Neutrino
Milí přátelé,
opět se na vás obracím s dotazem a doufám, že mi i tentokrát budete moci pomoci.
Momentálně mám k dispozici jen levný, nekvalitní zvětšovací objektiv se třemi čočkami, který není určen ani pro negativy formátu 6×7 cm a má ohniskovou vzdálenost pouze 75 mm. Když hodně přicloním, obrazový kruh je sice celkem dobře osvětlený, ale rohy jsou už dost neostré a ani zbytek obrazu bych zrovna nenazval ostrým. Zvětšení 24x30 bych považoval za absolutní maximum. K tomu mám doplňující otázku: Je možné, že jeden roh je neostrý oproti ostatním, nebo je pak něco v nepořádku s negativovou deskou?
Z tohoto důvodu nyní hledám zvětšovací objektiv M39, který je vhodný pro negativy formátu 6x7 cm. Měl by se pohybovat v cenové kategorii střední až vyšší střední třídy. Jinými slovy, další šrotový objektiv nepotřebuji, ale neměl by být ani příliš drahý. Pokud bude možné dosáhnout dobrých zvětšení až do formátu 50x60 cm, budu spokojený. Problém je v tom, že bohužel nemám o zvětšovacích objektivech absolutně žádnou představu. Samozřejmě jsem si o tom již vyhledal informace na internetu, ale moc mi to k porozumění nepomohlo. Z toho, co vím, platí, že čím více čoček objektiv má, tím lépe, a že pro negativy formátu 6x7 cm je potřeba ohnisková vzdálenost přibližně 90 mm a více, přičemž existují i některé 80mm objektivy, které mohou být vhodné.
Moje otázka na vás tedy zní: Jaké objektivy znáte, které by pro mě mohly být vhodné, a jaká cena je přiměřená? Můžete mi něco doporučit?
Wolfgg
Ahoj,
kup si rovnou něco pořádného, jinak to budeš kupovat potřetí, tedy 80 mm a 6 objektivů (Componon, Rodagon,..).
?
S pozdravem Wolfgang
Neutrino
Děkuji za rychlou odpověď.
€
O značkách Componon a Rodagon samozřejmě vím. Mám tu ale problém v tom, že zřejmě existuje spousta variant v mnoha verzích, v nichž se úplně nevyznám. Jak poznám, jak starý je objektiv, kolik má čoček, zda je vhodný pro formát 6x7 atd.?
€
AchimBauer
Ahoj Neutrino, ahoj Wofgg,
€
80?!
Za 80 bych si pořídil objektiv pro formát 6x6. Pro formát 6x7 mám Rogonar S s clonou f/4,5 a ohniskovou vzdáleností 90 mm, což je základní model od Rodenstocku.
Zda má 4 nebo 6 čoček, není tak důležité. Existují dobré objektivy se 4 čočkami i dobré s 6 čočkami a také použitelné až dobré s 3 čočkami, protože takový zvětšovací objektiv má jednoduchou konstrukci. Takže u formátu 6x7 bys měl vzít 90mm. Výjimka: Dříve existovaly i širokoúhlé zvětšovací objektivy pro velké snímky, aby se nemusela dělat díra do stropu místnosti.
Pokud si koupíš Rodenstock nebo Schneider, nemůžeš moc šlápnout vedle. Ani jiné od velkých firem se nezdají být špatné. Problémové jsou všechny ty obchodní značky a exotické kousky. Pokud je nový příliš drahý, nejprve prozkoumej ceny na eBay a pak kupuj.
Mimochodem, M39 mají téměř všechny, jen pár starých modelů má menší závit a některé východoevropské mají M42. Jako ten Janpol, který lze bez adaptéru použít u Praktiky jako měrku.
?
Zdravím Achim
jochen53
Dobrý den,
pokud je každý roh zjevně méně ostrý než ostatní, jedná se o chybu v seřízení roviny negativu nebo objektivu. Nebo není celé zařízení rovnoběžné s rovinou papíru. Obrazový kruh běžných 80mm objektivů, jako jsou Rodagon, Componon, Meogon, je pro formát 6 x 7 dostačující, protože se stejně cloní, čímž se zvětší použitelný průměr obrazového kruhu. 90mm objektivy byly vždy vzácné a na trhu s použitým zbožím by měly být poměrně vzácné. „Novější“ Rodagony mají plastové bajonety a clonu, starší jsou kovové.
Urnes
Zde je seznam pro Rodenstock
http://www.rodenstock-photo.com/de/main/products/lenses-for-enlarging-and-ccd/
€
Schneider bohužel stáhl své archivy z internetu. Componone, -S, Apo nebo WA jsou v pořádku. Componare jsou spíše průměrné. WA jsou širokoúhlé objektivy s kratší ohniskovou vzdáleností, které umožňují větší zvětšení na základové desce (viz Rodenstock). Normální ohnisková vzdálenost je 90 mm až 105 mm. Větší ohnisková vzdálenost je vždy možná, ale vede to k tomu, že zvětšení na základové desce se zmenší.
€
S pozdravem Sven.
Wolfgg
Já osobně používám Rodagon 4/80 dokonce i pro formát 6x9 cm a od clony f/8 nevidím v rozích žádné nedostatky (na clonu menší než f/8 nechodím, protože negativ nikdy neleží optimálně v rovině). Šetřit na zvětšovacím objektivu je stejně nepochopitelné. Potřebujete přece jen jeden, zatímco u fotoaparátu jich máte nakonec tucet nebo více, které dohromady stály mnohem víc než šestilensový objektiv do laboratoře.
S pozdravem Wolfgang
Renate
Dobrý den,
objektiv Schneider Componon 80 mm je vhodný pro formát 6x7 od clony 11. Objektiv Schneider 90 mm Apo je vhodný pro formát 6x7 při jakékoli cloně a je považován za nejlepší objektiv v této kategorii. Je však drahý a na trhu s použitým zbožím se vyskytuje jen zřídka. Já používám Rodenstock 80 mm Apo. Ten zvládá formát 6x7 při jakékoli cloně, ale při otevřené cloně nemá zcela optimální měřené hodnoty. Na druhou stranu je výrazně levnější a v bazaru se dá sehnat o něco častěji. Rozhodně použitelné jsou všechny objektivy s ohniskovou vzdáleností 105 mm, které jsou určeny pro formát 6x9. Tam by stačil dokonce i čtyřčočkový objektiv. S nimi však nedosáhnete velkých zvětšení, protože stativová tyč je pak často příliš krátká.
Od tříčočkových objektivů bych v dnešní době vždy odrazoval. Ty stačí pouze pro malé formáty. Pro dobrý optický obraz potřebujete minimálně 4 čočky. Dobré čtyřčočkové objektivy nabízí např. firma Meopta, konkrétně objektivy Anaret-S. Zejména model Anaret-S 80 mm je považován za velmi dobrý a dříve se často používal v retro poloze jako makroobjektiv. Při silném clonění to v nouzi jde dokonce i na formát 6x7. Existuje však také model Anaret-S s ohniskovou vzdáleností 105 mm.
S pozdravem
Renate
Neutrino
Páni, za tu krátkou dobu jsem už dostal spoustu odpovědí – děkuji.
€
Meopta Anaret 80 mm dokonce mám. Bohužel má ale menší závit, který pasuje jen na můj Opemus 5. S jeho kvalitou jsem také velmi spokojený. Velkou nevýhodou je prostě omezení na formát 6x6. Pak jsem měl velké štěstí a čest, že mi známý daroval svůj Durst M 707. Tím se mi konečně otevřela cesta k využití plného formátu negativu. No a protože jsem už nemohl čekat, rychle jsem si v místním fotobutu koupil levný objektiv Componar-C 75 mm, který není pro formát 6x7 zrovna vhodný. Jak už jsem zmínil, pro první pokusy a vzhledem k ceně to bylo v pořádku, ale kvalita je prostě velmi skromná.
€
Skutečně špičkové objektivy, jako jsou nějaké apochromáty, pro mě bohužel kvůli ceně nepřicházejí v úvahu. Spokojil bych se i s dobrým čtyřčočkovým objektivem. Pokud by Anaret 105 mm stál za to, samozřejmě by to stálo za zvážení. Stejně jako zmíněný Rodagonar s 90 mm. Přicházely by samozřejmě v úvahu i levnější běžné Componony a Rodagony. Chtěl bych kupovat pouze z druhé ruky. Jaké ceny jsou přiměřené? Nikon vyráběl také zvětšovací objektivy. Co si o nich mám myslet?
AchimBauer
Ahoj Neutrino,
?
Pokud na eBay nic nenajdeš, zkus se podívat na www.seconfhanddarkroom.co.uk, ale pozor, ceny jsou v librách a někdy jsou dost vysoké, i když ne vždy.
?
S pozdravem Achim
TR
Pokud jste přihlášeni na eBay, můžete si prohlédnout ukončené aukce z posledních dnů. Filtr Anaret 105 se na eBay prodává za zhruba 15 €. To by tedy mělo odpovídat vašemu rozpočtu. Také jeden mám, ale ještě jsem ho nevyzkoušel ani neporovnal. Pro mé budoucí zvětšeniny formátu 6x9 na 30x40 však nemám obavy, že bych s ním při clonění dosáhl horší kvality než s „apochromatickým objektivem“.
Wolfgg
Ahoj Neutrino,
je to skoro škoda, jak se plýtvají těmi nejlepšími objektivy. Jen pro příklad, šestilensový objektiv za 43 eur:
http://www.ebay.de/itm/Schneider-Kreuznach-Vergroserungsobjektiv-4-80mm-mit-Abblendhebel-/161294363955?pt=DE_Foto_Camcorder_Vergr%C3%B6%C3%9Ferungsobjektive&hash=item258de4ad33
V 80. letech něco takového stálo kolem 500 DM!
Zvětšovací objektivy Nikon jsou stejně dobré jako ty od Schneideru a Rodenstocku.
S pozdravem Wolfgang
Tandemfahren
Ahoj Neutrino, máš soukromou zprávu.
Neutrino
Ještě jednou děkuji za všechny užitečné odpovědi.
€
Ahoj Neutrino, máš soukromou zprávu.
€
€
Zpět.
analog-andy
Nabízím k prodeji objektiv Schneider Kreuznach Componon-S 4/80 (pro střední formát 6x7 a 6x9)!!!
Kontakt:
andy13587@yahoo.de