MNossi
Cześć!
Czy obiektywem Anaret 4,5/80 (zamontowanym na aparacie Opemus 5) można powiększać negatywy formatu KB, czy też potrzebny jest obiektyw 50 mm?
Jak zawsze dziękuję za wskazówki.
Mario
Urnes
Tak, możesz. Jednak maksymalny współczynnik powiększenia jest nieco mniejszy.
Pozdrawiam, Sven.
TR
Negatywy 35 mm powiększam na mniejsze formaty zazwyczaj przy użyciu obiektywu 80 mm, dzięki czemu głowica powiększalnika nie znajduje się zbyt nisko. Dodatkowo mam w ten sposób pewność, że negatyw zostanie prawidłowo odwzorowany aż po same krawędzie (obiektyw powiększający do formatu średniego ma przecież większy krąg obrazowy niż ten do formatu 35 mm).
Wolfgg
... a czas naświetlania byłby również dłuższy, ponieważ światło nadal rozprasza się na format 6x6, a wykorzystuje się tylko jego ułamek (jeśli stosuje się kondensor, to oczywiście musi on pozostać ustawiony na format 6x6). Czy jednak staje się to uciążliwe dopiero w przypadku większych formatów lub większej liczby zdjęć?
?
Pozdrawiam, Wolfgang
piu58
[align=center]> a czas naświetlania byłby również dłuższy, ponieważ światło nadal rozprasza się na format 6x6[/align]
?
Nie. Czas naświetlania zależy od wartości przysłony. Krąg obrazowy obiektywu nie ma tu żadnego znaczenia.
?
Zyskano by, gdyby zmienić układ kondensora lub mieszalnik światła, tak aby światło żarówki skupiało się na mniejszym negatywie.
Wolfgg
Uwe, moja odpowiedź chyba nie była wystarczająco wyczerpująca. W *porównaniu* z „standardowym” rozwiązaniem, czyli obiektywem 50 mm i odpowiednim kondensorem (lub skrzynką mieszającą), czas naświetlania wydłuża się, gdy umieści się kliszę KB w powiększalniku ustawionym na format 6x6. W końcu znaczna część światła jest wtedy zasłonięta przez maskę KB. Czasami też tak robię. Jeśli mam głównie filmy zwojowe i tylko trochę klisz KB, to jestem zbyt leniwy, żeby przełączać się na KB.
?
Jeszcze jedna uwaga do Mario: Negatyw KB w powiększalniku 6x6 musi być starannie zamaskowany, tzn. żadne światło nie może przedostać się obok negatywu na płytę podstawową, co może łatwo prowadzić do zamglenia (szare światła). W przypadku gęstych negatywów wystarczy już światło przechodzące przez otwory perforacyjne.
?
Pozdrawiam, Wolfgang