Benjamin_
Witam,
Jestem nowicjuszem w dziedzinie wywoływania filmów analogowych i kupiłem właśnie zestawy startowe do fotografii analogowej w sklepie FOTOIMPEX. Mam czarno-biały film Kentmere 400 i chciałbym wiedzieć, czy mogę go wywołać przy użyciu wywoływacza ADONAL, a jeśli tak, to jak ustalić odpowiednie czasy naświetlania.
€
Mam nadzieję, że wybaczycie mi to pytanie początkującego.
€
Pozdrawiam
Benjamin_
Neutrino
Witaj!
€
Zasadniczo każdy film można wywołać przy użyciu dowolnego wywoływacza czarno-białego. Wybór filmu i wywoływacza zależy wyłącznie od osobistych preferencji. Kentmere 400 to film łagodny, ale o dość grubym ziarnie. ADONAL zapewnia bardzo wysoką ostrość obrazu, zachowuje trwałość nawet po otwarciu, ale również charakteryzuje się raczej grubym ziarnem. Jeśli więc chcesz uzyskać ziarnisty obraz, ta kombinacja jest dla Ciebie odpowiednia.
€
Czas wywoływania możesz sprawdzić na przykład w karcie technicznej ADONAL (RODINAL):
http://www.fotoimpex.de/shop/images/products/media/37805_1_RODINAL-Datenblatt.pdf
Chociaż nie znajdziesz swojego Kentmere 400 na liście, musisz wiedzieć, że Ilford HP5 jest niemal identyczny. Możesz więc bez problemu pracować z tym czasem.
€
Innym źródłem informacji o czasach wywoływania jest strona internetowa:
http://www.digitaltruth.com/devchart.php
Oczywiście nie należy ślepo wierzyć we wszystko, co tam jest podane, a ponadto czas wywoływania i temperatura zależą zawsze od osobistych upodobań i przeznaczenia filmu, ale w wielu przypadkach podane czasy mogą służyć jako wstępna wskazówka.
Benjamin_
Cześć Neutrino,
dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, bardzo mi pomogła.
Morte
Cześć,
Bardzo często i chętnie pracuję z filmem Kentmere 400. Nawiasem mówiąc, nie wydaje mi się, żeby miał on grubsze ziarno niż inne filmy tej klasy, na przykład Tri-X. Foma 400 ma grubsze ziarno. Wszystkie wyglądają dobrze.
Kentmere świetnie współpracuje z ADONALem/RODINALem. W bazie danych Digital Truth, do której link znajduje się powyżej, znajdziesz czasy nawywoływania dla tej kombinacji. Wskazówka: użyj rozcieńczenia 1+50, a nie 1+25. Obraz będzie delikatniejszy. Trwa to tylko nieco dłużej. Podane 20 minut uważam jednak (jak prawie zawsze) za zdecydowanie zbyt długi czas. Film staje się przez to zbyt kontrastowy i trudniejszy do powielania (= wykonywania odbitek). W ADONALU wywołuję Kentmere 400 w proporcji 1+50 przez 13 minut. To w zupełności wystarcza, oszczędza nerwy i po prostu daje ładniejsze odcienie szarości. ADONAL bardzo ładnie wydobywa „charakter” filmu. Oprócz ostrości zapewnia też bardziej wyraziste ziarno. Czy to dobrze, zależy od zdjęcia i gustu.
Jeśli chcesz uzyskać drobne ziarno, możesz użyć ATOMAL 49 (A49) firmy ADOX, który jest również dostępny w FOTOIMPEX w przystępnej cenie. Przygotowanie roztworu nie stanowi żadnego problemu. Roztwór zachowuje trwałość przez długi czas. Nie tak długo jak RODINAL, ale całkowicie wystarczająco. Wywołuję Kentmere 400 w roztworze podstawowym A49 (co to jest, jest napisane na opakowaniu) przez 7,5 minuty. Efektem są negatywy o drobnym ziarnie, zrównoważone. Nie mają tak silnego charakteru jak w przypadku ADONAL, ale mimo to są bardzo ładne. Nawiasem mówiąc, A49 to również klasyczna chemia (Orwo), która sprawiła radość już pokoleniom fotografów.
Benjamin_
Cześć Morte,
ok, spróbuję ustawić 1+50 na 13 minut. Dzisiaj rano naświetliłem cały film i już nie mogę się doczekać wywołania. Czy są jakieś ogólne zasady dotyczące tego, jak długo należy pozostawić film w utrwalaczu?
?
Pozdrawiam
Benjamin:
Photux
Ogólna zasada brzmi: czas utrwalania = podwójny czas klarowania. Czas klarowania to czas, po upływie którego niewywołany fragment taśmy filmowej (np. z początku kasety) staje się wyraźnie przejrzysty. Zazwyczaj dzieje się to po 1–2 minutach, więc 4 minuty utrwalania powinny wystarczyć. Ponieważ kilkakrotnie zdarzało mi się uzyskać niedostatecznie utrwalone negatywy, obecnie zawsze utrwalam je przez 6–8 minut. Zbyt długi czas utrwalania może negatywnie wpłynąć na jakość zdjęcia, jednak nigdy nie miałem takich problemów. Być może wynika to również z tego, że zawsze rozcieńczam mój utrwalacz (Tetenal Superfix lub Adox Adofix) w proporcji 1+9, aby oszczędzać chemikalia.
€
Ważne: Również podczas utrwalania należy przechylać (rytm nie ma większego znaczenia), aby uzyskać naprawdę równomierne wyniki.
€
€
Nawiasem mówiąc, mogę tylko potwierdzić, że Kentmere 400 to dobry film; wyniki podobają mi się prawie jeszcze bardziej niż w przypadku mojego poprzedniego standardu, Tri-X firmy Kodak. Zazwyczaj wywołuję w D76, który jest niedrogi, ma drobne ziarno i pozwala uzyskać ładne rezultaty praktycznie z każdego filmu. Osobiście zawsze uważałem, że RODINAL w proporcji 1+50 daje dość brzydkie efekty, znacznie bardziej odpowiada mi 1+25. Jest to jednak kwestia gustu, więc w razie wątpliwości po prostu wypróbuj! :)
Benjamin_
Cześć, właśnie wywołałem swój pierwszy film i muszę przyznać, że wyszło zupełnie nie tak, mimo że starałem się to zrobić sumiennie. Jedyne wyjaśnienie, jakie przychodzi mi do głowy, to to, że źle go nawinąłem i chemikalia nie dotarły do wszystkich miejsc?
Na filmie w regularnych odstępach pojawiają się jasne plamy, każda o długości około 3 klatek, a pomiędzy nimi zawsze około 2 prawidłowo wywołane klatki. Zobacz załączone zdjęcie.
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
piu58
Na początku wykonuj naświetlanie krótkich fragmentów filmów zawierających tylko kilka klatek, powiedzmy 10, i wywołuj je, aż opanujesz tę technikę. Dopiero potem wkładaj do puszki „prawdziwe” zdjęcia.
Photux
Jakiego rodzaju kasety używasz? Wygląda na to, że chemikalia nie dotarły do wszystkich miejsc, ale nie jestem pewien, z czego to wynika. W razie wątpliwości warto poświęcić jedną rolkę (może to być tania, przeterminowana kolorowa rolka) i poćwiczyć to kilka razy w świetle dziennym, aby przynajmniej uniknąć błędów podczas nawijania.
Tandemfahren
Najprościej byłoby oczywiście, gdybyś spróbował nawinąć taśmę razem z kimś, kto się na tym zna.
Niedawno robiłem to z moim kolegą-nowicjuszem (choć z taśmą 120), który potrzebował aż 30 minut, zanim taśma znalazła się w kasecie!
Wielki śmiech w „Bärenarsch”…
€
Może coś jest nie tak z twoją szpulą, wtedy męczysz się na próżno, samotnie, zrozpaczony, nieszczęśliwy!
No cóż, teraz masz film do ćwiczeń. Nie zapomnij zaokrąglić rogów!
€
Pozdrowienia od Franka
TiMo
Na Twojej kliszy nie widzę nawet cienia obrazu, tylko z grubsza zarys kadru
Czy wywoływacz jest w porządku?
Pozdrawiam, Tim
Benjamin_
Wywoływacz jest nowy i na pewno został przygotowany w odpowiednich proporcjach. Wydaje mi się, że dodałem za mało, więc sprawdziłem to przy podanej ilości i uważam, że to za mało. Spróbuję jeszcze raz później i dam znać.
€
Z góry dziękuję za liczne odpowiedzi.
TiMo
Cześć Benjamin,
Informacja o tym, ile należy wlać, zazwyczaj znajduje się na spodzie pojemnika.
€
Pozdrawiam, Tim