CPD
Dobré ráno!
€
€
Už velmi dlouho hledám náhradu za APX 25, proto mě zajímá model Retro 80s.
€
Objednal jsem si teď 10 rolí formátu 120. Jaká vývojka? Mám ještě D-76, Perceptol, Microphen a zbytky RODINALU.
€
Na tomto filmu mě mimo jiné zajímá rozšířená citlivost na červenou.€
€
Zprávu od Uwe Pilze už znám.
€
S pozdravem!
€
CP
€
ThomasPauly
I mně se Rollei 80S po prvním vyvolání v D-76/ID-11 při vizuálním posouzení negativů zpočátku zdál spíše tvrdý. Zvětšování (zvětšovací přístroj na studené světlo, gradace 2) a skenování negativů však proběhly bez problémů. Nanejvýš by se podle mého názoru dalo ještě vylepšit vykreslení stínů. K tomu bych při příštím cyklu nastavil citlivost o jeden až dva DIN níže. Doba vyvolávání by se pak oproti návodu zkrátila, což by samozřejmě zploštilo gradaci a zlepšilo vhodnost pro kondenzátorové zvětšovací přístroje.
€
Z ostatních zmíněných vývojek jsem ještě vyzkoušel Perceptol, který kromě harmonického podání tónů samozřejmě poskytuje skvělou zvětšovací schopnost, i když středně až nízkočutlivý svitkový film nutně nevyžaduje vývojku pro jemnozrnné filmy. €
€
Další pokusy bych prováděl s vývojkami, které zlepšují vykreslení světel zploštěním křivky černoty v horní oblasti. Mezi ně patří CG512/RLS. Doby vyvolávání pro tento film najdete v datovém listu. Dobrou volbou by mohla být také vývojka SILVERMAX, ale zatím jsem pro ni nenašel žádné doby vyvolávání, takže by bylo nutné je zjistit experimentálně.
€
Pokud hledáte materiál s nízkou citlivostí a rozšířená citlivost na červené světlo není důležitá, považuji za skvělý také nový RPX 25. Při expozici na jmenovitou citlivost a vyvolání v D-76 1+1 podle návodu 8 minut při 20 °C (Ilfordův kypovací rytmus) se již při prvním pokusu podařilo dosáhnout perfektního výsledku. Maximální kvalita, žádné problémy.
€
S pozdravem
€
tepe
CPD
Ahoj Tepe!
?
Moc děkuji za tvé poznámky!
?
Velmi často fotím v oblasti Středomoří, kde jsou kontrasty odpovídajícím způsobem vysoké: Film Ilford Pan F, který používám, je pak při vývoji v Perceptolu vystaven expozici na ISO 12/12, přičemž tato nízká citlivost jistě není způsobena pouze mou metodou měření.?
?
Není RPX do značné míry srovnatelný s Pan F? Vzdal jsem se prohledávání diskuzních vláken kvůli pověstem! Z RPX mám však jen omezenou radost, protože podle mého názoru ohrožují filmový projekt ADOX! Potřebuji totiž také plochý film, který Rollei RPX nenabízí.
?
U filmu 80s by mě lákala především rozšířená citlivost na červenou.
?
Mnoho pozdravů!
ThomasPauly
Film 80S podle mého názoru viditelně předčí i film Pan-F, pokud jde o jemné zrno. Jako původní letecký film je samozřejmě předurčen pro snímky krajiny. Atmosférické zákaly, které se rozptylují zejména v modré oblasti, nemají u superpanchromatických filmů Agfa-S, jejichž maximální citlivost leží v červené oblasti, tak velký vliv. U portrétů se (převážně načervenalé) rysy pleti zesvětlují, a tím opticky výrazně potlačují. U žárovkového světla nedochází ke ztrátě citlivosti, za to je však při velmi vysoké barevné teplotě nutné provádět více expozic. V tomto ohledu jsou emulze Agfa/Rollei přesným protikladem materiálů ADOX/ex-Efke.
?
Jako uživatel formátů KB a MF jsou pro mě rozlišovací schopnost a jemné zrno rozhodně důležité. Moje pokusy s Efke se odehrály před mnoha lety; tehdy však Efke (v té době ještě, stejně jako původní ADOX, označený jako 14 DIN) v těchto dvou kritériích výrazně zaostával za APX 25. Kouzlo 50. let se projevuje nejen ve zvláštních tónových hodnotách, ale také v těch banálnějších technických výkonových parametrech. V tomto ohledu mě tedy velmi těší, že s RPX 25 je nyní třída 15 DIN opět kvalitně zastoupena moderním materiálem.
?
Oživující se Adox Single-Layer 25, který je kultovním filmem a tím pádem povznesen nad úzkoprsé technokratické úvahy, si pravděpodobně jen kvůli zákazníkům GF udrží dostatečně velkou niku – pokud se vůbec objeví.
?
S pozdravem
?
tepe
CPD
Moje hlavní obava je, že při vysokém kontrastu snímků nedokážu objektiv 80s zvládnout. Budu fotografovat historickou architekturu a památky v kontextu krajiny. Částečně s delší ohniskovou vzdáleností z protilehlých kopců. Schopnost modelu 80s proniknout mlhou by tedy byla velmi vítaná. Otázkou zůstává, jaké filtry budu potřebovat. Surreálným snímkům nepřikládám přílišnou váhu. U filmu Pan F obvykle používám střední žlutý filtr, často také žlutozelený filtr, který tamní vegetaci trochu zesvětlí.
?
Normálně bych takový projekt realizoval ve velkém formátu 4x5 palců s filmem FP4+, který se mi líbí víc než TMX 100 nebo Delta 100. Velký formát tentokrát není možný, protože musím dlouhé úseky překonávat pěšky. Jinak se k některým místům vůbec nedostanu. Moje 6x9 Technika mi dá už tak dost práce. Tentokrát se snažím o velmi velké zvětšeniny (60x90 cm), proto ta otázka ohledně 80s. Kromě toho potřebuji možnost nastavení, proto Technika. Jinak by to šlo i jednodušeji!
?
Ještě jednou moc děkuji za tvé rady!
?
Ciao!
?
CP
grommi
Formát 6x9, kvalitní objektivy a film z 80. let – s tím můžeš zvětšovat na celé metry čtvereční, pokud zohledníš rozumné pozorovací vzdálenosti. Podle mého názoru nemusíš vůbec používat filtry; díky zvýšené citlivosti se i bez filtrů dosáhne vynikajícího rozlišení zelené barvy rostlin, nikdy to nebude taková šedá kaše jako u běžných filmů. Zda se smíříte s malým rozlišením stínů při modré obloze, musíte rozhodnout sami na základě zkušebních snímků. Stejně tak, která vývojka je pro vás vhodná. RODINAL pro statický vývoj by mohl být vhodný, běžný 30sekundový Agfa-Kipp rychle vyžere světla.
ThomasPauly
K tématu „změkčení světlých tónů“: Ve starém návodu k použití Paterson pro model FX-39 se zmiňuje možnost použít k tomuto účelu vývojku ve zvýšeném ředění 1+19. V tomto případě je třeba zdvojnásobit dobu vyvolávání. Viz příloha.
€
S pozdravem
€
tepe
€
CPD
Díky za tipy. Není FX-39 něco jako Neofin?
CPD
Zda se smíříš s malým rozlišením stínů při modré obloze, si musíš rozhodnout sám na základě zkušebních snímků.
?
?
?
?
?
?
Ale není to otázka expozice? S Spotbeli stejně exponuji na stíny. Pravděpodobně pak při odpovídajícím kontrastním rozsahu dosáhnu ještě nižší citlivosti při zkrácené době vyvolávání. Přibližně ISO 25/15 by pak mělo stačit, ale to ještě musím vyzkoušet.
?
Stejně si s sebou vezmu dva zásobníky na rolkový film (i když se mi dělá špatně, když pomyslím na tu váhu! Tyto zásobníky Linhof Rollex totiž váží každý 1400 g!)
?
Musím si ale pospíšit, protože výprava začíná už koncem července.
?
Mnoho pozdravů!
grommi
€
<blockquote class="ipsBlockquote" data-author="grommi" data-cid="17450" data-time="1401890889">
<div>
Zda se smíříš s malým rozlišením stínů při modré obloze, si musíš rozhodnout sám na základě zkušebních snímků.
€
€
€
€
</div>
</blockquote>
Nejen to. Film je prostě o 1–2 clony méně citlivý v modré části spektra. A stíny venku za pěkného počasí jsou prostě osvětleny modrou oblohou. To nezměníš žádným způsobem měření expozice. Tomu bys mohl čelit nanejvýš modrým filtrem, což je samozřejmě nesmysl, protože pak bys mohl rovnou použít „normální“ film. Pohled na diagram spektrální citlivosti v datovém listu to prozradí okamžitě a jasně ;-)
€
PS: jak jsem již řekl, zda se ti tento film se svými speciálními vlastnostmi bude líbit, nebo ne, zjistíš až při zkušebních snímcích. Tyto letecké filmy Agfa považuji za velmi zajímavé. Jsou to „machové“ mezi černobílými filmy. Přesným opakem jsou orto(pan)chromatické filmy, které mohou být neuvěřitelně jemné a velmi zdůrazňují „leteckou perspektivu“.
piu58
RR80s má u mnoha vývojek tendenci k rozptylování ve světlech, což je přesně opak toho, co by se v této oblasti očekávalo (ramena). To ztěžuje reprodukci světel. To je problém tohoto filmu pro uměleckou fotografii. Je to zvládnutelné, ale existuje to.
€
Jemné zrno je vynikající, stejně jako ostrost u většiny vývojek.
CPD
Díky za vaše rady! Nakonec tedy použiji film Pan F+, který dobře znám, s roztokem Perceptol 1+3! Všechno ostatní se mi teď zdá příliš složité. Zvlášť vzhledem k tomu, jak málo času mi na testování zbývá.
?
?
S pozdravem!