Maxi
Cześć!
Kilka dni temu wywołałem swoje pierwsze własne negatywy, niestety coś chyba poszło nie tak. Myślę, że wywoływałem je zbyt długo, bo są ciemne i nieprzezroczyste. Zdjęcia da się wprawdzie rozpoznać, ale tylko wtedy, gdy światło pada na negatywy z góry, a nie przechodzi przez nie od tyłu. Załączam dwa zdjęcia. Po lewej stronie są te ciemne, a po prawej stare, prawidłowo wywołane, które zrobiłem na zajęciach z fotografii w mojej szkole. Ponadto w nieregularnych odstępach widać ciemne paski o długości około 1 cm biegnące w poprzek filmu. Film to APX 400 firmy Agfa, wywoływacz i
utrwalacz pochodzą z zestawu startowego Film Basic ze sklepu FOTOIMPEX:
http://www.fotoimpex.de/shop/analog-startsets/starter-set-film-basic.html
Z góry dziękuję za pomoc!
Tandemfahren
Cześć Maxi,
na początek serdecznie witamy w klubie szalonych miłośników starych aparatów, tym bardziej, że jesteś najwyraźniej młodym, delikatnym pędykiem, o który należy troskliwie dbać :-)
Wygląda na to, że na Twój film dostało się światło zewnętrzne. Jest on całkowicie zamglony, a na krawędziach widać naświetlania przez perforację.
Może to wynikać z przechowywania (w końcu APX400 jest już starszy), z pęknięcia kasety w jasnym świetle, albo (co jest najbardziej prawdopodobne) z tego, że do aparatu przedostaje się światło przez pokrywę, a konkretnie po prawej stronie przy zawiasie.
Przyjrzyj się dokładnie, jaka uszczelka tam jest – pianka, filc itp. – i jak wygląda.
Co to za aparat?
Najprościej będzie, jeśli przełożysz film przez inny aparat, pozostawiając wszystko inne bez zmian, a wtedy od razu wyeliminujesz tę usterkę... emerytowaną? ekstrawertyczną, czy jak to się nazywa, sam wiesz :-)
Powodzenia,
Frank
P.S. Oczywiście możesz też przykleić szew pokrywy czarną taśmą przy następnym filmie.
Maxi
Cześć Frank,
?
Dzięki za super szybką odpowiedź!
Do tej pory w ogóle nie pomyślałem o aparacie, ale całkiem możliwe, że to właśnie w nim tkwi przyczyna. Używałem starego Canona AE-1. Uszczelki najwyraźniej już się rozpadły, pozostała tylko lepka resztka, a pokrywa też jest już dość luźna. Do pozostałych negatywów używałem nowszego Nikona. Szkoda, bo naprawdę lubię ten Canon. Ale spróbuję jeszcze raz z tym plastikowym aparatem :-)
Tandemfahren
Cześć Maxi,
Szkoda byłoby wyrzucać AE-1, to fajny kawałek sprzętu. Wymiana uszczelek to pestka. Możesz to zrobić sam.
Zajrzyj na stronę Kameradoktor.
Pamiętaj: dwa aparaty są lepsze niż jeden, trzy są lepsze niż dwa... i tylko ignoranci wyrzucają aparat, który tak naprawdę nie jest zepsuty!
Więc trzymaj się,
Frank
AntiLynd
Jeśli chcesz zgłębić kwestię „czy było to światło zewnętrzne, np. z nieszczelnego aparatu?” (ja też mam takie podejrzenia), warto byłoby przyjrzeć się, jak te gęste (= „ciemne”) plamy zmieniają się na całej długości filmu. W przypadku takiego podejrzenia można by się spodziewać, że najbardziej dotknięte są te obszary filmu, które spędziły stosunkowo więcej czasu poza kasetą, a więc pierwsze klatki bardziej niż ostatnie. Czy tak jest w Twoim przypadku, czy też problem rozkłada się równomiernie na całej długości filmu?
AchimBauer
Cześć Maxi,
Co to za Agfa? Nowa emulsja, prawdopodobnie z Momberly, czy stara z Leverkusen?
Jeśli to ta stara z Leverkusen, to była w oryginalnej kasecie, czy sam ją nawinąłeś?
Pytam tylko dlatego, że sam dzisiaj nawijałem i przyszło mi do głowy, że stara 400 jest dostępna już tylko w rolkach, a plastikowe kasety często tracą uszczelkę, a w metalowych kasetach pokrywki czasem się odskakują, a ładowarki mogą przeciekać itp.
…
Pozdrawiam, Achim
Maxi
A jaki to model Agfy? Nowa emulsja, prawdopodobnie z Momberly, czy stara z Leverkusen?
Jeśli to ta stara z Leverkusen, to czy była w oryginalnej kasecie, czy w kasecie własnoręcznie nawijanej?
€
Film był w oryginalnej kasecie i przypuszczam, że pochodzi z Momberly, ponieważ jest na nim napis „New Emulsion”. Z tyłu jest również napisane, że można go wywołać jeszcze do kwietnia 2018 roku.
€
€
Jeśli chcesz zgłębić kwestię „czy było to światło zewnętrzne, np. z nieszczelnego aparatu?” (ja też tak podejrzewam), warto byłoby sprawdzić, jak te gęste (= „ciemne”) plamy rozkładają się na całej długości filmu. W przypadku tego podejrzenia można by się spodziewać, że najbardziej dotknięte są te obszary filmu, które spędziły stosunkowo więcej czasu poza kasetą, a więc pierwsze klatki bardziej niż ostatnie. Czy tak jest w Twoim przypadku, czy też problem rozkłada się równomiernie na całej długości filmu?
€
Ponieważ nie mogłem urządzić swojego „mini-laboratorium” w domu, tylko u babci :-) niestety nie mam teraz pod ręką negatywów, ale jutro mogę to sprawdzić.
Tandemfahren
O rany!
€
Nowa emulsja APX pochodzi oczywiście z Mobberley w Cheshire (krainie uśmiechniętych kotów), a nie z Momberly, panowie. To szokujące, prawda?
€
Mimo wszystko uściśnijmy sobie dłonie i zachowajmy powagę!
Maxi
No dobrze, przejrzałem jeszcze raz negatywy i pasy rzeczywiście są raz bardziej widoczne, a raz mniej. Na zdjęciach przedstawiających ten sam motyw pasów w ogóle nie widać. Wygląda więc na to, że to naprawdę wina aparatu. Dzisiaj wywołam negatywy z innego aparatu, zobaczymy, czy tym razem w końcu się uda :-)
Maxi
No to negatywy są już wywołane. Wyglądają idealnie, bez smug i są ładnie przezroczyste. Zrobiłem już też odbitki. Uważam jednak, że mają za mały kontrast. Co można z tym zrobić? W załączniku są dwa zdjęcia: jedno nieprzetworzone, prosto ze skanera, a na drugim ustawiłem kontrast tak, jak mi się podoba. Czy jest jakiś sposób, żeby wzmocnić kontrast?
Tandemfahren
Który kontrast wzmocnić?
€
Kontrast obiektu? – za pomocą światła (błysk, reflektor, lampa, słońce...)!
Na negatywie? – dłużej wywoływać!
Na gotowym negatywie? – tonować!
€
Wydaje mi się, że na twoim zdjęciu kontrast w scenie był już niewielki. Jeśli strzelasz całą rolkę w takich warunkach, możesz spokojnie wywoływać o 20–30% dłużej, nikt przecież nie leży na łóżku :-)
€
Frank
piu58
Na początek możesz zwiększyć kontrast podczas powiększania. Na kontrast niemal wszystkich współczesnych papierów można wpłynąć poprzez filtrowanie kolorów: więcej magenty = ostrzejszy obraz. Dostępne są filtry wkładane do powiększalnika lub można skorzystać z głowicy mieszającej kolory, jeśli jest dostępna.