Photux
Ahoj všichni,
chtěl jsem dnes zkusmo vyvolat film APX100 (starší verze) ve vývojce Silvermax – lahvička, respektive její obsah, však vypadá nažloutle (místo čirého) a zdá se, že se v ní objevují nepatrné sraženiny. Použil jsem Protectan (to už dělám u všech vývojek).
Jak je známo, u RODINALU je takové zabarvení zcela normální, u D76, který jinak rád používám, je to však jasný znak toho, že vývojka je zkažená.
€
Abych nic neriskoval (důležité snímky), vyvolal jsem film místo toho v FX39. Má někdo z vás zkušenost, zda bych měl vývojku Silvermax ještě vyzkoušet s nějakým méně důležitým filmem, nebo ji raději rovnou vyhodit?
€
Pozdravy ze slunného Hannoveru
Daniel
TiMo
Ahoj Danieli,
také mám mírné zažloutnutí a nevadí mi to. Doporučuji přelít vývojku do skleněné láhve. Určitě bych to vyzkoušel, než to vyhodíš.
?
S pozdravem
Tim
Renate
Dobrý den,
pro takové případy existuje jednoduchý test. Odstřihněte si kousek filmu a vyvolávejte jej na světle po dobu 5 minut za stálého pohybu. Poté film krátce zafixujte, dokud se nevyčistí. Při přiložení k lampě by se mělo objevit zvýšení denzity, které odpovídá přibližně správně vyvolanému začátku filmu. Kromě toho by neměly být vidět žádné šmouhy. Pokud tomu tak je, je vývojka použitelná, jinak ji vyhoďte. K tomu používám buď jazýček filmu, který se má vyvolat, nebo kousek prošlého filmu.
S pozdravem
Renate
Photux
Díky za vaše odpovědi! Ten nápad s kouskem filmu je dobrý.
€
Jde „jen“ o 50ml lahvičku, kterou jsem si objednal spolu s „překvapením“ – prostě jen proto, abych zjistil, co všechno dokáže vývojka z toho filmu dostat. Proto se převádění do jiné nádoby asi nevyplatí.
TR
Zdravím. Takhle také testuji svou vývojku pro negativy (pomocí testovacího filmu, který si k tomu schovávám a z něhož vždy odkrojím kousek). U Xtolu však trvá jen asi 40 sekund, než se u APX 100 objeví denzita. To mi stačí k tomu, abych usoudil, že vývojka ještě funguje. Kousek filmu předem úplně navlhčím vodou, aby se ztmavnutí způsobené vlhkostí nezaměnilo za denzitu. Fixaci při tom neprovádím.
Renate
Dobrý den,
u Xtoolu to lze zjednodušeně řešit tak, že vývojka buď funguje, nebo ne. Jiné vývojky však po krátké době vykazují denzitu, ale kvůli svému stáří nedokážou vyvolat maximální hustotu nebo mají sklon k tvorbě šmouh. Proto v tomto případě upřednostňuji podrobnější test. Správné posouzení vzorku filmu je možné až po ustálení. Stačí, když je film vyčištěný. Doplňkové fixování není nutné.
Tento postup používám v mírně upravené podobě také k získání výchozí hodnoty pro nové doby vyvolávání u dosud nevyzkoušených kombinací filmu a vývojky. Hledá se přitom doba, při které je D-Max filmu právě dosažen.
S pozdravem
Renate
Wolfgg
Ahoj,
nejlepší je to s kouskem filmu nejprve vyzkoušet na vývojce, o které máš jistotu, že je v pořádku, abys získal představu o tom, jak probíhá denzita a jak rychle k ní dochází, když je vývojka ještě v pořádku.
Takže: prostě za normálního denního světla/osvětlení místnosti neustále pohybujte kouskem filmu (např. připevněným na kolíčku na prádlo) ve vývojce, jak popsala Renate, a přitom pozorně sledujte, jak se tvoří denzita. Díky silnému přeexponování totiž přichází poměrně rychle a důležité je, aby se z pohledu od strany vrstvy vytvořila sytá černá, ne jen šedá, a pak se už nic nedělo. Jakmile totiž jednou uvidíte, jak rychle se při neporušené vývojce objevuje a vypadá denzita, můžete si ušetřit fixaci a velmi rychle poznáte, když něco není v pořádku, tedy když vývojce chybí redukční síla. Tento rychlý test je rozhodně vhodné provést předem i u velmi důležitých snímků, s výše uvedenou zkušeností trvá jen pár minut a případně vám ušetří věčné nadávání.
S pozdravem Wolfgang
Renate
Dobrý den,
správné vyhodnocení testovacího proužku je možné pouze při průsvětu, a proto je nutné jej zafixovat. Vše ostatní je jen hádání.
S pozdravem
Renate