Nejdřív vám děkuji za vaše odpovědi!
€
Byly oba filmy ze stejné šarže?
Ne, obrázky nahoře pocházejí z filmu Fomapan 200, prvního, který jsem kdy vyvolal. Druhý film byl Fomapan 100, ten jsem už vyvolal několikrát, vždy s bezchybným výsledkem.
€
Zkoušel jsi si ten film prohlédnout pod lupou nebo mikroskopem? Není tam náhodou poškozená emulzní vrstva?
Nečistoty na vodicích válečcích, jak předpokládá Jürgen, rozhodně nepřicházejí v úvahu. Ale přesto se úplně nemýlí.
Ve své proslulé vitríně mám Pouva Start, právě jsem se na ni podíval a vím proto, že válečky nepřicházejí v úvahu, protože žádné nemá! A právě když se podívám na konstrukci, je zřejmé, že film byl poškozen.
Žádné poškození emulze nevidím, ale bohužel nemám mikroskop, abych to mohl přesně zkontrolovat. Přesto to samozřejmě může souviset s primitivním vedením filmu u Pouvy – bylo by přinejmenším představitelné, že Foma 200 je mechanicky citlivější než 100; jak podobné si tyto emulze jsou, nedokážu posoudit. Nebo jsem tenhle jeden film vložil obzvlášť špatně, aniž bych si toho všiml.
€
Ale v čem je problém? Když fotíte tak starými fotoaparáty, patří k tomu i takové chyby, právě proto se takový fotoaparát používá. Pokud chci dokonalé středoformátové snímky, musím si vzít jiný fotoaparát, ale ten nepořizuje snímky, které vyzařují toto zvláštní kouzlo.
Samozřejmě Pouvu používám vědomě kvůli jejím nedostatkům (v podstatě jako Holgu, jen ne tak komerčně) – opravdu dobrý středoformátový fotoaparát bohužel (zatím) nemám, ale lepší rozhodně ano. Mou otázkou se snažím pouze pochopit, co se mohlo pokazit, nebo jak k něčemu takovému dochází. To je na práci s jednoduchou technikou a ruční výrobou to krásné: člověk může skutečně sledovat každý pracovní krok, místo aby mezi stisknutím tlačítka a snímkem měl jen černou skříňku, která dělá něco záhadného.
€
€
Telegrafní dráty kvůli nečistotám na vedení filmu nebo přítlačné desce, pokud něco takového u Pouvy existuje? Nebo použil stírací lištu?
Ne, nic takového nemám. Telegrafní dráty by byly nejpravděpodobnější domněnkou, ale podle mého názoru tomu odporuje neostrost čar. Alespoň to neodpovídá telegrafním drátům, které jsem u malého formátu už někdy měl.