Na początek dziękuję za odpowiedzi!
€
Czy oba filmy pochodziły z tej samej partii?
Nie, zdjęcia powyżej pochodzą z Fomapanu 200, pierwszego, jaki kiedykolwiek wywołałem. Drugi film to Fomapan 100, z którego wywołałem już kilka, zawsze z doskonałym rezultatem.
€
Czy oglądałeś już ten film pod lupą lub mikroskopem? Czy warstwa emulsji nie jest uszkodzona?
Zanieczyszczenie na rolkach napinających, jak przypuszcza Jürgen, zdecydowanie odpada. Jednak nie jest on tak daleki od prawdy.
W mojej słynnej gablocie stoi Pouva Start, właśnie na nią spojrzałem i dlatego wiem, że rolki napinające nie wchodzą w grę, bo jej ich nie ma! A kiedy przyglądam się konstrukcji, wydaje się oczywiste, że film został uszkodzony.
Nie widzę żadnych uszkodzeń emulsji, ale niestety nie mam mikroskopu, żeby to dokładnie sprawdzić. Mimo to może to oczywiście mieć związek z prymitywnym prowadzeniem filmu w Pouva – można by przynajmniej sobie wyobrazić, że Foma 200 jest bardziej wrażliwa mechanicznie niż 100; nie potrafię ocenić, jak bardzo emulsje są do siebie podobne. Albo po prostu włożyłem ten jeden film szczególnie źle, nie zdając sobie z tego sprawy.
€
Ale na czym polega problem? Jeśli fotografuje się takimi starymi aparatami, takie błędy są nieodłączną częścią tego procesu, właśnie po to się używa takiego aparatu. Jeśli chcę uzyskać idealne zdjęcia średnioformatowe, muszę użyć innego aparatu, ale ten nie robi zdjęć, które emanują tym szczególnym urokiem.
Oczywiście używam Pouvy świadomie ze względu na jej niedoskonałości (tak jakby to była Holga, tylko nie tak komercyjna) – niestety nie mam (jeszcze) naprawdę dobrego aparatu średnioformatowego, ale mam lepsze. Moje pytanie dotyczy jedynie tego, aby zrozumieć, co mogło pójść nie tak lub jak do tego doszło. To właśnie jest piękne w pracy z prostą techniką i ręcznym wykonaniem: można naprawdę prześledzić każdy etap pracy, zamiast mieć między naciśnięciem przycisku a zdjęciem tylko czarną skrzynkę, która robi coś tajemniczego.
€
€
Czy to przewody telegraficzne spowodowane brudem na prowadnicy filmu lub płycie dociskowej, jeśli coś takiego jest w Pouva? A może użyto skrobaka do filmu?
Nie, nie posiadam czegoś takiego. Przewody telegraficzne byłyby najbardziej oczywistym przypuszczeniem, jednak moim zdaniem przemawia przeciwko temu nieostry charakter linii. Przynajmniej nie odpowiada to przewodom telegraficznym, z którymi miałem czasem do czynienia w przypadku małego formatu.