TR
Ahoj všichni,
před nějakou dobou jsem si pořídil zvětšovací přístroj Krokus 6x9 s barevnou hlavou, protože potřebuji kompaktní, ale přesto stabilní „šestikilovku“. Bohužel hodnoty filtrů pro „metodu dvou filtrů“ zřejmě nejsou nikde zdokumentovány. Zatím jsem zjistil jen to, že hodnoty filtrů by měly odpovídat hodnotám od Meopty nebo Agfy. Pro Agfu zase nacházím u Ilfordu tabulku pro filtrování s jediným filtrem. Já ale raději pracuji s oběma filtry. Může mi někdo pomoci a poskytnout mi orientační hodnoty týkající se „metody dvou filtrů“ pro můj přístroj?
Nebo to porovnat sám: zda na základovou desku dopadá stejné množství světla při nastavení obou filtrů, lze snadno změřit pomocí laboratorního expozimetru. Jak by se ale dala změřit příslušná „barevná hodnota“ nebo ji porovnat s želatinovými filtry Ilford (nebo filtry jiného zvětšovacího přístroje)? Bylo by to možné pomocí měřiče barevné teploty? Něco takového bych si mohl půjčit. Nebo je k tomu potřeba takový měřicí přístroj pro správné filtrování při barevných výtiscích?
S pozdravem,
Thomas
Tandemfahren
Ahoj Thomasi,
?
Stejný „problém“ jsem měl i přes údajně vhodnou tabulku filtrů. Vždy to nevyhnutelně končí nepřesným laborováním, a to podle mého názoru ze dvou hlavních důvodů:
?
1. Mají tabulky platit pro každý druh papíru? To přece není možné. Skutečné křivky zčernění a kontrastní chování papírů se příliš liší.
2. Tabulky obvykle neuvádějí, jaká cílová hustota má přesně zůstat konstantní při různých filtrech.
?? To bys sice mohl změřit, ale vždyť nemáš žádnou tabulku...? :-(
?
Nejjednodušší řešení: ruční splitgrade. Je to tak jednoduché, že si pravidelně nadávám, že jsem to tak nedělal už dávno.
?
V podstatě k tomu potřebuješ jen na každý druh papíru naexponovat testovací proužek, a to s maximálním žlutým filtrem, řekněme v třetinových krocích (ano, správně, KROCÍCH. Nastav časovač na stupnici s kroky).
?
Expoziční hodnota, která odpovídá zóně VIII (stačí porovnat s šedým kalibrem), je vaší referencí pro tento papír.
Kontrast pak nastavíte pouze pomocí tvrdého filtrování. A to je vše. Zdvojnásobení expozice magenty odpovídá přibližně jednomu stupni gradace.
?
(Samozřejmě nemusíte brát zónu VIII jako cílovou hustotu světel. Zvol si velmi světlý tón, pro který máš referenci.
Stejně tak můžeš samozřejmě místo světel začít i se stíny, tedy s tvrdou expozicí, a světla „doplnit“ měkkým filtrováním, zejména u spíše nevýrazných negativů)
?
?
hodně barevného světla a Frankgröße
TiMo
Ahoj Thomasi,
mohu se jen připojit k radě toho pána nade mnou.
U svého Fujimota jsem se také dlouho snažil vytvořit tabulku míchání, ale Splitgrade je jednodušší. Zvlášť když nemáš denzitometr.
U Splitgrade máš navíc tu výhodu, že můžeš dodatečně zesvětlovat plnou žlutou i plnou magentu zvlášť.
Pozdrav od Tima
Wolfgg
Dobrý den,
i já mám Krokus 69S s barevnou směšovací hlavou GFA.
Pro metodu s dvěma filtry by se teoreticky daly použít hodnoty pro Durst a vynásobit je 2, Krokus má hodnoty Agfa:
http://www.silberbild.info/pozitiv/zwei-filter-methode/
Problém je jen v tom, že skutečné hodnoty filtrů u Krokusu nejsou tak přesné. U 200Y jsem například jednou změřil pomocí barevného analyzátoru odchylku 30Y. V každém případě bych doporučil split-filtraci, kde nejsou nutné přesné filtry. Časová náročnost je sice vyšší (u každého snímku je třeba dvakrát zapnout a vypnout Y a M), ale výsledky jsou skvělé, pokud vše správně otestujete.
S pozdravem Wolfgang
TR
Ahoj všichni a díky za rady. Dneska se konečně dostávám k tomu, abych odpověděl. Už jsem se obával, že neexistuje / nemůže existovat žádná jednoznačná definice. Pojem „splitgrade“ mi není cizí. Otázku jsem však položil, protože pracuji s mírně upravenou formou „splitgrade“:
V obraze si vyhledám místo, které samo o sobě (lokální kontrast) vyžaduje nejtvrdší gradaci (např. struktura zdi stupeň 4), a to je moje první expozice. Všechny ostatní části obrazu pak dodatečně exponuji samostatně s hodnotou 0 (částečně také s hodnotou 5). Tím šetřím čas a námahu, resp. zkušební pruhy. Zda však struktura zdi v příkladu vizuálně dobře vynikne při stupni 4 nebo možná 5, mohu zpočátku jen odhadovat a pro rychlé „přepínání“ by byla ideální metoda se dvěma filtry.
€
Teď jsem vymyslel něco jiného: Pro první expozici použiji pouze ovládání magenty (žlutá zůstane na 0) a musím nějak změřit / vyzkoušet vzorek, jaké jsou přesné faktory prodloužení nebo zkrácení času při změně hodnot magenty, abych vždy dosáhl maximální černé barvy papíru – samozřejmě pro určitý druh papíru. Faktory prodloužení uvedené v tabulkách jsou bohužel nepoužitelné. Musím pak také nějak vymyslet způsob, jak rychle získat faktor prodloužení např. ze stupně 2 na 4 (tedy „přeskočit“). To sice není tak elegantní jako metoda se dvěma filtry. Na druhou stranu mám větší světelný výtěžek, který pravděpodobně budu potřebovat, protože vlastním pouze kondenzor 6x9, který je ze své podstaty tmavý.
€
Abych přiřadil hodnoty magenty k příslušné gradaci (1–5), použiji nejprve zmíněné hodnoty Agfy jako hrubou orientaci.
Nevím však, které filtrování přesně odpovídá které gradaci u mého papíru.
Existují nějaké orientační hodnoty, pokud jde o příslušný rozsah kopírování? Tedy něco jako: rozsah kopírování stupeň 5: 3 clony a stupeň 00: 9 clon (vždy vycházející z právě dosaženého Dmax)? Pak bych mohl pomocí průhledného šedého klínu přiřadit příslušné nastavení magenty na mé hlavě přesně k určité gradaci.
Tandemfahren
Ahoj Thomasi,
teď ti úplně nerozumím, ale mám dojem, že jsi princip Splitgrade ještě úplně nepochopil.
Nemusíš se vzdávat svých (podle mě příliš složitých) úvah – prostě to zkus ještě jednou se Splitgrade přesně podle návodu.
€
Pak už nemusíš plýtvat myšlenkami na stupně gradace a podobné věci, jsou tu už jen „světla“ a „stíny“
€
Ještě k rozsahu kopírování u magenty a žluté: záleží na tvých filtrech a papíru; raději na to zapomeň (nebo prostě proveď expozici pár proužků s průhledným šedým klínem, aby měla duše klid; já jsem to taky udělal). Navíc se při tom nemůžeš orientovat podle Dmax, protože každý papír má více či méně výraznou rameno, takže se k Dmax přibližuje nanejvýš asymptoticky (ne úplně, ale tak nějak),
takže tvoje měřítko nemá definovaný konec.
€
Není to tak dávno, co jsem se s tím stejně zmateně trápil, a stálo mě to nervy. Takže mi nevěř, ale zkus to sám!
Uvidíš to sám a pak se budeš smát sám sobě, že sis to tak zkomplikoval.
Zjevení Panny Marie je proti tomu hovno!
€
povzbuzující Frankgröße