Neutrino
Drodzy Państwo,
ponownie zwracam się do Państwa z pytaniem, mając nadzieję, że po raz kolejny będziecie mogli mi pomóc.
Obecnie dysponuję jedynie tanim, niskiej jakości obiektywem powiększającym z trzema soczewkami, który nie jest przystosowany nawet do negatywów o wymiarach 6x7 cm i ma ogniskową zaledwie 75 mm. Jeśli bardzo przymknie się przysłonę, krąg obrazu jest wprawdzie dość dobrze oświetlony, ale rogi są już dość nieostre, a pozostałej części obrazu nie nazwałbym koniecznie idealnie ostrą. Powiększenie 24x30 uznałbym już za absolutną górną granicę. W związku z tym mam pytanie: czy to możliwe, że jeden róg jest bardziej nieostry niż pozostałe, czy też coś jest nie tak z platformą negatywową?
Z tego powodu szukam teraz obiektywu powiększającego M39, który nadaje się do negatywów w formacie 6x7 cm. Powinien to być model z klasy średniej lub wyższej klasy średniej. Innymi słowy, nie potrzebuję kolejnego obiektywu z drugiej ręki, ale nie powinien on być też zbyt drogi. Jeśli uda się uzyskać dobre powiększenia do 50x60 cm, będę zadowolony. Problem polega na tym, że niestety nie mam absolutnie żadnego pojęcia o obiektywach powiększających. Oczywiście szukałem już informacji na ten temat w Internecie, ale nie stałem się przez to mądrzejszy. Z tego, co wiem, im więcej soczewek ma obiektyw, tym lepiej, oraz że do negatywów 6x7 cm potrzebna jest ogniskowa około 90 mm lub większa, choć istnieją też modele 80 mm, które mogą się nadać.
Moje pytanie do was brzmi: jakie obiektywy znacie, które wchodzą w grę w moim przypadku i jaka cena jest odpowiednia? Czy możecie coś polecić?
Wolfgg
Cześć,
Kup od razu coś porządnego, bo inaczej będziesz musiał kupować po raz trzeci, czyli obiektyw 80 mm i 6 soczewek (Componon, Rodagon itp.).
?
Pozdrawiam, Wolfgang
Neutrino
Dziękuję za szybką odpowiedź.
€
Oczywiście znam marki Componon i Rodagon. Problem polega jednak na tym, że istnieje wiele różnych wariantów tych obiektywów w różnych wersjach, w których nie do końca się orientuję. Jak mogę rozpoznać, jak stary jest dany obiektyw, ile ma soczewek, czy nadaje się do formatu 6x7 itp.?
€
AchimBauer
Cześć Neutrino, cześć Wofgg,
€
80?!
Za 80 euro wybrałbym obiektyw do formatu 6x6. Do formatu 6x7 mam Rogonar S f/4,5 90 mm – to model dla początkujących marki Rodenstock.
To, czy ma 4 czy 6 soczewek, nie jest aż tak ważne. Są dobre obiektywy z 4 soczewkami i dobre z 6 soczewkami, a także przydatne lub dobre z 3 soczewkami, bo taki obiektyw powiększający ma prostą konstrukcję. Więc do formatu 6x7 powinieneś wziąć obiektyw 90 mm. Wyjątek: dawniej były też szerokokątne obiektywy powiększające do dużych zdjęć, dzięki czemu nie trzeba było robić dziury w suficie.
Jeśli kupisz Rodenstocka lub Schneidera, nie popełnisz błędu. Również inne produkty dużych firm wydają się być niezłe. Problematyczne stają się wszystkie marki handlowe i egzotyczne modele. Jeśli nowy jest za drogi, najpierw sprawdź ceny na eBayu, a potem kupuj.
Aha, przy okazji, prawie wszystkie mają M39, tylko kilka bardzo starych ma mniejszy gwint, a kilka z Europy Wschodniej ma M42. Tak jak Janpol, który można używać bez adaptera w Praktice jako głowicę z mieszkiem.
?
Pozdrawiam, Achim
jochen53
Witam,
jeśli jeden z rogów wydaje się mniej ostry niż pozostałe, oznacza to błąd ustawienia płaszczyzny negatywu lub obiektywu. Albo całe urządzenie nie jest ustawione równolegle do płaszczyzny papieru. Krąg obrazowy typowych obiektywów 80 mm, takich jak Rodagon, Componon, Meogon, wystarcza dla formatu 6 x 7, ponieważ i tak są one przysłonięte, co zwiększa użyteczną średnicę kręgu obrazowego. Obiektywy 90 mm zawsze były rzadkością i na rynku wtórnym prawdopodobnie są dość trudne do znalezienia. „Nowsze” Rodagony mają plastikowe oprawki i osłonę, starsze są metalowe.
Urnes
Oto lista dla Rodenstocka
http://www.rodenstock-photo.com/de/main/products/lenses-for-enlarging-and-ccd/
€
Schneider niestety usunął swoje archiwum z sieci. Modele Componone, -S, Apo lub WA są w porządku. Componare są raczej przeciętne. WA to obiektywy szerokokątne o krótszej ogniskowej, które pozwalają na uzyskanie większego powiększenia na płycie podstawowej (patrz Rodenstock). Normalna ogniskowa wynosi od 90 mm do 105 mm. Dłuższa ogniskowa jest zawsze możliwa, ale powoduje zmniejszenie powiększenia na płycie podstawowej.
€
Pozdrawiam, Sven.
Wolfgg
Cóż, ja używam Rodagona 4/80 nawet do formatu 6x9 cm i od przysłony 8 nie dostrzegam żadnych słabości w rogach (poniżej przysłony 8 nie schodzę, bo płaszczyzna negatywu nigdy nie jest idealna). Oszczędzanie na obiektywie powiększającym jest po prostu niezrozumiałe. W końcu potrzebny jest tylko jeden, podczas gdy w przypadku aparatu fotograficznego w końcu ma się ich tuzin lub więcej, które łącznie kosztowały znacznie więcej niż sześcioelementowy obiektyw do laboratorium.
Pozdrawiam, Wolfgang
Renate
Witam,
Obiektyw Schneider Componon 80 mm nadaje się do formatu 6x7 przy przysłonie 11 i większej. Obiektyw Schneider 90 mm Apo nadaje się do formatu 6x7 przy każdej przysłonie i jest uważany za najlepszy obiektyw w tym zakresie. Jest jednak drogi i rzadko można go znaleźć na rynku wtórnym. Ja używam obiektywu Rodenstock 80 mm Apo. Nadaje się on również do formatu 6x7 przy każdej przysłonie, ale przy otwartej przysłonie nie ma całkiem optymalnych parametrów. Za to jest znacznie tańszy i nieco częściej można go znaleźć na rynku wtórnym. W każdym razie przydatne są wszystkie obiektywy o ogniskowej 105 mm, które są przecież przeznaczone do formatu 6x9. W tym przypadku wystarczyłby nawet obiektyw 4-elementowy. Nie pozwala to jednak na uzyskanie dużych powiększeń, ponieważ często trzonek statywu jest wtedy za krótki.
W dzisiejszych czasach zawsze odradzałbym obiektywy 3-elementowe. Nadają się one tylko do małych formatów. Aby uzyskać dobry obraz, potrzeba co najmniej 4 soczewek. Dobre obiektywy 4-elementowe oferuje np. firma Meopta, model Anaret-S. Szczególnie model Anaret-S 80 mm jest uważany za bardzo dobry i był wcześniej często używany w trybie retro jako obiektyw makro. Przy silnym przyciemnieniu w razie potrzeby sprawdza się nawet w formacie 6x7. Dostępny jest jednak również model Anaret-S o ogniskowej 105 mm.
Pozdrawiam
Renate
Neutrino
Wow, w tak krótkim czasie otrzymałem już sporo odpowiedzi – dziękuję.
€
Mam nawet Meoptę Anaret 80 mm. Niestety ma ona mniejszy gwint, który pasuje tylko do mojego Opemus 5. Tam też jestem bardzo zadowolony z jakości. Dużą wadą jest po prostu ograniczenie do formatu 6x6. Miałem wtedy wielkie szczęście i zaszczyt, że znajomy podarował mi swój Durst M 707. Dzięki temu w końcu mogłem w pełni wykorzystać rozmiar negatywu. Cóż, a ponieważ nie mogłem się już doczekać, szybko kupiłem w lokalnym sklepie fotograficznym niedrogi obiektyw Componar-C 75 mm, który nie jest tak naprawdę odpowiedni do formatu 6x7. Jak już wspomniałem, do pierwszych prób i w tej cenie był w porządku, ale jakość jest po prostu bardzo skromna.
€
Prawdziwe obiektywy z najwyższej półki, takie jak różne apochromaty, niestety nie wchodzą dla mnie w grę ze względu na cenę. Zadowoliłbym się nawet dobrym obiektywem z czterema soczewkami. Jeśli Anaret 105 mm jest wart uwagi, to oczywiście warto to rozważyć. Podobnie jak wspomniany Rodagonar s 90 mm. Nie tak drogie, zwykłe Componone i Rodagone również wchodziłyby w grę. Chciałbym kupować tylko z drugiej ręki. Jakie ceny są odpowiednie? Nikon oferował też obiektywy powiększające. Co o nich sądzicie?
AchimBauer
Cześć Neutrino,
?
Jeśli nie znajdziesz tego, czego szukasz na eBayu, zajrzyj na stronę www.seconfhanddarkroom.co.uk, ale uwaga – ceny są podane w funtach i czasami są dość wysokie, choć nie zawsze.
?
Pozdrawiam, Achim
TR
Jeśli jesteś zalogowany na eBayu, możesz przejrzeć zakończone aukcje z ostatnich dni. Obiektyw Anaret 105 mm sprzedaje się na eBayu za około 15 euro. Powinno to więc mieścić się w twoim budżecie. Ja też mam taki, ale jeszcze go nie testowałem ani nie porównywałem. Nie obawiam się jednak, że przy moich przyszłych odbitkach 6x9 na format 30x40, przy zmniejszonym przysłonie, uzyskam gorszą jakość bez lupy niż przy użyciu „obiektywu apochromatycznego”.
Wolfgg
Cześć Neutrino,
to niemal szkoda, jak marnuje się najlepsze obiektywy; na przykład 6-elementowy obiektyw za 43 euro:
http://www.ebay.de/itm/Schneider-Kreuznach-Vergroserungsobjektiv-4-80mm-mit-Abblendhebel-/161294363955?pt=DE_Foto_Camcorder_Vergr%C3%B6%C3%9Ferungsobjektive&hash=item258de4ad33
W latach 80. coś takiego kosztowało około 500 marek niemieckich!
Obiektywy powiększające firmy Nikon są tak samo dobre jak te od Schneider i Rodenstock.
Pozdrawiam, Wolfgang
Tandemfahren
Cześć, Neutrino, masz prywatną wiadomość.
Neutrino
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.
€
Cześć Neutrino, masz prywatną wiadomość.
€
€
Wróć.
analog-andy
Mam na sprzedaż obiektyw Schneider Kreuznach Componon-S 4/80 (do aparatów średnioformatowych 6x7 i 6x9)!!!
Kontakt:
andy13587@yahoo.de