Maxi
Ahoj!
Před pár dny jsem si vyvolal své první vlastní negativy, bohužel se asi něco pokazilo. Myslím, že jsem je vyvolával příliš dlouho, protože jsou tmavé a neprůhledné. Snímky sice rozeznám, ale jen když na negativy svítí světlo shora, a ne zezadu skrz ně. Přikládám dvě fotky. Vlevo jsou ty tmavé a vpravo staré, správně vyvolané, které jsem pořídil v kurzu fotografie na mé škole. Kromě toho jsou v nepravidelných rozestupech vidět tmavé pruhy dlouhé asi 1 cm napříč filmem. Film je APX 400 od Agfy, vývojka a
ustalovač jsou ze startovací sady Film Basic z obchodu FOTOIMPEX:
http://www.fotoimpex.de/shop/analog-startsets/starter-set-film-basic.html
Děkujeme předem za vaši pomoc!
Tandemfahren
Ahoj Maxi,
nejprve tě srdečně vítám v klubu bláznivých sběratelů starého železa, o to víc, že jsi zjevně ještě úplně čerstvá mladá rostlinka, o kterou je třeba se láskyplně starat a pečovat :-)
Tvůj film vypadá, jako by na něj dopadlo cizí světlo. Je po celé ploše zamlžený a na okrajích jsou vidět expozice skrz perforaci.
To může být způsobeno skladováním (APX400 je přece jen už starší), prasknutím kazety na světle, nebo (což je nejpravděpodobnější možnost) tím, že do fotoaparátu proniká světlo přes kryt, a to hlavně vpravo u pantu.
Podívej se přesně, jaké těsnění tam je, pěna, filc atd., a jak vypadá.
O jaký přístroj se vlastně jedná?
Nejjednodušší je vyzkoušet film v jiném fotoaparátu a vše ostatní nechat beze změny, tím chybu hned vyloučíš... vyřadíš? extrovertuješ, nebo jak se to říká, víš přece :-)
Hodně štěstí,
Frank
P.S. Samozřejmě můžeš také při příštím focení přelepit spáru na krytu černou páskou.
Maxi
Ahoj Franku,
?
Díky za bleskovou odpověď!
Na fotoaparát jsem zatím vůbec nemyslel, ale je docela možné, že je to tím. Používal jsem starý Canon AE-1. Těsnění se zřejmě už rozpadla, zbyl z nich jen lepkavý zbytek a kryt je také už dost volný. U ostatních negativů jsem použil novější Nikon. Škoda, ten Canon mám vlastně opravdu rád. Ale zkusím to ještě jednou s tím plastovým bombardérem :-)
Tandemfahren
Ahoj Maxi,
byla by škoda vyhodit AE-1, je to krásný kousek starého železa. Výměna těsnění je hračka. Můžeš to zvládnout i sám.
Zkus se podívat na Kameradoktor.
Pamatuj: dva fotoaparáty jsou lepší než jeden, tři jsou lepší než dva... a jen ignorant vyhodí fotoaparát, který není opravdu rozbitý!
Tak to je vše,
Frank
AntiLynd
Pokud se chceš dále zabývat otázkou „šlo o vnější světlo, například kvůli netěsné kameře?“ (i já se k tomuto podezření přikláním), bylo by zajímavé sledovat, jak se tyto husté (= „tmavé“) skvrny vyvíjejí po celé délce filmu. Při tomto podezření by se dalo očekávat, že nejvíce postiženy budou ty části filmu, které strávily relativně delší dobu mimo kazetu, tedy první snímky více než ty poslední. Je to u tebe tak, nebo je problém rovnoměrně rozložen po celé délce filmu?
AchimBauer
Ahoj Maxi,
O jaký typ filmu Agfa se vlastně jedná? O novou emulzi, pravděpodobně z Momberly, nebo o tu starou z Leverkusenu?
Pokud je to ta stará z Leverkusenu, byl v originální kazetě, nebo jsi si ji navinul sám?
Ptám se jen tak, protože jsem dnes sám navíjel a napadlo mě, že starý 400 je k dostání už jen v metráži a plastové kazety často ztrácejí těsnění, u kovových kazet zase odskakují víčka a nabíječky mohou být netěsné atd.
…
S pozdravem Achim
Maxi
O jaký typ filmu Agfa se vlastně jedná? O nový typ z Momberly, nebo o ten starý z Leverkusenu?
Pokud je to ten starý z Leverkusenu, byl v originální kazetě, nebo jste si ji navinuli sami?
€
Film byl v originální kazetě a předpokládám, že je z Momberly, protože je na něm nápis „New Emulsion“. Na zadní straně je také uvedeno, že jej lze vyvolat ještě do dubna 2018.
€
€
Pokud chceš dále zkoumat otázku „šlo o vnější světlo, např. kvůli netěsné kameře?“ (i já se k tomuto podezření přikláním), bylo by zajímavé podívat se, jak se tyto husté (= „tmavé“) skvrny vyvíjejí po celé délce filmu. Při tomto podezření by se dalo očekávat, že nejvíce postižené budou ty části filmu, které strávily relativně delší dobu mimo kazetu, tedy první snímky více než ty poslední. Je to u tebe tak, nebo je problém rovnoměrně rozložen po celém filmu?
€
Protože jsem si svou „mini-laboratoř“ nemohl zřídit doma, ale u babičky :-) nemám bohužel negativy zrovna po ruce, ale zítra se na to můžu podívat.
Tandemfahren
Proboha!
€
Nové emulze APX samozřejmě pocházejí z Mobberley v Cheshire (země Cheshire Catů), ne z Momberly, pánové. To je šokující, že?
€
I tak si ale podáme ruce a zachovejme si kamennou tvář!
Maxi
Dobře, tak jsem si ty negativy ještě jednou prohlédl a ty pruhy jsou opravdu někdy výraznější a jindy méně. Na fotkách, které zachycují stejný motiv, žádné pruhy vidět nejsou. Takže to asi opravdu bylo tím fotoaparátem. Dneska vyvolám negativy z jiného fotoaparátu, uvidíme, jestli to tentokrát konečně vyjde :-)
Maxi
Tak, negativy jsou už vyvolané. Vypadají bezvadně, žádné pruhy a jsou krásně průhledné. Už jsem z nich také udělal zvětšeniny. Mám ale pocit, že mají příliš malý kontrast. Co s tím lze udělat? V příloze jsou dvě fotky, jedna neupravená ze skeneru a u druhé jsem nastavil kontrast tak, jak bych si přál. Existuje nějaký trik, jak kontrast zvýšit?
Tandemfahren
Jaký kontrast zvýraznit?
€
Kontrast objektu? – světlem (blesk, reflektor, lampa, slunce...)!
V negativu? – delší vyvolání!
V daném negativu? – tonování!
€
Mám dojem, že na tvé fotce byl už tak malý kontrast ve scéně. Pokud vyfotíš celý film za takových podmínek, můžeš ho klidně vyvolat o 20–30 % déle, nikdo na to přece nebude čekat :-)
€
Frank
piu58
Kontrast můžeš pro začátek zvýšit při zvětšování. U téměř všech moderních papírů lze kontrast ovlivnit pomocí barevných filtrů: více magenty = ostřejší obraz. K dispozici jsou vložitelné filtry do zvětšovacího přístroje, případně můžeš použít hlavici pro míchání barev, pokud je k dispozici.