grommi
Witam wszystkich,
pomimo wszystkich pesymistycznych prognoz nadal możemy cieszyć się bogatą i wysokiej jakości ofertą filmową. Zdaję sobie jednak sprawę, że w obecnej napiętej sytuacji rynkowej opracowywanie i produkcja nowych filmów wiąże się z ogromnymi trudnościami. Unikałem filmów Efke ze względu na znane problemy z jakością, ale wraz z ponownym wprowadzeniem na rynek CHS 100 II firma ADOX odniosła strzał w dziesiątkę pod względem jakości. Przekonałem się o tym na własnej skórze. Nie jestem oczywiście w stanie ocenić, czy odniesie on sukces komercyjny.
Widzę jednak pewien potencjał na rynku światowym dla filmu, a mianowicie prawdziwego filmu na podczerwień, takiego jak nieżyjący już Efke IR820. Jeśli uda się przywrócić ten film na poziomie ADOX, to jako jedyny w swoim rodzaju powinien on sprzedawać się w dłuższej perspektywie w opłacalnej cenie. ADOX udowodnił już, że z łatwością może przewyższyć oryginał.
Pozdrawiam – Reinhold
TiMo
Byłoby fajnie. Obawiam się jednak, że IR to już bardzo wąska nisza.
Z Superpanem (i podobnymi) oraz Ilfordem można już sporo zdziałać w zakresie IR.
Ale Efke 820IR na poziomie Adoxu byłby naprawdę świetny.
€
Reinhold, jeśli nadal potrzebujesz IR820, mam jeszcze sporo na zapasie.
€
Pozdrawiam, Tim
Renate
Filmy w podczerwieni dają ładny efekt. Jednak takie efekty szybko się nudzą i rzadko da się je wykorzystać w kreatywny sposób. Moje zapotrzebowanie na filmy w podczerwieni jest więc znikome.
€
Pozdrawiam
€
Renate
CPD
Byłoby to z pewnością miłe. Tyle że... minęło już sporo lat, odkąd ostatni raz korzystałem z filmu na podczerwień. Trudno mi też sobie wyobrazić, żeby był na to duży popyt. Niestety!
?
Ciao!
grommi
Być może wcale nie jest potrzebny duży popyt. Kiedy widzę, jak bardzo nasycony jest segment rynku filmów 100-klatkowych i że przy obecnych cenach nie opłaca się wprowadzać na rynek filmu ADOX 400, to zastanawiam się, jak wyglądałaby sytuacja w przypadku filmu bez konkurencji, kosztującego z grubsza 10 euro za sztukę. Nie chodziłoby tu przecież o szósty klon Kentmere, APX-N, RPX, Berger czy cokolwiek innego, ale o wyjątkowy produkt, którego nigdzie indziej nie ma, ani za pieniądze, ani za dobre słowa.
?
Więc z pewnością możliwe byłoby uwrażliwienie CHS 100 II na promieniowanie podczerwone. Skoro Efke to potrafiło, dlaczego nie ADOX?
?
Pozdrawiam – Reinhold
AntiLynd
przepraszam, że wszyscy trochę cię tu przytłaczamy naszymi zupełnie odmiennymi priorytetami, ale ja też uważam, że:
jeśli ktoś ma teraz cierpliwość, czas, energię i pieniądze na tworzenie i wprowadzanie na rynek nowych filmów, powinien zainwestować te zasoby w coś bardziej sensownego. Dla mnie oznacza to obecnie przede wszystkim: w dziedzinę filmów zwojowych.
€
Na przykład znam tylko jeden kolorowy film slajdowy, który jest obecnie dostępny w tym formacie. Bohaterskim pomysłem było więc stworzenie filmu 120 z surowca RSX-II-200, który na szczęście firma filmowa z północnych Niemiec przetwarza obecnie na różne niedrogie formaty wąskokadrowego i 35 mm. Moim zdaniem niestety zrealizował go niewłaściwy dostawca. Nie jest to też rozwiązanie szczególnie przyszłościowe, ponieważ w pewnym momencie materiał po prostu się skończy i znów zostaniemy tylko z Velvią. Potrzebny byłby więc prawdziwy nowy produkt jako realna alternatywa dla tej ostatniej.
€
Wspaniałe byłoby również przywrócenie formatu 220, czy to w kolorze, czy w czerni i bieli.
Neutrino
Nowy, dobry film na podczerwień byłby oczywiście świetną sprawą, ale ja też wątpię, czy odniosłaby to taki sukces. Oczywiście niczego nie można wykluczyć, ale właśnie fakt, że obecnie dostępne są co najmniej trzy filmy przystosowane do fotografii w podczerwieni (nawet jeśli ich czułość nie sięga aż tak daleko w zakresie IR), budzi we mnie pewne wątpliwości.
€
AntiLynd, co masz na myśli, mówiąc, że obecnie istnieje tylko jeden kolorowy film slajdowy w formacie rolkowym? Ja naliczam cztery: Velvia 50, Velvia 100, Provia 100F i oczywiście Agfa, który jest dostępny pod markami Rollei i Lomo.
€
W formacie 220 sytuacja wygląda niestety dość skromnie, ale przynajmniej są Portra 160 i Portra 400 w formacie 220. Niestety cena jest dwukrotnie wyższa niż w przypadku zakupu dwóch rolek 120. Płaci się więc więcej za tę samą ilość filmu. Jednak w przypadku większej sesji, podczas której nie chce się zbyt często zmieniać filmu, może się to opłacić.
AntiLynd
No cóż, pozwoliłem sobie potraktować Velvię 50 i 100 jako filmy, bo przecież chodzi mi o prawdziwe alternatywy. Provia już od jakiegoś czasu nie jest dostępna w moich sprawdzonych sklepach, dlatego założyłem, że została wycofana z produkcji. Jeśli się myliłem, to oczywiście dobra wiadomość, bo byłaby to rzeczywiście alternatywa dla Velvii (która nie do końca mi odpowiada). I na koniec Agfa, o której mówisz – o ile wiem, to właśnie ten materiał, o którym wspomniałem powyżej, który obecnie jest dostępny pod różnymi nazwami handlowymi i charakteryzuje się dużymi wahaniami jakości.
Neutrino
Myślę, że mogę cię uspokoić – Provia 100F w formacie 120 z pewnością nie została wycofana. No cóż, oczywiście nigdy nie ma całkowitej pewności, ale przynajmniej nic na to nie wskazuje. Wszyscy popularni sprzedawcy internetowi mają go w swojej ofercie, a u mnie w Wiedniu sklepy fotograficzne (które nadal zajmują się fotografią analogową) również oferują go jak zawsze. Naprawdę smutne było jednak wycofanie Provia 400. Jako użytkownik średniego formatu nie miałem nawet okazji go wypróbować. Co prawda nadal istnieje Agfa jako film diapozytywowy o wyższej czułości, ale jego jakość nie dorównuje Fuji.
grommi
Cieszę się z twojego szczęścia, Izabello.
AchimBauer
Cześć Reinhold,
Nie do końca tak jest, że niewiele się dzieje. W USA znów można dostać nowe filmy Svema i Tasma oraz ręcznie nawijane filmy specjalistyczne, i to nawet całkiem tanio, jeśli nie liczyć kosztów wysyłki i innych dodatkowych opłat.
€
Jeśli chodzi o film na podczerwień, to może sam go zrobisz.
W ostatnich dniach czytałem coś na ten temat na forum Aphog – ktoś szuka tam osób do wspólnego ponownego uczulania filmów.
€
Nie wiem, czy to się sprawdzi, ale może tam zajrzysz.
€
Pozdrawiam, Achim
Wolfgg
Ponieważ, miejmy nadzieję, wkrótce pojawią się nowe kolorowe filmy z Włoch, oto spojrzenie wstecz na rok 1983:
Film Scotch Chrome 100 o stonowanej kolorystyce i charakterystycznym „podpisie na krawędzi”, zakupiony, poddany naświetlaniu i wywołany w 1983 roku:
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Oraz ówczesna perełka 640T, również zakupiona, naświetlona i wywołana w 1983 roku:
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
Wszystkie wywołane samodzielnie w oryginalnych chemikaliach Kodak E6, zeskanowane wyłącznie za pomocą Epson 4870, bez dalszej obróbki.
Pozdrawiam, Wolfgang
…