MNossi
Witam!
Szukam do mojego Axomat 4 szklanej wkładki do szuflady na filtry.
Sytuacja wygląda tak: folie filtracyjne Multigrade prawie zawsze się przecinają.
Szklarz? Nie ma szans, zamówiłem 3 szyby, żadna nie pasowała. Po prostu nie potrafi precyzyjnie przyciąć tak małych szyb.
Czy ktoś może mi pomóc?
Dzięki i pozdrawiam,
Mario?
Morte
Skoro szuflada znajduje się nad skraplaczem, to chyba powinna sprawdzić się też samodzielnie wykonana siatka z cienkiego drutu, prawda?
Nie wiem, jak duże są szuflady w modelu Axomat, ale w moim Krokusie zawsze kładę folie filtracyjne ADOX na blachach ramowych przeznaczonych na szkło na górze, bo są większe i nie chcę ich przycinać. Działa to świetnie.
AchimBauer
Cześć Mario,
Szklarz nie tnie szyb w tradycyjny sposób, tylko je nacina i łamie, co powoduje pewne niedokładności.
Jeśli szyby są za duże, to nie ma problemu – można je dopracować za pomocą kamienia szlifierskiego; jeśli są za małe, to niestety pech.
€
Pozdrawiam, Achim
jochen53
Cześć Mario,
Szkło można bez problemu ciąć i szlifować za pomocą tarczy diamentowej przy niskiej prędkości obrotowej i chłodzeniu wodą. Nie jest to jednak zadanie dla zwykłego szklarza, ale raczej dla kogoś, kto zajmuje się np. produkcją luster. Takie urządzenia były również dostępne w warsztacie szklarskim naszej uczelni (TU Monachium). Przy dużym nakładzie pracy i przy użyciu papieru do szlifowania lub kamienia do ostrzenia noży można również obrabiać krawędzie.