Patrick Chciałbym dowiedzieć się, czy ktoś ma doświadczenie w wywoływaniu filmu CHS 100 II przy użyciu wywoływacza Neofin Blau. Kiedy ostatnio przeglądałem sklep internetowy FOTOIMPEX, przeczytałem w opisie wywoływacza Neofin Blau, że został on zaprojektowany specjalnie do wywoływania filmów jednowarstwowych, takich jak seria CHS, które dzięki niemu uzyskują wyjątkową ostrość i drobne ziarno. Jednak nie mogę znaleźć czasów wywoływania dla Neofin Blau w broszurze CHS II, ani na stronie „Massive Dev Chart”. € Być może zamierzam zabrać ze sobą w podróż mój koreks i pomyślałem, że opakowanie Neofin Blau w małych fiolkach mogłoby się przydać. € Czy opis Neofin Blau nie dotyczy już filmu CHS 100 II? € Z poważaniem, Patrick.
Renate Cześć Patrick, Do tej pory zawsze wywoływałem stare filmy CHS z czasów Efke w wywoływaczu Neofin Blau. Byłem bardzo zadowolony z wyników. Nie testowałem jeszcze CHS II, ponieważ w lodówce mam jeszcze zbyt wiele starych filmów CHS, które najpierw chcę zużyć. Poza tym CHS II nie jest jeszcze dostępny w formie filmu zwojowego. W tabeli wywoływaczy jako wywoływacz podany jest między innymi FX-39. Byłby to wywoływacz o charakterystyce zbliżonej do Neofin Blau. Jednak opakowanie tego wywoływacza nie jest zbyt praktyczne. Pozdrawiam Renate
Olivinyl Cześć wszystkim, FX-39 nie przypomina kolorem Neofin Blau, ale jest podobny do Neofin Rot i bardzo do niego zbliżony! http://forum.fotoimpex.de/index.php?showtopic=3155&p=17151 Pozdrawiam, Oliver
Renate Cześć Olivinyl, ? Neofin Rot i Neofin Blau nie różnią się pod względem właściwości. Neofin Rot został skomponowany tak, aby umożliwić wywołanie nawet filmów o wyższej czułości w akceptowalnym czasie. Neofin Blau działa tylko z filmami o niskiej czułości. Ponieważ oryginalny Neofin Rot nie jest już dostępny, w tym przypadku trzeba sięgnąć po FX-39. Nie ma on jednak praktycznych tulei. W przypadku filmów 100 zarówno Neofin Blau, jak i Neofin Rot działają równie dobrze.? ? Pozdrawiam ? Renate
Patrick Cześć Renate, Oliver, bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi i wyjaśnienia. Chyba muszę jak najszybciej wypróbować zestaw CHS 100 II / FX-39 i/lub Neofin Blau! € Pozdrawiam, Patrick.