Benjamin_
Dobrý den,
jsem nováček v oblasti vyvolávání analogových filmů a právě jsem si u FOTOIMPEXu zakoupil analogové startovací sady. Jako černobílý film mám Kentmere 400 a rád bych věděl, zda jej mohu vyvolat pomocí vývojky ADONAL, a pokud ano, jak zjistím potřebné časy.
€
Doufám, že mi tuto začátečnickou otázku odpustíte.
€
S pozdravem
Benjamin_
Neutrino
Vítej!
€
V zásadě lze každý film vyvolat v jakékoli černobílé vývojce. Výběr filmu a vývojky záleží čistě na tvém osobním vkusu. Kentmere 400 je film s příjemnou charakteristikou, ale poměrně hrubým zrnem. ADONAL vyvolává velmi ostré snímky, vydrží dlouho i po otevření, ale také má spíše hrubé zrno. Pokud tedy preferuješ zrnitý obraz, je tato kombinace pro tebe ta správná.
€
Doba vyvolávání je uvedena například v datovém listu ADONAL (RODINAL):
http://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/37805_1_RODINAL-Datenblatt.pdf
Svůj Kentmere 400 sice v seznamu nenajdeš, ale musíš vědět, že Ilford HP5 je téměř identický. Můžeš tedy bez problémů pracovat s touto dobou.
€
Dalším zdrojem informací o dobách vyvolávání je následující webová stránka:
http://www.digitaltruth.com/devchart.php
Samozřejmě nelze slepě věřit všemu, co je tam uvedeno, a navíc vždy záleží na osobním vkusu a účelu použití filmu, jak dlouho a při jaké teplotě se vyvolává, ale v mnoha případech jsou tyto časy užitečné jako první orientační bod.
Benjamin_
Ahoj Neutrino,
děkuji za podrobnou odpověď, moc mi to pomohlo.
Morte
Ahoj,
s filmem Kentmere 400 pracuji velmi často a rád. Mimochodem mi nepřipadá o nic hrubozrnnější než jiné filmy této třídy, třeba Tri-X. Foma 400 je hrubší. Všechny vypadají dobře.
Kentmere se velmi dobře kombinuje s ADONALem/RODINALem. V databázi Digital Truth, na kterou odkazuji výše, najdeš časy pro tuto kombinaci. Tip: Použij 1+50, ne 1+25. Výsledek bude jemnější. Trvá to jen o něco déle. Uvedených 20 minut mi ale (jako téměř vždy) připadá příliš dlouhých. Film je pak příliš kontrastní a hůře se z něj dělají zvětšeniny (= dělají se z něj zvětšeniny). V Adonalu vyvolávám Kentmere 400 v poměru 1+50 po dobu 13 minut. To zcela stačí, šetří to nervy a vytváří prostě hezčí odstíny šedé. Adonal velmi pěkně vynáší „charakter“ filmu. Kromě ostrosti vytváří také výraznější zrno. Zda je to dobré, záleží na snímku a na vkusu.
Pokud chceš jemné zrno, můžeš použít ATOMAL 49 (A49) od ADOXu, který je také levně k dostání u FOTOIMPEXu. Příprava roztoku není žádný problém. Roztok pak vydrží věčnost. Ne tak dlouho jako RODINAL, ale zcela dostačující. Kentmere 400 vyvolávám v základní roztoku A49 (co to je, je uvedeno na obalu) po dobu 7,5 minuty. Výsledkem jsou negativy s jemným zrnem, které jsou vyvážené. Ne tak charakteristické jako u ADONALU, ale přesto velmi pěkné. A49 je mimochodem také klasická (Orwo) chemie, která již potěšila generace fotografů.
Benjamin_
Ahoj Morte,
dobře, zkusím to s expozicí 1+50 po dobu 13 minut. Dnes ráno jsem nafotil celý film a už se těším na vyvolání. Existují nějaké obecné zásady, jak dlouho mám nechat působit ustalovač?
?
S pozdravem
Benjamin:
Photux
Základní pravidlo zní: doba fixace = dvojnásobek doby vyjasnění. Doba vyjasnění je doba, po které je nevyvolaný filmový pás (např. z počátku kazety) viditelně čirý. K tomu obvykle dojde po 1–2 minutách, takže by měla stačit 4minutová fixace. Poté, co se mi několikrát stalo, že jsem měl nedostatečně zafixované negativy, fixuji nyní vždy 6–8 minut. Při příliš dlouhé fixační době by tím mohl trpět obraz, takové problémy jsem však nikdy neměl. Možná je to také tím, že svůj fixační roztok (Tetenal Superfix nebo ADOX Adofix) vždy ředím v poměru 1+9, abych ušetřil chemikálie.
€
Důležité: I při fixaci filmem kývejte (na rytmu příliš nezáleží), abyste dosáhli opravdu rovnoměrných výsledků.
€
€
Mimochodem mohu jen potvrdit, že Kentmere 400 je dobrý film, výsledky se mi líbí téměř ještě víc než u mého předchozího standardu, Tri-X od Kodaku. Většinou vyvolávám v D76, který je levný, má jemné zrno a z prakticky každého filmu vytáhne slušné výsledky. RODINAL v poměru 1+50 se mi osobně vždycky zdál dost ošklivý, 1+25 mi vyhovuje mnohem víc. Je to ale věc vkusu, takže v případě pochybností to prostě vyzkoušejte! :)
Benjamin_
Ahoj, právě jsem vyvolal svůj první film a musím přiznat, že to dopadlo úplně špatně, i když jsem to vlastně dělal pečlivě. Jediné vysvětlení, které mě napadá, je, že jsem ho navinul špatně a chemikálie se nedostaly všude?
Film má v pravidelných intervalech světlé skvrny, každá dlouhá asi 3 snímky, a mezi nimi vždy asi 2 správně vyvolané snímky. Viz přiložená fotografie.
[PŘÍLOHA NENALEZENA]
piu58
Na začátku proveď expozici krátkých filmových úryvků s malým počtem snímků, třeba 10, a proveď vývoj, dokud to nezvládneš. Teprve poté vlož do kazety „seriózní“ fotografie.
Photux
Jakou kazetu používáš? Vypadá to, že se chemikálie nedostaly všude, ale nejsem si jistý, čím to je. V případě pochybností není na škodu obětovat jeden film (může to být třeba levný, prošlý barevný film) a celé to párkrát vyzkoušet na světle, abys alespoň předešel chybám při navíjení.
Tandemfahren
Nejjednodušší by samozřejmě bylo, kdybys to navíjení zkusil s někým, kdo to umí.
To jsem nedávno zkusil s jedním kamarádem-začátečníkem (sice s filmem 120), kterému to trvalo neuvěřitelných 30 minut, než ten pás dostal do kazety!
V „Bärenarsch“ to vyvolalo velký smích...
€
Možná je s tvou cívkou něco v nepořádku, pak se namáháš zbytečně, sám, zoufale, mizerně!
No, teď máš aspoň film na cvičení. Nezapomeň zaoblit rohy!
€
Pozdravy z Frankfurtu
TiMo
Na tom tvém filmovém pásu nevidím ani náznak obrazu, jen hrubé obrysy
Je ta vývojka v pořádku?
Pozdrav od Tima
Benjamin_
Vývojka je nová a určitě jsem ji namíchal ve správném poměru. Myslím, že jsem tam dal příliš malé množství; podíval jsem se na to s uvedeným množstvím a přijde mi to málo. Zkusím to později ještě jednou a pak se ozvu.
€
Díky předem za všechny odpovědi.
TiMo
Ahoj Benjamine,
na spodní straně plechovky s barvou je většinou uvedeno, kolik jí tam máš dát.
€
S pozdravem Tim