MNossi
Ahoj!
Mám tady vyklenutou desku pro můj Axomat 4. Nevím ale, jakým směrem se má objektiv našroubovat.
Do „důlku“ (kde pak téměř úplně zmizí)? Nebo na vyklenutí. Jedná se o objektiv Rogonar 50 mm.
Doufám, že mi rozumíte.
Díky za rady!
Mario???
effzwonull
Objektivy řady 50 se obvykle montují tak, aby byly zapuštěné (vyklenutí směrem nahoru). Pokud je to špatně, rychle si toho všimneš, protože pak nebudeš moci zaostřit.
S pozdravem, Stefan
jochen53
Ahoj Mario,
desku lze namontovat v obou směrech. Který směr je správný, závisí na použitém objektivu, poloze hlavní roviny a její ohniskové vzdálenosti. To si prostě musíš vyzkoušet. Myslím, že zapuštěná montáž bude spíš ta správná. Stačí vložit negativ, zhasnout světlo, zaostřit a pak změnit zvětšovací poměr. Pro některé objektivy stačí rovná deska. Pokud už není k dostání, dá se relativně snadno nechat vyrobit podle rozměrů zakřivené desky (hliník, mosaz nebo ocel, na tom nezáleží). Důležité: závit je M 39 x 1/26'', ne M 39 x 1. V každém případě dej mechanikovi objektiv na vyzkoušení, případně bude muset M 39 x 1 trochu přebrousit. Poté hezky nalakuj matným černým lakem.