MNossi
Cześć!
Mam tutaj wypukłą płytkę do mojego Axomat 4. Nie wiem jednak, w którą stronę należy wkręcić obiektyw.
W „zagłębienie” (tak, żeby prawie całkowicie zniknął)? Czy może na wypukłą powierzchnię. Obiektyw to Rogonar 50 mm.
Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi.
Dzięki za wskazówki!
Mario???
effzwonull
Obiektywy z serii 50 mm montuje się zazwyczaj tak, aby były osadzone w korpusie (wypukłą stroną do góry). Jeśli zamontujesz je nieprawidłowo, szybko to zauważysz, ponieważ nie będziesz w stanie ustawić ostrości.
Pozdrawiam, Stefan
jochen53
Cześć Mario,
Płytkę można zamontować w obu kierunkach. To, który kierunek jest właściwy, zależy od używanego obiektywu, położenia płaszczyzny głównej i jej ogniskowej. Musisz to po prostu wypróbować. Podejrzewam, że montaż wpuszczany będzie bardziej odpowiedni. Wystarczy włożyć negatyw, wyłączyć światło i ustawić ostrość, a następnie zmienić skalę powiększenia. W przypadku niektórych obiektywów wystarczy płaska płytka. Jeśli już jej nie ma, można ją stosunkowo łatwo wykonać na podstawie wymiarów płytki wypukłej (nie ma znaczenia, czy będzie to aluminium, mosiądz czy stal). Ważne: gwint to M 39 x 1/26'', a nie M 39 x 1. Na pewno daj mechanikowi obiektyw do wypróbowania, może będzie musiał nieco dokroić M 39 x 1. Potem ładnie pomaluj matową czarną farbą.