MNossi
Ahoj!
Stává se mi pořád, že po cestách už přesně nevím, kde byly jednotlivé snímky pořízeny.
Děláte si poznámky, nebo jak to řešíte?
Díky za vaše odpovědi!
Mario
?
?
Renate
K pořízeným snímkům si dělám poznámky. U KB nejsou tak podrobné, u MF a GF jsou naopak velmi detailní. Navíc si na cestách vždy píšu deník.
€
Pořídila jsem si digitální diktafon, který si chci brát s sebou na fotografické výlety. To ale má smysl jen tehdy, když si hlasové poznámky pravidelně zapisuji. Přístroj je však tak nový, že jsem ho ještě na žádném fotografickém výletě nepoužila.
€
S pozdravem
€
Renate
piu58
Zkoušel jsem diktafon. Připadalo mi to nepraktické, hlavně to přehrávání.
€
Vždycky mám u sebe malý zápisník.
Urnes
No, na všechno existuje nějaká aplikace. Pro majitele smartphonů je tu extif4film. V předvolbách si nastavíš své vybavení a pak už jen zadáš údaje o záznamu, geodata se dají nastavit automaticky a každou filmovou roli lze očíslovat. Kdo pracuje hybridním způsobem, může tyto údaje později zapsat přímo do naskenovaných snímků.
Jinak stačí starý dobrý zápisník. Můžeš si také připravit tabulku, do které budeš zapisovat údaje o natáčení.
S pozdravem Sven.
AchimBauer
Dobré ráno, Mario.
?
Dříve jsem na cestách vždy fotil na diafilm, proto jsem jako první snímek vždy vyfotil kartonovou ceduli s mou adresou, pro případ, že by se film při vyvolávání ztratil. K tomu jsem přidal datum, číslo filmu a fotoaparát (protože jsem používal několik těles), celé to bylo doplněno o diktafon, který tehdy ještě nebyl digitální, a krátké písemné poznámky, aby se ostatní informace daly snadno roztřídit.
Dnes bych si pravděpodobně vzal s sebou malý digitální fotoaparát s funkcí GPS, jakou mají i mnohé mobilní telefony, a občas tak zaznamenal polohu. Samozřejmě by se dalo vést i podrobný deník a zapisovat si všechny údaje o expozici, včetně použitého objektivu. Ale trochu odpočinku na dovolené neuškodí.
?
S pozdravem Achim
Georg
Mám sešit formátu A5 se spirálovou vazbou a 100 stranami. Do něj jsem si ručně vytvořil tabulku na šířku se sloupci
Číslo filmu
Datum
Číslo snímku
Motiv
Ohnisková vzdálenost
Měření expozice
Skutečná expozice
€
Oproti digitálním pomůckám, které také používám (diktafon, počítač), má zápisník tu výhodu, že ho v případě potřeby lze nechat ležet déle a použít k nahlédnutí. Diktafon používám, když fotím digitálně, protože při tom používám jen málo technických nastavení. Ve východní Evropě jsme jednou v ruinách panského sídla absolvovali skvělou prohlídku s místní starou paní, která ještě znala poslední potomky majitelů. S jejím svolením jsem celou prohlídku nahrál na diktafon a získal tak informace, které v žádném průvodci nenajdete, a navíc jedinečný kousek ústní historie. Lituji jen toho, že mám jen jednoduchý přístroj, který nelze připojit k počítači.
TR
Dělám si poznámky jen v případě, že se mají snímky opakovat. Jinak mi nepřipadá smysl si pamatovat, například s jakou clonou byla fotografie pořízena, když člověk svou techniku (resp. její vlastnosti) stejně zná.
€
Edit: Aha, jde o místa / cestování – to mi uniklo.
plaubelpeco
K téměř každému snímku (velkoformátovému) si dělám podrobné ručně psané poznámky, jako např.: naměřená expozice, prodloužení expozice vysunutím závěrky, prodloužení expozice pro efekt černého štítu, skutečná expozice, nastavení standardů, údaje o zaostření a hloubce ostrosti.
Údaje o expozici (N -/+) potřebuji také pro vyvolání filmů.
Od poslední fotografické dovolené používám také Exif4Film, což má tu výhodu, že později mám k dispozici i GPS data a případně i „srovnávací fotografii“.
Gast
Vytvořil jsem si formulář (formát DIN A5), do kterého zaznamenávám následující údaje:
Fotoaparát; značka filmu; kdy vložen; číslo snímku; datum pořízení a motiv. Do kolonky „motiv“ se případně doplňuje také informace o tom, jaký objektiv a jaký blesk byly případně použity.
Na dovolené si tyto údaje zapisuji do malého „blok s kroužkovou vazbou“.
?
otázka?