MirkoBoeddecker
[NIE ZNALAZTO ZAŁĄCZNIKA]
€
W przypadku płynnych środków chemicznych ADOX stopniowo przechodzimy na nowe dozowniki.
<p style="background-color:rgb(255,255,255);margin:0px;font-size:15px;color:rgb(77,77,77);font-family:'Open Sans', sans-serif;font-weight:normal;font-style:normal;text-align:left;">Dzięki temu łatwiej jest odmierzyć koncentraty płynne. Korek zabezpieczający pełni dodatkowo funkcję dozownika, pozostaje na butelce i nie trzeba go zdejmować.
<p style="background-color:rgb(255,255,255);margin:0px;font-size:15px;color:rgb(77,77,77);font-family:'Open Sans', sans-serif;font-weight:normal;font-style:normal;text-align:left;">Preferujemy korki zamiast uszczelnień, ponieważ w przeszłości przy stosowaniu uszczelnień zawsze występowały problemy z utlenianiem. Zatyczki zamykają się czystiej i szczelniej, a nawet jeśli między zatyczką a nakrętką utworzy się zaschnięty wywoływacz, to w stanie zamkniętym nie może on w ogóle, a w stanie otwartym tylko z trudem przedostać się przez mały otwór do butelki.
<p style="background-color:rgb(255,255,255);margin:0px;font-size:15px;color:rgb(77,77,77);font-family:'Open Sans', sans-serif;font-weight:normal;font-style:normal;text-align:left;">Przepalony i wyschnięty wywoływacz przyspiesza psucie się świeżych chemikaliów!
<p style="background-color:rgb(255,255,255);margin:0px;font-size:15px;color:rgb(77,77,77);font-family:'Open Sans', sans-serif;font-weight:normal;font-style:normal;text-align:left;">Butelki na chemikalia ADOX i nakrętki są dodatkowo wykonane w przezroczystym kolorze, aby można było również wizualnie sprawdzić stan koncentratów. Zanieczyszczenia nakrętki są w ten sposób łatwe do wykrycia, co pozwala na jej wypłukanie.
<p style="background-color:rgb(255,255,255);margin:0px;font-size:15px;color:rgb(77,77,77);font-family:'Open Sans', sans-serif;font-weight:normal;font-style:normal;text-align:left;">Ze względów bezpieczeństwa wszystkie koncentraty chemiczne ADOX są wyposażone w zabezpieczenie przed dziećmi.
<p style="background-color:rgb(255,255,255);margin:0px;font-size:15px;color:rgb(77,77,77);font-family:'Open Sans', sans-serif;font-weight:normal;font-style:normal;text-align:left;">€
<p style="background-color:rgb(255,255,255);margin:0px;font-size:15px;color:rgb(77,77,77);font-family:'Open Sans', sans-serif;font-weight:normal;font-style:normal;text-align:left;">[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY][ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
piu58
Drogi Mirko,
?
Jeśli chcę rozcieńczyć litr Fixa w 5-litrowym kanistrze, to czy w przyszłości będę musiał przeciskać całą zawartość przez ten mały otwór? W przypadku RODINALU czy podobnych płynów to nie stanowi problemu, bo potrzebuję tylko kilku mililitrów. Ale już przy wywoływaczu do papieru, który w rozcieńczeniu 1:4 wymaga aż 200 ml na jedną porcję, może to stać się uciążliwe.
MirkoBoeddecker
Korek można bez problemu wyjąć. Znacznie lepiej niż stare korki Calbe, których nie dało się wyciągnąć nawet otwieraczem do puszek.
Odmierzenie 200 ml przez korek zajmuje około 15–20 sekund bez rozlewania i konieczności przechylania pojemnika.
To trochę kwestia wprawy, który system jest szybszy.
€
Kto przygotowuje utrwalacz w 5-litrowym kanistrze, powinien być może kupić również utrwalacz w 5-litrowym kanistrze, w którym oczywiście znajduje się duży otwór :-)
€
[ZAŁĄCZNIK NIE ZNALEZIONY]
piu58
> Jeśli przygotowujesz Fix w 5-litrowym kanistrze, warto rozważyć zakup utrwalacza również w 5-litrowym kanistrze, d
€
5 litrów koncentratu to nie to samo, co 5 litrów roztworu roboczego.
€
Miałem kiedyś kanistry, które mi się zepsuły (mimo dość dużej wydajności) – pojawiły się osady siarki. Poza tym kanistry nie nadają się do wysyłki.
Haempe
Cześć,
Właśnie zapoznałem się z nowym systemem na przykładzie butelki FX39.
Nie jestem zachwycony, ale na pewno jest to lepsze niż psujące się kartonowe uszczelki w zamknięciu, które czasami się spotyka.
Ciekawi mnie:
Czy butelki pozostają hermetyczne nawet po wyjęciu korka?
A może brakuje tam tego jednego milimetra wysokości w górnej części szyjki, co ma negatywny wpływ?
?