollei a Lomo.
€
V oblasti formátu 220 to bohužel opravdu vypadá chudě, ale alespoň existují Portra 160 a Portra 400 ve formátu 220. Bohužel je cena dvakrát vyšší, než když si koupíš dva formáty 120. Za stejné množství filmu tedy zaplatíš víc. Pro větší focení, kde nechceš tak často měnit film, se to ale možná vyplatí.
AntiLynd
Dobře, Velvia 50 a 100 jsem si dovolil považovat za film, protože mi jde o skutečné alternativy. Provia už nějakou dobu nemohu najít v obchodech, kterým důvěřuji, a proto jsem předpokládal, že se přestala vyrábět. Pokud jsem se mýlil, je to samozřejmě dobrá zpráva, protože by to skutečně byla alternativa k Velvii (která mi moc nesedí). A nakonec ten Agfa, o kterém mluvíš, to je, pokud vím, právě ten materiál, který jsem zmínil výše a který je v současné době k dostání pod nejrůznějšími obchodními názvy a s velkými výkyvy v kvalitě.
Neutrino
Myslím, že tě můžu uklidnit, Provia 100F ve formátu 120 se rozhodně nevyrábí. No, jistotu samozřejmě mít nikdy nemůžeš, ale alespoň nic nenasvědčuje tomu, že by tomu tak bylo. Všichni běžní online prodejci ji mají v nabídce, u mě ve Vídni ji mají jako vždy i fotoobchody (ty, které se ještě zabývají analogovou fotografií). Opravdu smutné však bylo vyřazení Provia 400. Jako středoformátový film jsem ji už ani nemohl vyzkoušet. Je sice ještě Agfa jako diafilm s vyšší citlivostí, ale kvalita zdaleka nedosahuje úrovně Fuji.
grommi
To máš štěstí, Isabello.
AchimBauer
Ahoj Reinholde,
To zase není tak, že by se nic nového nedělo. V USA se zase dají sehnat nové filmy Svema a Tasma i ručně navinuté speciální filmy, a to dokonce docela levně, pokud nepočítáš poštovné a další náklady.
€
Co se týče infračerveného filmu, vyrob si ho sám.
V posledních dnech jsem o tom něco četl na Aphogu, kde někdo hledá spolupracovníky na dodatečnou senzibilizaci filmů.
€
Jestli to funguje, to nevím, ale podívej se tam.
€
S pozdravem Achim
Wolfgg
Vzhledem k tomu, že snad brzy dorazí nové barevné filmy z Itálie, zde je ohlédnutí za stavem z roku 1983:
Scotch Chrome 100 s decentními barvami a typickým „podpisem na okraji“, zakoupený, podrobený expozici a vyvolaný v roce 1983:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
A tehdejší lahůdka 640T, rovněž zakoupený, podrobený expozici a vyvolaný v roce 1983:
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
Všechny snímky jsem si tehdy sám vyvolal v originální chemikálii Kodak E6, naskenoval pouze na Epson 4870, bez dalšího zpracování.
S pozdravem Wolfgang
…